Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
8.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk opět šokuje svět. Už má dost útoků na jeho Teslu a nedůvěry v něj i v automobilku. Jde o nejvíce shortovanou společnost na burze v historii a zvažuje tak, že akcionářům vyplatí $420 za akcii, aby byla Tesla opět privátní.
MLML (20) | 8.8.20189:58
Nezlobte se, ale zdá se mi, že informací o tomto člověku je přespříliš. Mně osobně připadá jako velmi sebevědomý naivní snílek, který se dostal k penězům. Jeho auta mě ničím neuchvacují a také se mi příliš nelíbí. Jeho ostatní aktivity se mi zdají býti velmi neobvyklé, chci­-li být slušný.
Odpovědět0  14
Milan Šurkala (4937) | 8.8.201810:10
Elon Musk svými činnostmi prostě hodně polarizuje. Co se vám na jeho aktivitách nezdá? Naivní snílek to je, není tu mnoho lidí, kteří se snaží změnit lidstvo ­(čistější a stabilnější energie, rychlejší a ekologičtější doprava, průzkum vesmíru,...­), jenže se mu to i docela dobře daří. K penězům se dostal tak, že pracuje na úspěšných projektech a ty zase investuje do dalších projektů, které mají pomoci jeho vizi. Nejsem nějaký fanatický obdivovatel Muska, ale moc nerozumím tomu, z čeho pramení ten negativní postoj k němu. Co vlastně dělá špatně?
Odpovědět13  0
pg (89) | 8.8.201822:59
Jinými slovy, bez naivních snílků bychom ještě žili v jeskyních.
Odpovědět1  0
Karel Polívka (1098) | 8.8.201823:34
Na to, co už dokázal, je naopak velmi skromný. Kdo jiný dokázal za tak relativně krátkou dobu uvést do praxe tolik zásadních technologických inovací jako právě on?

– Paypal
– SpaceX: Jako první dokázal, že je možné to, co mnozí z oboru pokládali za nemožné s ohledem na současné technologie – viz nejen přistání prvního stupně raket, ale i jeho následný opětovný start, nemluvě o drastickém snížení nákladů na výnos nákladu na orbitu.
– Tesla: Tady nejde ani tak o ta auta jako taková, ale o to, co s nimi dokázal z hlediska elektromotorů, jelikož právě díky němu do této oblasti dnes investují i ostatní velcí výrobci aut, kteří dříve nad elektromotory ohrnovali nos a teď je snad už všichni hlavní hráči výhledově berou jako nástupnickou technologii. Nicméně budoucnost Tesly není v tom, že bude primárně vyrábět auta. Cílem je z ní udělat energetický kolos, viz další aktivity v této oblasti spojené s akumulátory.
– Hyperloop: Tohle je sice technologie, která zatím není využívána v praxi, ale už teď je jasné, že se během pár let stane realitou. A ať už to bude v podání kohokoli, právě díky Muskovi se toto soukolí uvedlo do pohybu.

A že úspěšné projekty, potažmo vyloženě revoluční technologie, přinášejí peníze? Ono by to snad mělo být jinak? Pro mě za mě, ať hodnota jeho majetku klidně vzroste za rok na desetinásobek nebo stonásobek – v tomto případě by to byly asi nejlépe alokované peníze, jak si vůbec dovedu představit z hlediska nějakého dlouhodobého rozvoje naší společnosti jako celku. Je třeba se na věci dívat s odstupem pár let a v rámci souvislostí.

A pejorativní poznámka, že je to snílek – tato vlastnost je pro vývoj nových technologií nezbytná. Abychom se výrazněji posunuli někam dále, musíme mít někoho, kdo bude neustále dumat nad tím, jak by to nebo ono šlo dělat jinak a lépe.
Odpovědět3  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.