reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony nyní unesou i člověka

8.1.2016, Jan Pánek, aktualita
Drony nyní unesou i člověka
Byl představen dron, který zvládne unést člověka. Učinila tak společnost Ehang a svůj výtvor představila i jako prototyp na letošním veletrhu CES v Las Vegas. Dron přitom připomíná malý vrtulník.
Jedná se o model 184, který je určen k přepravě jednoho člověka. Pasažér se nemusí starat o složité ovládání, protože celý stroj se chová jako dron - k ovládání stačí tři tlačítka, jedno pro vzlétnutí, další pro přerušení letu a to poslední pro přistání. Také je třeba prostřednictvím mobilní aplikace zadat požadovanou cílovou destinaci. O všechno ostatní se dron však postará sám, vše je automatizováno.





Dron veliký zhruba jako malé auto je schopný přepravit člověka s váhou do 118 kg, minusem zatím zůstává vzdálenost, kam je schopný dron doletět, je to jen 16 km nebo 23 minut ve vzduchu. Pohodlí za letu zajišťuje klimatizace, připojení na data přes 4G LTE, úložný prostor na zavazadlo a pro delší cesty (které zatím nejsou možné) je zde i dvoubarevná lampička na čtení.

Mnoho lidí může být k dronům jako ke způsobu přepravy skeptických, a to hlavně kvůli bezpečnosti, která je při rychlosti 100 km/h a výšce až 3,3 kilometru důležitá. Výrobce tvrdí, že "stoosmdesátčtyřka" má propracovaný havarijní systém a v případě poruchy stroj s pasažérem bezpečně nouzově přistane.





Zdá se tedy, že se případný zájemce nemusí bát o svůj život, dron ale jistě nebude pro každého. Cena se totiž pohybuje v rozmezí od 200 000 do 300 000 dolarů, což v převodu dělá od 5 do 7,5 milionu korun bez daně. Movití zájemci by se měli dronu dočkat už tento rok, kdy ho výrobce plánuje dát do prodeje.

Zdroj: Engadget
reklama