reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené procesory - podzim 2012

9.10.2012, Petr Štefek, článek
Doporučené procesory - podzim 2012
Dnes se podíváme na doporučené procesory AMD a Intel. Pohled doplníme i slovním hodnocením situace na trhu s procesory, neboť jsou zde jistá úskalí, která si musíme v rámci výběru toho nejlepšího procesoru pro váš nový počítač odhalit.

AMD Socket AM3+


Problematika nové platformy AM3+ je ohledně desek a procesorů poměrně smutná. Procesory Bulldozer jsou spíše než buldozery nepovedenou generací, od které jsme čekali mnohem více. Žádný z dále jmenovaných není příliš vhodnou volbou pro domácí herní počítač ani pracovní stanici. Výsledky výkonnostních testů totiž ukázaly, že ani 8jádrový procesor není zárukou vysokého výkonu. AMD tak dělá to, co musí, a procesory z rodiny Bulldozer prodává opravdu levně.

Bohužel ani současné ceny nejsou úplně adekvátní. Když si např. srovnáme procesor Intel Core i5-2500K s nejdražším AMD FX-8150, tak Intel v naprosté většině testů AMD porazí. Podobné je to napříč celou nabídkou procesorů Bulldozer a zdá se, že starší procesory Phenom II jsou stále nejvíce konkurenceschopnou nabídkou AMD.


AMD FX-4100


Nejlevnější procesor AMD rodiny Bulldozer nebude trhat asfalt, ale když se podíváme na jeho vlastnosti, pak je jeho cena okolo 2 500 Kč ještě snesitelná. Pokud se tedy pro Socket AM3+ už rozhodnete, je tento procesor tím nejlevnějším, který si v současnosti můžete zakoupit.





Procesor disponuje 4 samostatnými fyzickými jádry na frekvenci 3,6 GHz a jádro Zambezi se výkonově řadí někde po bok Phenomu II X4 850 na frekvenci 3,3 GHz, což pro něj není zrovna nejlepší vizitka. Vysoká frekvence jádru Zambezi nezaručuje úspěch a lze jen těžko spoléhat na nějaké zlepšení výkonu v budoucnu.
 
 

AMD FX-8150


Vlajková loď AMD je 8jádrový procesor opět postavený na jádru Zambezi, patřící do rodiny "buldozerů". Hodnocení se může fanouškům zdát poněkud nespravedlivé, ale faktem je, že Bulldozery nabídnou slušný výkon pouze omezeném počtu aplikací a s konkurenčními Intely se nemohou rovnat. AMD také už s desktopovými procesory skončilo a hodlá se soustředit na levnější APU, což jí jde nesporně mnohem lépe (viz. Trinity).





Nejvyšší model řady FX nabízí pracovní frekvenci 3,6 GHz. Tento model pořídíte již za nějakých 4 200 Kč, což není špatné, ale na druhou stranu si musíme uvědomit, že „pouze čtyřjádrový“ Intel Core i5-3570K tento model s přehledem překoná a stojí o necelých 800 korun více. Tento příplatek je ovšem vykoupený zcela jinou dimenzí výkonu. Komu tedy AMD FX doporučit?
 
 

AMD socket FM2



AMD A4-5300


APU Trinity od společnosti AMD je vcelku slušně navrhnutý kousek hardware, který oproti běžným procesorům s integrovaným grafickým jádrem v dané cenové relaci přináší především slušný výkon právě v grafické oblasti. Integrovaný Radeon HD 7480D podporuje DirectX 11 a především i UVD3, které z tohoto APU dělají vhodný nákup pro HTPC. Ceny čtyřjádrových APU s dostatečně výkonnými Radeony jsou ovšem poměrně vysoké a pro HTPC také docela zbytečné. Když si zakoupíte např. Intel Dual-Core G630T (Sandy Bridge) s přídomkem T a low-profile Radeon HD 6450, tak jste na tom sice výkonnostně o něco lépe, ale také utratíte dvojnásobek.





Pokud se divíte, že v tomto přehledu už nefiguruje FM1, tak je to jednoduše proto, že FM2 s APU Trinity jsou podstatně lepší a představují opravdu to nejlepší, co si lze od AMD koupit. Tento model je výkonnostně zhruba na úrovni nejlevnějších Athlonů II X2, ale na rozdíl od nich disponuje slušnou grafikou, která vám pomůže v akceleraci HD videa a podporuje také DirectX 11. S hraním ovšem nepočítejte, leda by to byly hry starších ročníků (5 a více let zpět).
 
 

AMD A10-5800K


Top model mezi APU společnosti AMD je typický svou zbrusu novou architekturou Trinity, která kombinuje základy procesorové architektury Bulldozer, a také grafické jádro s architekturou VLIW4 (Radeony HD 6900). Krom 4 fyzických jader pracujících na 3,8 GHz zde máme integrovaný Radeon HD 7660D, který představuje nejvýkonnější integrované řešení dneška. Samozřejmě, že toto APU není schopno konkurovat 4jádrovým procesorům Ivy Bridge/Sandy Bridge, ale také stojí výrazně méně a má v sobě GPU výkonnostně odpovídající zhruba Radeonu HD 6570.





Od tohoto APU můžete očekávat krom provozování všech dostupných aplikací také výkon, který postačí na hry v nižších rozlišeních (1920x1080 a níže) a s nízkou úrovní detailů (StarCraft 2 nebo Battlefield 3 jsou bez problému hratelné). Krom dalšího toto APU zvládne akcelerovat HD video v nejvyšší dostupné kvalitě mezi grafickými akcelerátory.
reklama