Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvě nové naděje Handspringu

29.5.2002, Jan Vince, článek
Dvě nové naděje Handspringu
Velké naděje zřejmě vkládá firma Handspring do svých dvou nových zařízení - Trea 90 a 270. O obou modelech se dlouho mluvilo, takže jejich uvedení na trh není žádným překvapením.
Kapitoly článku:
  1. Dvě nové naděje Handspringu
  2. TREO 90

TREO 270


Jediným výraznějším rozdílem oproti staršímu Treo 180, je u nového Trea 270 12ti bitový barevný display. Ten je pasivní (CSTN) a dokáže zobrazit přes 4000 barev. Důvodem k jeho výběru byla zřejmě cena, která je u těchto LCD poloviční oproti celkem drahým TFT obrazovkám. Je také něco menší než jsou běžná palmovská LCD, ale přesto má rozlišení 160 x 160 bodů. Zcela chybí Graffiti plocha, která je zcela zastoupena podsvícenou klávesnicí (stejnou, která byla i u Trea 180).

Pro Treo 270 se neplánuje verze bez klávesnice, takže si zákazníci již nebudou moci vybrat ze dvou druhů (tak jako to bylo u Trea 180 a 180g). Přesto by mělo být ovládání Trea velice pohodlné, Handspring zabudoval i ovládací kolečko (nazývá ho Rock Switch).

Výrazným změnám se dostalo napájení - 3 hodiny hovoru, 150 hodin v pohotovosti nebo necelý týden při vypnutém GSM modulu vydrží Li-ion baterie. Maximální mobilitě bylo přizpůsobeno i příslušenství. V balení už zákazníci nenaleznou kolébku, pouze HotSync kabel a cestovní nabíječku (pro zájemce je ale kolébka k dispozici).

Trochu sázkou do loterie by mohlo být odsunutí CDMA verze pro Spojené státy - stávající US nabídka sestává pouze z alternativního GSM 900/1900, používaného v severní Americe. Pro Evropu a Asii je určena verze 900/1800. V budoucnu, snad ani ne moc vzdáleném, bude možný upgrade na GPRS.

Velkým trumfem Handspringu je jejich nová služba TreoMail, která umožňuje uživatelům přístup k poště na (běžícím) kancelářském pc, nebo k účtům POP3. Služba je sice placená, ale 100 dolarů ročně by mělo být pro vážné zájemce snesitelnou obětí. K bohaté softwarové výbavě patří i stoupající hvězda textových editorů - WordSmith (viz obr.).

Mezi zajímavé vlastnosti patří beze sporu také vibrační vyzvánění, historie volání, telefonní tlačítka přímo na klávesnici nebo konferenční volání. Handspring přiložil i svůj několikrát oceněný webový prohlížeč - Blazer. Ten je schopen pracovat s jazyky HTML, WAP, cHTML a xHTML, podporuje 128 bitové šifrování, cookies a proxy servery.

Pro ty, kterým by při volání dělala potíže velikost zařízení, je přiložen headset s možností aktivovat příchozí hovor.

Na stránkách Handspringu je mnoho nadšených recenzí na Treo 270, ale pokud ho sám nebudu držet v ruce a nebudu si jistý všemi klady a zápory (o kterých se člověk samozřejmě nikde nedočte), budu raději věřit ve světlou budoucnost klasických PDA.


Cena: 499 dolarů s aktivací, 699 dolarů bez aktivace