reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony jsou schopné sázet stromy rychleji než lidé

17.8.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Drony jsou schopné sázet stromy rychleji než lidé
Drony mohou sloužit k natáčení videí z ptačí perspektivy, monitorování objektů, ale také k vysazování stromů. K zalesňování krajiny hodlá bezpilotní letouny používat společnost BioCarbon Engineering. 
Organizace zabývající se vysazováním stromů se o obnovování lesů sice snaží, ale celý proces trvá poměrně dlouho. Společnost BioCarbon Engineering pocházející z Oxfordu ve Velké Británii chce ale výsadbu zeleně urychlit. Klíčem k tomu by měly být drony, které by měly zvládnout zasadit velké množství stromů mnohem rychleji, než by to dokázali lidé.

BioCarbon Engineering plánuje začít rozjíždět svůj projekt v září, a to v Barmě a s pomocí Worldview International Foundation (WIF). WIF strávila s místními obyvateli roky prací při výsadbě a pěstování mangrovových lesů. Zasazeno bylo 2,7 milionu stromů v deltě řeky Iravádí v průběhu pěti let. 
 

Společnost BioCarbon Engineering však prohlašuje, že je schopná s pomocí dronů vysadit 100 000 stromů v jednom dni. Firma byla založena před dvěma lety a údajně má za sebou úspěšné testy v Anglii a Austrálii.

Drony při práci postupují ve třech fázích. Je třeba zmapovat oblast a zanalyzovat typ půdy, vlhkost a povrch či překážky, které nedovolí lesu vyrůst. Podle výsledků se společnost rozhodne, která semena by měla být zasazena a kam je drony vysejí.

Následně bezpilotní letouny létají nízko nad zemí a odhazují v pravidelných intervalech semena. I když se semínko nemusí vždy dostat do země, jako by tomu bylo při ručním vysazování, akce by měla být úspěšná. Předchozím zkoumáním dat o terénu a půdě totiž společnost zajistí vysokou šanci vyklíčení rostliny. Semena jsou navíc vystřelována v rozložitelném obalu přímo do půdy. Po mapování a sázení nastává třetí fáze, kdy drony stále pravidleně monitorují oblast, aby se algoritmy strojového učení mohly z výsledků poučit.

Zdroj: popularmechanics.com
reklama