Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvou a vícejádrové procesory se podle analytiků rychle rozšíří

9.12.2005, Milan Šurkala, aktualita
Dvou a vícejádrové procesory se podle analytiků rychle rozšíří
Analytici předpokládají, že podíl dvou a vícejádrových procesorů se v blízké době velmi výrazně zvýší. Letos to bylo pouze něco kolem 15 milionů jednotek, což je asi 7% zastoupení. Pro následující rok 2006 se však už předpokládá kolem 98...
Analytici předpokládají, že podíl dvou a vícejádrových procesorů se v blízké době velmi výrazně zvýší. Letos to bylo pouze něco kolem 15 milionů jednotek, což je asi 7% zastoupení. Pro následující rok 2006 se však už předpokládá kolem 98 milionů procesorů, což by bylo přibližně poloviční zastoupení.



Letošní podíl těchto procesorů byl nižší než se původně předpokládalo. Dle mého názoru, k rozšíření vícejádrových procesorů musí výrobci zvětšit nabídku a snížit ceny. Naprosto ideální by byl low-endový dual-core procesor. Třeba takový dvojitý Sempron, dvě jádra o frekvenci 1,6-2,0GHz s celkovými 512kB L2 cache by se mohl prodávat za cenu přibližně kolem 4000-6000Kč s DPH, což by vedlo ke slušné prodejnosti.

I přesto se procesory prodávají poměrně levně, dokonce za ceny nižší, než udávají výrobci. Třeba takový X2 4800+ má stát $803, ale je k sehnání i za $792. 4600+ má stát $643, ale je v obchodech i za $599. Podobná situace panuje i u dvoujádrových procesorů Intel.

Zdroj: www.tgdaily.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.