Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron se naučil, jak uhýbat před kordem

7.4.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron se naučil, jak uhýbat před kordem
Vědci ze Stanfordovy univerzity se pochlubili videem, ve kterém předvádějí svůj šikovný dron. Dron je navržen tak, že se za letu dokáže sám velmi hbitě vyhýbat kordu, kterým se ho šermíř snaží srazit na zem.
Drony jsou den ode dne šikovnější a hbitější. Dokazuje to i tento projekt ze Stanfordovy univerzity, konkrétně z oddělení pro letectví a kosmonautiku. Tým výzkumníků ve videu předvádí schopnosti svého malého dronu, který se šikovně vyhýbá šermířovu kordu.

Šermíř dron nejdřív nechá vzlétnout a umístí ho do vzduchu na jedno místo, poté odloží dálkové ovládání a nechá už vše jen na bezpilotním letounu. Když se šermíř se svým kordem k dronu přiblíží, létající jednotka velmi svižně uhne. Když poté "nebezpečí" pomine a šermíř kord stáhne, dron se vrátí zpět na své místo a opět se udržuje nechybně ve vzduchu, jako by čekal, co bude dál.


Těchto úhybů je dron schopný díky strojovému učení. Dron se čtyřmi vrtulkami je vybaven senzory na detekci pohybu, které sbírají data o okolním prostředí v reálném čase. Dron pak rychle vyhodnotí, jestli je daný pohyb neškodný, nebo zda se jedná o hrozbu - pokud to systém vyhodnotí jako nebezpečí, létající stroj udělá patřičný úhyb, aby nebyl poškozen. Nejedná se totiž jen o úhyby před kordem, dron je schopný se vyhnout překážkám a předmětům obecně.

I když se už teď nenechá dron zahanbit a zvládá šikovně uhýbat, tým ze Stanfordovy univerzity s ním ještě není hotov. Tým bude na svém projektu dále pracovat, protože chce vyvinout dron, který bude schopný se pohybovat ještě hbitěji a přesněji. Toho plánují dosáhnout pomocí celé řady laserových, vizuálních a ultrazvukových senzorů.

Vědci ze Stanfordovy univerzity počítají i s tím, že tato technologie by se jednou mohla používat například i ve vesmíru v kosmických lodích a dále také v autonomních autech, zmínka padla i o armádním využití.

Zdroj: IFLScience