reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony ve službách veřejnosti

12.11.2014, Jan Vítek, článek
Drony ve službách veřejnosti
Minule jsme se podívali na vývoj vojenských dronů, dnes se na drony podíváme ze zcela jiného úhlu. Tématem budou civilní dálkově řízené stroje, které mohou mít mnoho různých způsobů využití.

Profesionální drony: i pro filmaře


Drony, jejichž účelem je především nést videokameru či fotoaparát, mají nabídnout především stabilitu i ve složitějších povětrnostních podmínkách a dobrou ovladatelnost, přičemž samozřejmostí je u nich dostatečná nosnost, výkonný a bezpečný systém ovládání a schopnost vydržet ve vzduchu po požadovanou dobu. Zde se již i velmi často využívá gimbal, čili zařízení vybavené servomotory, které je pro natáčení z multikoptery stejným požehnáním jako optická stabilizace při natáčení videokamerou z ruky. Videokamera umístěná na tomto stabilizačním zařízení totiž bude mířit stále stejným směrem a vyrovnávat pohyby multikoptéry, která se musí při pohybu naklánět dopředu/dozadu či do stran.


Tento pohyb se pak díky gimbalu ve výsledném videu neprojeví, takže ten poslouží jako další "vrstva" stabilizace, kterou může doplnit optická stabilizace u samotného fotoaparátu či videokamery. Na videu můžete vidět, jak takový gimbal pracuje, ovšem v tomto případě samozřejmě jde o zařízení, které není určeno pro malé multikoptéry. Ty využívají daleko menší a kompaktnější gimbaly určené zpravidla pro kamery GoPro. Příkladem budiž Zenmuse H3-2D v ceně cca 7 500 Kč nebo dražší tříosý Zenmuse H3-3D.




- DJI F315 Phantom 2 VISION PLUS s kamerou na gimbalu -


Jedním z dronů, který může nést gimbal, resp. se u nás rovnou prodává už s ním, je DJI F315 Phantom 2 VISION PLUS. Celé řešení je již vybavené potřebnými komponentami, takže tu máme i modul s GPS a kompasem, vysílač, gimbal Zenmuse H3-3D, akumulátor a samozřejmě i vrtule. V balení za cca 23.000 Kč ale nenajdeme samotnou kameru, přičemž doporučena je GoPro Hero3, ale problém samozřejmě nebude ani s jinými, které Phantom 2 unese a jež půjdou namontovat. Společnost DJI nabízí i vlastní 14Mpix kameru s prostým označením DJI HD, kterou si můžeme zakoupit v setu s cenou kolem 30.000 Kč.

Mezi schopnosti tohoto dronu patří režim stabilizace polohy, což znamená, že model bude stabilně stát na místě, nebo letět určeným směrem nezměněnou rychlostí. To usnadňuje jeho řízení, ovšem ještě jednodušší bude stabilizace polohy s využitím GPS, která po vrácení páček 5,8GHz dálkového ovladače do výchozí polohy (čili do středu) stroj ve vzduchu zastaví a ten setrvá na místě. Výhodou GPS je i to, že po ztrátě signálu dron pouze neklesne k zemi, ale vrátí se do místa svého startu v předem nastavené výšce. Ani to ale samozřejmě nezajistí, že cestou do něčeho nenarazí. Funkce pro návrat domů se pak umí aktivovat i tehdy, když kapacita baterie klesne pod jistou úroveň.

Jak je tedy vidět, dražší drony už jsou běžně konfigurovatelné a dle toho se může velmi měnit jejich cena a samozřejmě i parametry, jako je délka letu.
 
Šestirotorovou obdobou Phantoma 2 je Walkera Tali H500 slibující i GPS, kvalitní materiály i elektroniku FCS-H500 sloužící pro stabilizaci modelu ve všech osách. Tali H500 je dokonce vybaven i zatahovacím podvozkem (resp. zvedacím) a stejně jako v předchozím případě mu nechybí tříosý závěs pro kamery. Jde o G-3D určený pro Full HD kameru iLook+ (dodává se s dronem) či iLook, GoPro Hero 3 nebo GoPro Hero 3+. K ovládání poslouží vysílač DEVO F12E s dosahem až 1 kilometru, přičemž kamera iLook+ má podobný dosah svého signálu.




- Walkera Tali H500 -


I tento dron si můžeme pořídit jako hotový produkt, na nějž namontujeme vrtule, závěs s kamerou, nabijeme jeho baterie a můžeme startovat. Černý podvozek se zvedne, aby případně nezasahoval do zorného pole kamery a Tali H500 může pak zůstat ve vzduchu až po dobu 25 minut.

Co se týče jeho vysílače DEVO F12E, ten už je mnohem lépe vybaven než u Phantomu 2 (viz video). Z pohledu na něj ihned poznáme, že je vybaven displejem, a to 5" barevným LCD, na nějž kamera iLook+ v reálném čase přenáší snímané video. U Phantomu 2 je možné využít jiný způsob, a to konkrétně telefon či tablet a Wi-Fi rozhraní kamery (např. GoPro 3), přičemž to se v řadě případů vzhledem k rušení ani nedoporučuje. Namísto toho je třeba využít nějakou FPV sadu, čili video přenosovou soustavu, která rozhodně není zadarmo.


I zde se setkáme s různými funkcemi pro řízení, které využívají GPS modul. Je to Hold Mode, který model znehybní ve vzduchu, přičemž ten si zapamatuje souřadnice GPS a výšku a pokud jej někam odvelíte, může se do své pozice poté snadno vrátit. Funkce One Key Go Home má zřejmý úkol, tedy návrat "domů" a zajímavá je funkce Object Round Flight, díky níž bude model létat v kruhu poté, co nastavíme jeho poloměr. Pak zde nechybí ani funkce pro začátečníky (zde HYPER IOC), která ignoruje směr natočení samotného modelu a důležitá je pro ni pozice vysílače, resp. jeho směr. Čili pokud modelu zavelíte, aby letěl dozadu, ten by měl vždy letět směrem k vám, ať je natočen jakkoliv.

Pro pokročilé ale vysílač umožní nastavení citlivosti gyra, plynu se sedmibodovou křivkou a sledovat můžete i telemetrii. Na displeji se tak ukáží data měřená senzory, tedy třeba teplota motoru, otáčky, aktuální napětí, pozice udávaná GPS, nadmořská výška, rychlost, vzdálenost, atd. Tali H500 má rozměry 471 x 536 x 270 mm, hmotnost 2020 gramů i s baterií a letovou hmotnost 2500 gramů.
 
Dále existují i podstatně dražší drony, jako je např. karbonový Walkera X800 s cenou kolem 65 000 Kč, který dokáže díky své 15.000mAh baterii vydržet ve vzduchu až 1 hodinu. Samozřejmostí je zde výbava v podobě systému GPS, zatahovacího podvozku, dvouosého anti-vibračního závěsu G-2D pro kamery iLook či případně GoPro Hero 3 nebo Sony a pro létání v noci je X800 vybaven osvícením pomocí LED, ale to mají i ty nejlevnější modely.




- Walkera X800 -


I zde narazíme na vysílač DEVO F12E a řídicí jednotku DEVO FCS, ale už ne FCS500, nýbrž FCS800, nicméně jde o dron s podobnými schopnostmi, jaké má i Tali H500.
 
Dron za 3000 Kč nám tedy nabídne stejně jako model za dvacetinásobnou cenu možnost natáčet a fotit ze vzduchu. Jenomže tím veškerá podobnost končí. Dražší drony mají vyšší výkon a výdrž, možnost ovládání z delší vzdálenosti posílenou o vysílání živého obrazu, lepší funkce a schopnosti pro zajištění stabilního letu a bezpečnosti (automatický návrat) a bývají vybaveny kvalitními kamerami umístěnými na gimbalu, což je nezbytný předpoklad pro to, aby byl pořízený záznam použitelný.

Výhodou dražších dronů také často bývá to, že jsou vylepšitelné a prodávají se i ve formě stavebnic. Můžete si tak pořídit jen základní verzi a tu si postupně vylepšovat, takže není třeba hned investovat do dronu v "plné palbě", však nejdříve je třeba se s ním naučit létat. Je tu tedy i velký prostor pro kutily.
reklama