reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - listopad 2011

23.11.2011, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - listopad 2011
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, které si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.
Dnes publikovaný přehled je spíše inspirací pro nákup a v případě Intelu jej skutečně můžete brát jako doporučené procesory, které stojí za koupení. V přehledu nejsou uvedeny žádné překvapivé volby a můžete zde tedy najít procesory Intel Core i5-2500K nebo Core i7-2600K, které jsou osvědčenou volbou do herních počítačů i výkonných domácích pracovních stanic. Do malého přehledu se prodral i dvoujádrový procesor Sandy Bridge pro LGA1155 pod označením Pentium Dual-Core G620 BOX. Tento model boduje velmi nízkou cenou a vysokým výkonem a spolu s přetaktováním je schopen se vyrovnat procesorům několikrát dražším.





AMD hraje v přehledu bohužel druhé housle. Jeho zajímavé procesory jsou podle mého názoru pouze v generaci řady Phenom II. Dobrou volbou jsou stále šestijádrové modely X6, které se posunuly cenově na úroveň, kdy se již opravdu vyplatí zvážit, zda nepřidat několik stokorun a místo Phenomu II X4 jít rovnou o řadu výše. Dostanete výkon, který ve hrách a běžných aplikací dokáže konkurovat níže taktovaným procesorům Core i5. Ale tím výčet zajímavých procesorů od AMD bohužel končí.

AMD Llano není vůbec špatný počin, ale pokud se podíváme na cenu modelů A-3850/3650, tak se opět musíme ptát, zda není lepší volit stejně taktovaný Athlon II/Phenom II a jednu z povedených low-endových grafických karet jako je Radeon HD 6750 512MB. Za stejnou cenu dostanete výrazně lepší výkon pro hry. APU od AMD se hodí např. pro HTPC, ale opět ho poněkud sráží cena, která je vysoká. Snad se v budoucnu budou ceny těchto procesorů snižovat.





Posledním postěžováním na portfolio AMD jsou procesory Bulldozer, které prozatím nemají běžnému uživateli co nabídnout. Výkony těchto procesorů příliš neodpovídají jejich cenám, i když je AMD nenastavilo nijak vysoko. Bohužel pro novou generaci procesorů je zde nezvratný fakt, že jádra Zambezi mají na stejné frekvenci nižší výkon než jádra Thuban. Nezbývá tedy než čekat, co AMD vymyslí pro další evoluční verzi těchto procesorů. Tou dobou tu ale zřejmě už budeme mít nástupce Sandy Bridge pod označením Ivy Bridge a zřejmě ještě vyšší výkony. AMD se tedy musí snažit, aby bylo konkurenceschopné. Divize grafických karet s tím nemá příliš velké problémy, ale snahy procesorové divize jsou dnes spíše v oblasti zbožných přání. Hlavním současným problémem AMD jsou ceny jejich produktů, ty musí jednoznačně dolů.
reklama