Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EIZO ColorEdge CS240: slušný 24" monitor

2.9.2014, Jan Vítek, aktualita
EIZO ColorEdge CS240: slušný 24" monitor
Společnost EIZO vyrábějící velmi kvalitní monitory určené pro náročné uživatele si připravila model ColorEdge CS240. Tentokrát jde o 24" model s obrazovkou IPS, který nabídne slušnou výbavu i specifikace.
Novinka od EIZO Corporation tedy dostala označení ColorEdge CS240 a určena je pro zpracování fotografií a grafický design. Její 24,1" obrazovka je typu IPS s rozlišením 1920 x 1200, čili jde o poměr stran 16:10 a slibuje široký gamut a hardwarovou kalibraci. Gamma křivka byla přitom u každého kusu nastavena už při výrobě.





Monitor dokáže pokrýt barevný prostor Adobe RGB z 99 procent, přičemž jeho displej dokáže díky 10bitovému zpracování barev zobrazit najednou více jak miliardu odstínů, přičemž má 16bitovou LUT. Technologie EIZO DUE (digital uniformity equalizer) má zajistit stejné zobrazení barev na celé obrazovce a rovnoměrné podsvícení. Základní specifikace hovoří o pozorovacích úhlech 178° v obou směrech, odezvě 7,7 ms (GtG), nativním kontrastu 1000:1 a maximálním jasu 350 cd/m2. Typická spotřeba činí 27 W, přičemž ve vypnutém stavu by měl mít spotřebu nulovou (po stisku předního vypínače).

Výbava monitoru ColorEdge CS240 zahrnuje rozhraní DisplayPort, HDMI, DVI a nechybí ani USB hub (2x upstream, 2x downstream). Softwarová výbava zase zahrnuje aplikaci ColorNavigator 6, která slouží k jednoduché kalibraci monitoru pro účely fotografů, tisku a webdesignu. Zkušení uživatelé si mohou sami nastavit jas, gammu, bílou a vytvořit vlastní ICC profil. Pro náročnější je tu podpora hardwarových kalibračních zařízení od X-Rite, DataColor a ostatních.

Takový monitor nemůže být ochuzen o flexibilní stojan, který umožní 35° naklopení, 344° natočení, nastavení výšky v rozsahu 130 mm a také tu je funkce pivot a systém pro vedení kabelů.

EIZO ColorEdge CS240 je právě na cestě do obchodů, ovšem v jejich nabídce se ještě neobjevil. Je tam ale jeho o palec menší bratříček CS230, který se u nás prodává za cca 13.500 Kč, takže můžeme očekávat cenu cca 15.000 Kč.

Zdroj: TZ EIZO