reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ECS Liva: nová rodina úsporných mini PC

28.3.2014, Jan Vítek, aktualita
ECS Liva: nová rodina úsporných mini PC
Společnost ECS se rozhodla skočit rovnýma nohama mezi výrobce miniaturních desktopových PC, jako je třeba Intel a jeho NUC nebo Gigabyte a BRIX. Představuje svou verzi, která dostala jednoduché označení Liva.
Počítače ECS Liva využívají velmi malé základní desky, které jsou v porovnání s deskami v Intel NUC ještě výrazně menší. Na to ostatně ukazují už rozměry celého počítače, které jsou konkrétně 118 x 70 x 56 mm. Desky pro Intel NUC mají přitom rozměry 100 x 100 mm.





Na takovou základní desku se zákonitě nemůže vejít velká nabídka rozhraní, takže na černé krabičce s vysokýma gumovýma nožkama tak máme vepředu jen 3,5mm konektor pro headset a vypínač a v zadní části se pak nachází konektor D-Sub, HDMI, po jednom USB 3.0 a 2.0, Gb Ethernet a pak jeden micro USB.





Nikde není videt napájecí konektor, takže lze předpokládat, že počítač bude napájen právě přes onen micro USB podobně jako tablety či telefony. Na to ukazuje i viditelný popisek dole na obrázku, který mluví o napájení pomocí 5V a 3A adaptéru. Otázkou pak je, zda by se namísto rozměrného D-Sub nehodila nějaká jiná výbava, třeba další digitální obrazové rozhraní, USB či něco jiného.





Od ECS Viva můžeme očekávat zcela bezhlučný provoz, a to díky pasivnímu chlazení a využití eMMC pro ukládání dat, konkrétně s kapacitou 32 GB nebo 64 GB. Pak tu budeme mít 2 GB DDR3L přímo na desce, Wi-Fi, Bluetooth a to vše pod taktovkou SoC Intel Bay Trail-M. ECS tedy využilo mobilní verze čipů Bay Trail, které mají maximální spotřebu 7,5 W, takže pasivní chlazení by mělo stačit.

Zatím není jasné, jaký konkrétní procesor zde bude využit a jaké budou konkrétní konfigurace. Cena by se měla pohybovat pod 200 USD.

Zdroj: techPowerUp
reklama