reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Electreon v Německu postaví silnici s bezdrátovým nabíjením EV

1.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Electreon v Německu postaví silnici s bezdrátovým nabíjením EV
Společnost Electreon už má po celém světě několik projektů silnic podporujících bezdrátové nabíjení elektromobilů. Další projekt nyní zamíří do Německa do města Balingen, kde se má starat o poskytování energie elektrobusům.
Akumulátory elektromobilů jsou vleklým problémem z mnoha nejrůznějších úhlů pohledu. Jedním z nich je nabíjení akumulátorů, kde existuje spoustu dílčích řešení, ale žádné kompletní. Vhodné je nabíjet elektromobil tehdy, když se na jeho nabíjení nečeká (tedy při parkování, kdy stačí i velmi nízký nabíjecí výkon), což vyžaduje vybavování parkovacích míst nabíječkami. A to není zdaleka levné a především to neřeší dlouhé trasy, kde se do popředí dostává potřeba rychlého nabíjení. A to má zase svá jiná úskalí. Dalším řešením může být bezdrátové nabíjení ze silnice, které teoreticky řeší výše zmíněné problémy (použitelné při parkování i dlouhých cestách snižující potřebu rychlého nabíjení), ale zanáší zase nové. Jednou z firem, která se bezdrátovému nabíjení ze silnice (Electric Road System - ERS) hodně věnuje, je i Electreon.
 
Bezdrátové nabíjení Electreon
 
Ta už má po celém světě několik funkčních testovacích úseků silnic a nyní se k nim přidává první německá veřejná silnice s bezdrátovým nabíjením (firma má v Německu už privátní řešení v Karlsruhe). Ta bude postavena ve městě Balingen a má se starat o nabíjení elektrického autobusu. Vznikne ve spolupráci se společností EnBW a v první fázi půjde o 400 metrů dlouhý úsek vybavený dvěma statickými nabíjecími stanicemi. Později se v druhé fázi objeví dalších 600 metrů. Electreon Germany GmbH (dceřinná společnost Electreon Wireless LTD) za projekt dostane 3,2 mil. EUR (77,5 mil. Kč). Další detaily projektu bohužel zatím neznáme.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama