reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk stále neví, proč Falcon explodoval a žádá veřejnost o pomoc

9.9.2016, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk stále neví, proč Falcon explodoval a žádá veřejnost o pomoc
Na samotném začátku září potkala společnost SpaceX asi nejkomplikovanější nehoda, když její Falcon 9 při plnění palivem náhle explodoval. Společnost přitom stále neví, co tuto nehodu způsobilo a Elon Musk na Twitteru žádá o pomoc.
Falcon 9 explodoval 1. září po 9. hodině ranní místního času na Mysu Canaveral. Vzal s sebou satelit AMOS, čímž nepotěšil především Zuckerberga a jeho Facebook, značně poškodil startovací rampu a otřásl i kilometry vzdálenými budovami. Společnost SpaceX stále zjišťuje, co se pokazilo, a tak se stále mluví jen o tom, že nehodu zapříčinil nějaký problém při plnění rakety palivem. Elon Musk už tuto nehodu označil za nejkomplikovanější, se kterou se jeho firma za 14 let setkala.


Nyní Elon Musk na svém Twitteru žádá veřejnost, aby pomohla s vyšetřováním, což platí pro ty, kteří mají pořízený nějaký ještě nezveřejněný záznam, jenž by mohl nehodu osvětlit. Vypadá to tak, že SpaceX je zatím poněkud bezradná.

Elon Musk k tomu ještě podotkl, že nehoda se stala při naprosto rutinní operaci, motory přitom nebyly zapnuté a bezprostředně před explozí se neukázal žádný plamen nebo něco jiného, co by ji mohlo vyvolat. O pomoc a radu byla také přímo požádána NASA a také FAA (Federal Aviation Administration) a AFPAA (Air Force Public Affairs Agency), jestli je snad něco nenapadne. Ve SpaceX se také snaží pochopit, co vyvolalo tichou ránu, která se ozvala několik sekund před tím, než se raketa proměnila v ohnivou kouli. Tu můžete sami slyšet v přiloženém videu.

Společnost SpaceX také nevyloučila, že raketu něco zasáhlo, ale Elon Musk vyloučil, že by to snad byli mimozemšťané (za jednoho z nich se mimochodem dle svého tweetu sám považuje).



Nehoda rakety Falcon 9 také odsunula zveřejnění slíbeného článku o tom, jak bude vylepšen Autopilot vozů Tesla. Na něm Elon zase brzy začne pracovat a dá se říci, že toto zdržení jej bude pálit daleko méně než zpoždění celého programu firmy SpaceX. Nejdříve je pochopitelně nutné nehodu vyšetřit a učinit potřebná opatření, než se zase začne létat a to může trvat velice dlouho. Dle Tonyho Bruna (prezident a CEO konkurenční United Launch Alliance) by mohlo trvat i rok, než se SpaceX vrátí k pravidelnému provozu (viz Reuters), neboť to říkají dosavadní zkušenosti.

Zdroj: Elon Musk

reklama