reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektronická evidence tržeb (EET): jak na to?

13.9.2016, Milan Šurkala, článek
Elektronická evidence tržeb (EET): jak na to?
EET neboli Elektronická evidence tržeb, která je strašákem pro stovky tisíc českých podnikatelů, je už za dveřmi. Podívejte se s námi na to, co nás vlastně čeká, co k tomu bude potřeba a jak vše technicky vlastně vyřešit.
V předchozích kapitolách jsme už nakousli, s jakými technickými řešeními se dá počítat. Nyní se na to podíváme podrobněji i s informacemi o ceně pro představu, kolik to může stát. Pochopitelně, pokud už máte některé součásti, které se dají využít, lze tím vaše náklady značně snížit. O další minimalizaci se postará 5000Kč sleva na dani od státu.


Smartphone nebo tablet s tiskárnou


Pokud máte relativně malé množství zákazníků a vydáváte účtenky spíše v jednotkách kusů denně, můžete si klidně vystačit s běžným smartphonem, který už dávno máte. Problém může nastat, pokud byste jej chtěli využívat současně i jako telefon. Najednou zvonící telefon při tisku účtenky asi nebude to pravé ořechové. Otázkou je také výdrž baterie, takže je nutno hlídat stav energie a telefon případně průběžně nabíjet. Ideální je tedy model s bezdrátovým nabíjením.


Smartphone


Tablet může být zajímavější volbou díky větším rozměrům a snazšímu ovládání. Se stojánkem se pak i příjemně ovládá, aniž byste jej museli držet v ruce.


Náklady:
  • Smartphone / tablet - Postačí téměř cokoli s Androidem, případně iOS. Vhodné je koupit modely s větší baterií, cena od 2.000 Kč. Podobně to platí i pro tablet, cena cca od 3.000 Kč. Osobně bych ale nešetřil zbytečně až moc a kvůli výhledu do budoucna bych se vyhnul modelům se starším Androidem 4.x.
  • Datové připojení - Stačí internet na SIM kartě. Vzhledem k malým datovým přenosům si vystačíte s nejmenšími balíčky od operátorů okolo 100 Kč / měsíčně
  • Bezdrátová tiskárna - Ideální je koupit malou bezdrátovou tiskárnu účtenek, připojení většinou přes Bluetooth. Cena začíná okolo hranice 3.000 Kč
  • Software - Pokud máte jednoduchý provoz s malým počtem položek, je možné využívat i omezené verze softwaru, které jsou zdarma (např. Kasa FIK). Některé aplikace, např. PEXESO, nabídnou možnost pronájmu i jednorázového poplatku. Lze se rozhodnout, zda platit např. 350 Kč měsíčně nebo 4.900 Kč. Další moduly se dokupují. Totéž platí i pro CONTO MINI za stejných 4.900 Kč bez DPH.

Záleží na tom, kolik částí už máte k dispozici. Pokud už jste tiskli účtenky bez EET, budete moci použít stávající tiskárnu a ušetřit. Starší mobil z rodiny, pokud si někdo kupuje nový, může také ještě posloužit. Pokud ale začínáte komplet znova s novými díly, počítejte s investicí okolo 10.000 Kč. Za tolik se nabízí i hotové sety, které jsou některými společnostmi nabízeny včetně servisu a podpory. Otázkou je také to, zda budete akceptovat platební karty. V takovém případě mohou náklady ještě vzrůst.


Přenosné pokladny s integrovanou tiskárnou


Další nabídkou, kterou můžete zvážit u menších provozů, jsou přenosné pokladny. Toto zařízení potěší tím, že vše integruje v jednom zařízení. Najdete tu tedy čtečku platebních karet, tiskárnu účtenek a integrovaný software. Je nutné počítat s tím, že obrazovky mají omezenou velikost a víceméně textový režim. Ovládání tedy není tak snadné jako v případě telefonu nebo tabletu.


Přenosná pokladna


K dispozici jsou jak modely, které se připojí pomocí LAN, tak i bezdrátové verze, které mají baterii pro přenos zařízení a podporu Wi-Fi. K dispozici jsou verze bez a s cloudovými službami. Verze s cloudovými službami umožňuje data ukládat na cloud a provádět s nimi rozsáhlejší analýzy.


Náklady:
  • Samotné zařízení - Obsahuje vše, co potřebujete, tedy hardware, software i tiskárnu, navíc i čtečku platebních karet. Cena okolo 8.000 až 11.000 Kč bez DPH za běžné drátové verze. Bezdrátové varianty lezou až k 15.000 Kč bez DPH
  • Datové připojení - Nějaká forma internetového připojení, zhruba 250 Kč / měsíc.


All-in-one a jednoúčelová zařízení


Pokud chcete mít vše jednoduše, nabízí se další zařízení, které kombinuje vše v jednom. Oproti předchozímu není zrovna přenosné, ale za rozumnou cenu vyřeší kompletně vše kolem EET. Jsou to tzv. all-in-one řešení. Obvykle tu najdete velkou dotykovou obrazovku, čtečku platebních a čipových karet, nechybí ani integrovaná termotiskárna.


All-in-one řešení pro EET SmartPOS


Připojení k internetu může být realizováno pomocí mobilní sítě, Wi-Fi nebo LAN dle modelu. K dispozici bývá i Bluetooth. Některá z těchto zařízení mohou běžet např. na operačním systému Android, lze na ně tedy nainstalovat stejné pokladní programy jako v první kategorii smartphonů a tabletů. Jsou i verze s operačním systémem Windows a v podstatě jde o počítač v displeji. V těchto případech ale musíte dokoupit tiskárnu.


Pokladna pro EET s Windows


Např. na prvním obrázku je vidět pokladna od SmartPOS za pouhých 10.000 Kč, nicméně připravte se na měsíční platby za software (550-850 Kč měsíčně). Na druhém obrázku je pak pokladna s Windows. V takových případech uvnitř často najdete procesor Intel Celeron nebo podobný, 2 GB RAM, 32GB SSD disk a dotykový displej. Zde ale počítejte s podstatně vyššími cenami.


Náklady:
  • All-in-one zařízení - Cena se dle modelu pohybuje obvykle od 15.000 do 35.000 Kč bez DPH. Obvykle už dostanete vedle operačního systému také pokladní software a tiskárnu.
  • Tiskárna - V případě jednoúčelových zařízení bez tiskárny cena od cca 3.000 Kč, u all-in-one řešení je již integrována.
  • Datové připojení - Nějaká forma internetového připojení, zhruba 250 Kč / měsíc.



Registrační pokladny


Dalším typem jsou tzv. "registrační pokladny". V podstatě jde opět o jednoúčelové zařízení, tentokrát s jednoduchým displejem. Vhodné jsou např. do obchodů, kdy je lze doplnit o různé příslušenství jako je čtečka čárových kódů. Obvykle už mají zabudovanou tiskárnu účtenek, takže toto příslušenství již není třeba řešit.


Registrační pokladna pro EET


Při koupi je ale potřeba dávat pozor na to, aby pokladna skutečně byla připravena na EET (případně aby byla možnost upgradu a instalace této podpory). Většinou jde o jednoduchá a spolehlivá zařízení, nečekejte ale nějaké nadprůměrné funkce. Ceny pokladen začínají už pod hranicí 10.000 Kč bez DPH, u vyspělejších modelů počítejte i s dvojnásobkem.


Náklady:
  • Samotná pokladna - Od necelých 10.000 Kč bez DPH výše
  • Datové připojení - Nějaká forma internetového připojení, zhruba 250 Kč / měsíc.


Počítač s displejem a tiskárnou


Poslední velkou skupinou jsou počítače doplněné o potřebné příslušenství. Můžete si poskládat běžné PC, můžete použít notebook nebo netbook, případně si můžete koupit malé kompaktní PC jako je např. X-POS S, jemuž se budeme podrobněji věnovat v následující kapitole. Výhodou těchto řešení je to, že si je můžete sami nakonfigurovat přesně tak, jak se vám to bude líbit a upravit výsledek dle požadavků na výkon, funkci i cenu.


PC BRIX pro EET s dotykovým displejem a tiskárnou


Můžete použít i naprosto běžnou tiskárnu, lépe ale uděláte koupí speciální tiskárny, která tiskne tenké účtenky (obvykle na 58mm nebo 78mm papír). Další otázkou je displej. Můžete vzít normální monitor, podstatně lépe se vám ale bude pracovat s dotykovými displeji, přičemž se dají koupit i speciální monitory pro pokladny se zvýšenou odolností včetně voděodolných modelů.

Zatímco u některých výše zmíněných řešení (all-in-one, registrační pokladny,...) budete mít vše už připraveno, zde můžete narazit na problém. Pokud si to vše vezmete na svá bedra, budete se muset postarat o nákup a konfiguraci všech součástí, což nemusí být pro každého.

Naštěstí jsou tu společnosti, které nabízí kompletní sety PC, monitoru a tiskárny včetně předinstalovaného operačního systému, ovladačů, pokladního softwaru a vše je již nakonfigurováno včetně technické podpory. Tyto sety mají výhodu v tom, že jdou dále rozšiřovat (např. výše zmíněný X-POS S jde doplnit o větší RAM nebo 2,5" disk), díky druhému obrazovému výstupu můžete mít na jednom monitoru pokladní software a na druhém mohou běžet např. bezpečnostní kamery nebo reklamní či jiná sdělení pro zákazníky. Takový počítač lze díky operačnímu systému Windows používat i pro běžnou práci, surfování na internetu, přístup k e-mailu a podobně. Na rozdíl od mnoha předchozích tak nejde o jednoúčelové zařízení.


Náklady:
  • Počítač - Velmi variabilní, lze začít u notebooků s dotykovým displejem i operačním systémem od cca 5.000 Kč bez DPH, levné PC s displejem vyjde znatelně dráž (PC opět cca 5.000 Kč bez DPH + displej od cca 4.000 Kč bez DPH + operační systém Windows 10 od cca 2.000 Kč s DPH).
  • Tiskárna - Ideální je koupit malou tiskárnu účtenek, připojení přes USB, Bluetooth. Cena začíná okolo hranice 3.000 Kč.
  • Pokladní software - Kasa Max 3.000 Kč bez DPH, Prodejna SQL 4.000 Kč s DPH a jiné.
  • Datové připojení - Nějaká forma internetového připojení, zhruba 250 Kč / měsíc.

Náklady (alternativa od X-POS, vše předinstalováno a nakonfigurováno):
  • Set PC, displeje a tiskárny - počítač X-POS S, dotykový displej, tiskárna Epson T20 od 14.000 Kč bez DPH.
  • Pokladní software - Prodejna SQL 3.300 Kč bez DPH, Kasa Max 4.800 Kč bez DPH.
  • Datové připojení - Nějaká forma internetového připojení, zhruba 250 Kč / měsíc.


Nabídky mobilních operátorů


Poněvadž EET vyžaduje internetové připojení, není divu, že i samotní mobilní operátoři přistoupili k problému a nabízí několik produktů týkajících se elektronické evidence.


O2 eKasa


O2 představilo svou eKasu, která obsahuje pokladnu s 10" obrazovkou, mobilní internet, platební terminál a 58mm tiskárnu. Vzhledem k tomu, že stát dává slevu 5.000 Kč na pořízení zařízení k EET a toto stojí 4.995 Kč, vyjde vás to na nulu. Jsou zde akorát měsíční poplatky podle toho, kolik se zaplatí kartou. Pokud zákazníci zaplatí do 50.000 Kč za měsíc, vy zaplatíte O2 499 Kč měsíčně bez DPH. Při platbách do 100.000 Kč je to 250 Kč a při platbách nad 100.000 Kč máte řešení bez měsíčního paušálu. V paušálu máte 200 MB, obnovení objemu dat je pak za 81,82 Kč bez DPH.


T-Mobile pro EET


T-Mobile přispěchal rovnou s 5 možnostmi. Tablet s tiskárnou je za 8.995 Kč bez daně (měsíční paušál 395 Kč), kasa za 13.995 Kč (paušál 395 Kč), terminál za 12.995 Kč (paušál 395 Kč), kalkulačka za 6.995 Kč (paušál 295 Kč) nebo samotná tiskárna pak stojí 2.995 Kč (paušál 295 Kč). Měsíční paušál pro elektronické pokladny je pak za 40 Kč, množství dat na servery EET je neomezeno.


Vodafone pokladne pro EET


Poslední do party je Vodafone. Jeho nabídka se ale omezuje pouze na aplikaci ePokladna do mobilu nebo tabletu. O tarifu pro EET nebyla řeč, neobsahuje ani platební terminál nebo tiskárnu. Za to vše chce navíc 300-420 Kč s DPH (cca 250-350 Kč bez DPH).
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama