reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Earth.fm: poslouchejte zvuky přírody z celého světa, třeba si ulevíte od stresu

25.6.2022, Radan Tuhý, aktualita
Earth.fm: poslouchejte zvuky přírody z celého světa, třeba si ulevíte od stresu
Slogan služby Earth.fm zní „like Spotify, but for natural soundscapes“, představit si tedy můžeme cloudovou službu, kde lze vytvořit playlist z široké škály zvuků přírody nebo zvířat, a to z celého světa.

Se zajímavou myšlenkou přišli tvůrci Earth.fm, tedy služby, díky které si máme možnost poslechnout zvuky zvířat a přírody obecně z celé řady lokací po celém světě. Můžeme si tak poslechnout třeba různé druhy ptáků v Malajsii nebo Indii, případně zvuky lesa v Ghaně.

Tyto zvuky jsou přidávány na základě velkého množství přispěvatelů, zejména tedy těch, kteří mají s nahráváním přírodních zvuků zkušenosti. Díky nim přibývají nové zvuky z různých lokací každé tři dny, takže lze stále narazit na něco nového.

 

Earth.fm - mapa a výběr lokace

 

Na titulní straně služby se nachází mapa světa, kde můžeme vyhledávat konkrétní lokace. Zjistili jsme, že máme možnost si poslechnout třeba i to, jak zní svítání v přírodní rezervaci Plačkův les, která se nachází kousek od Brna.

Zajímavou funkcionalitou, díky které se Earth.fm snaží přirovnat principem fungování ke Spotify, je možnost vytvářet vlastní playlisty (seznamy skladeb, resp. zvuků) a následně je poslouchat, třeba jako pozadí při různých relaxačních aktivitách.

 

Earth.fm - playlist

 

Informace na webu zahrnují i zmínku o studiích, které vyzdvihují pozitivní vliv přírodních zvuků na pohodu lidí, přičemž zvuky vody a ptactva mají mít i pozitivní vliv na odbourávání v dnešní době všudypřítomného stresu.

V neposlední řadě je služba zajímavá také tím, že zvuky přírody a zvířat z různých míst na světě archivuje, protože lidé neustále pokračují v ničení přírodních ekosystémů, které tyto zvuky produkují, resp. ve kterých žijí právě různé druhy zvířat. V budoucnu bychom se tedy mohli dostat do situace, že už některé specifické zvuky zvířat nebo přírodních oblastí nebudeme mít možnost slyšet jinak než z nějakého podobného záznamu.
 
Zdroj: The Verge
reklama