reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - jaro 2012

17.5.2012, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - jaro 2012
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, která si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.

AMD Socket AM3+



Problematika nové platformy AM3+ je ohledně desek a procesorů poměrně smutná. Procesory Bulldozer jsou spíše než buldozery nepovedenou generací, od které jsme čekali mnohem více. Žádný z dále jmenovaných není příliš vhodnou volbou pro domácí herní počítač ani pracovní stanici. Výsledky výkonnostních testů totiž ukázaly, že ani 8jádrový procesor není zárukou vysokého výkonu. AMD tak dělá to, co musí, procesory z rodiny Bulldozer prodává opravdu levně.

Bohužel ani současné ceny nejsou úplně adekvátní. Když si např. srovnáme procesor Intel Core i5-2500K s nejdražším AMD FX-8150, tak Intel v naprosté většině testů AMD porazí. Podobné je to napříč celou nabídkou procesorů Bulldozer a zdá se, že starší procesory Phenom II jsou stále nejvíce konkurenceschopnou nabídkou AMD.


AMD FX-4100


Nejlevnější procesor AMD rodiny Bulldozer nebude trhat asfalt, ale když se podíváme na jeho vlastnosti, pak je jeho cena okolo 2500 Kč ještě snesitelná. Pokud se tedy pro Socket AM3+ už rozhodnete, je tento procesor tím nejlevnějším, který si v současnosti můžete zakoupit.



Procesor disponuje 4 samostatnými fyzickými jádry na frekvenci 3.6 GHz a jádro Zambezi se výkonově řadí někde po bok Phenomu II X4 850 na frekvenci 3.3 GHz, což pro něj není zrovna nejlepší vizitka. Vysoká frekvence jádru Zambezi nezaručuje úspěch a lze jen těžko spoléhat na nějaké zlepšení výkonu v budoucnu.
 
 

AMD FX-8120


Osmijádrový Bulldozer by měl být následovníkem podařených Phenomů II X6, které se u hráčů celkem zabydlely. Ceny těchto procesorů od posledního srovnání klesly natolik, že jsem z přehledu vyřadil 6jádrový model FX-6100, který se díky své ceně stal nezajímavým a výkonnostně ho s přehledem porazí tento o 500 korun dražší kolega. Samozřejmě se můžeme dohadovat, zda se podobný příplatek vyplatí, ale pokud kupujete počítač s AMD, rozhodně volte ten nejvýkonnější procesor, který můžete koupit. Žádné jiné už zřejmě nebudou (kromě APU).



Pokud se podíváme napříč aplikačními výkony, tak ani 8 jader procesorům Bulldozer moc nepomůže. Vlastně je poměrně těžké najít disciplínu, kde by starší Phenomy II výrazně překonaly, namátkou si vzpomenu snad na WinRar nebo Photoshop. AMD bychom mohli označit trochu bulvárně za adepta na odstřel v oblasti desktopových procesorů.
 
 

AMD FX-8150


Vlajková loď AMD je 8jádrový procesor opět postavený na jádru Zambezi a patřící do rodiny zbrusu nových procesorů. Hodnocení se může fanouškům zdát poněkud nespravedlivé, ale faktem je, že Bulldozery nabídnou slušný výkon pouze s některými optimalizovanými aplikacemi a pod Linuxem. Pro nás ostatní, co na svém počítači provozují Windows 7 a běžné aplikace, je to ovšem bezpředmětné.



Nejvyšší model řady FX nabízí pracovní frekvenci 3.6 GHz. Tento model pořídíte již za nějakých 4500 Kč, což není špatné, ale na druhou stranu si musíme uvědomit, že „pouze“ čtyřjádrový“ Intel Core i5-2500K tento model s přehledem překoná a stojí o necelých 400 korun více.
 
 

AMD socket FM1



AMD A6-3600


APU od společnosti AMD je vcelku slušně navrhnutý kousek hardware, který oproti běžným procesorům s integrovaným grafickým jádrem přináší především slušný výkon právě v grafické oblasti. Integrovaný Radeon HD 6530 podporuje DirectX 11 a především i UVD3, které z tohoto APU dělají vhodný nákup pro HTPC. Ceny čtyřjádrových APU s dostatečně výkonnými Radeony jsou ovšem poměrně vysoké. Když si koupíte např. v našem přehledu uvedený Intel Dual-Core G620 (Sandy Bridge) s přídomkem T a low-profile Radeon HD 6450, tak jste na tom lépe. Na rozdíl od APU totiž získáte také vedení audia po HDMI do receiveru.



V tomto přehledu jsem změnil model s TDP 100 W (A6-3650) za vhodnější s TDP 65 W, který se pro levné HTPC hodí lépe a méně hřeje. Obecně mají APU od AMD problém s tím, že kombinace rychlého dual-core od Intelu a vybrané low-endové grafické karty (např. HD 6670) je bez problému předběhne.
reklama