reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Efektivní Radeon R9 Nano bude představen příští týden

21.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Efektivní Radeon R9 Nano bude představen příští týden
Společnost AMD dnes potrvrdila, že informační embargo na informace o grafické kartě Radeon R9 Nano končí 27. srpna v odpoledních hodinách, čili lze předpokládat, že právě ve čtvrtek bude tato karta představena.
AMD Radeon R9 Nano slibuje vysokou efektivitu, která má být oproti Radeonu R9 290X rovnou dvojnásobná. Vedle toho bude tato karta i krátká a vhodná do sestav s deskami Mini ITX, ale musíme myslet na to, že zabere dva sloty. Obsahuje přitom stejně jako Fury a Fury X čip Fiji složený z 8,9 miliard tranzistorů, což znamená, že také dostane 4 GB paměti HBM. Ta nabídne vysokou datovou propustnost 512 GB/s, která bude na takovou kartu možná až příliš vysoká, ale kvůli tomu se nikdo rozhodně zlobit nebude.





Přídavné napájení zajistí jeden 8pinový konektor PCIe a její TDP bude 175 W, což je jeden z mála údajů, jež se AMD rozhodlo zveřejnit už dříve. Radeon R9 Fury X přitom má TDP 275 W, ovšem díky dynamickým taktům si má Nano zachovat nízkou spotřebu, a přitom dosáhnout 85 až 90 % výkonu plnohodnotné Fury X, což AMD už potvrdilo. Zatím ale nejsou známy podrobné specifikace této karty, takže se nemůžeme podívat na to, jak moc je osekaná. Objevily se i informace, že prý nebyla zbavena ani jednoho shaderu, takže jich má plných 4096, ale tomu se mi osobně nechce moc věřit. Cenu také zatím neznáme, ale lze očekávat, že se vejde mezi 450 a 500 USD.





Radeon R9 Nano by tak už jen dle ceny měla být výkonnější než Radeon R9 390X s čipem Grenada XT, jehož cena je 429 USD, nicméně svou cenu má i to, že jde o krátkou kartu s nízkou spotřebou. Zvědavi jsme tak především na cenu a reálný výkon této karty, která disponuje třemi konektory DisplayPort a jedním HDMI.

Zdroj: wccftech
reklama