reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektromobil od Xiaomi poprvé spatřen na silnicích

11.7.2022, Milan Šurkala, aktualita
Elektromobil od Xiaomi poprvé spatřen na silnicích
Před necelým rokem vyšlo najevo, že Xiaomi chystá vstup i na trh s elektrickými auty. Svět už dobylo svými elektrickými koloběžkami, takže tento krok asi nikoho až tak moc nepřekvapí. Nyní se už můžeme podívat i na snímek tohoto vozu.
Zatímco na trh s vozy se spalovacími motory se nikdo nový moc nehrnul, přechod na elektromobily znamená, že se vyrojilo až překvapivě obrovské množství startupů, které chtějí prorazit na trhu s automobily. Týká se to i zaběhaných elektronických firem a záměr oznámila např. i společnost Sony. Jednou z dalších takových firem, kterou si spojujeme zejména s elektronikou, je čínské Xiaomi. U něj se o záměru vyrábět elektromobily hovoří především od loňského září. U něj to ani tak moc nepřekvapí, protože s dopravou, byť mnohem lehčího rázu, už má trošku zkušenosti. Svými elektrickými koloběžkami vzala nejednu zemi útokem.
 
Elektrické auto Xiaomi
klikněte pro zvětšení (na cochespias.net)
 
Nyní se na internetu objevil první snímek připravovaného vozu v podobě poměrně dlouhého modrého sedanu nebo liftbacku, jehož silueta docela připomíná 2. generaci vodíkové Toyoty Mirai. Na výše uvedené stránce se můžete podívat i na snímky jinak tvarované testovací muly. Vypadá to tedy spíše na ladění pohonného systému nebo jízdních asistentů (není úplně zřídkavé, že se části nových generací vozů testují v mulách postavených na základě jiných vozů, např. předešlých generacích). Ve výsledku nám to tak o designu až tak moc neřekne, spíše to jen napovídá o tom, že se na nových elektromobilech Xiaomi usilovně pracuje.
 
Hovoří se o tom, že by se nový vůz Xiaomi mohl objevit na čínském trhu v roce 2024. Jeho představení v Evropě je obestřeno ještě větším tajemstvím, nicméně na evropský trh se dostalo už několik čínských automobilek a není moc důvodů předpokládat, že se o to Xiaomi také nepokusí. Vzhledem k tlaku na techniku, mobilní funkce i stále se zlepšující kvalitě a mnohdy velmi atraktivnímu designu tu čínské firmy vytváří na tradiční automobilky stále větší nápor a vůbec bych se nedivil tomu, kdyby v Evropě v příštím desetiletí byly čínské vozy vcelku běžným jevem.
 
Naopak je na místě obávat se o některé tradiční evropské výrobce, kteří teď budou muset bojovat s novou konkurencí. Zde v Evropě jim totiž konkurence v podobě čínských vozů roste a naopak v Číně o ně zájem opadá. V Asii dávají mnohem větší důraz na softwarové funkce vozu, propojení s mobilním telefonem a podobně. Naopak už pro ně nejsou tak moc důležité ty vlastnosti, které definovaly "dobré auto". Ostatně mnohá evropská auta zejména v Číně uživatelé hodnotí jako příliš "hloupá". Nastupující generace totiž chce čím dál častěji "počítače na kolech" než auta jako taková. A pokud je většina mladých odkojená na čínských značkách telefonů, nemusí mít tak velký problém koupit si později i čínský vůz.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama