reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk údajně nakoupil 10.000 GPU pro vývoj AI do Twitteru

12.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk údajně nakoupil 10.000 GPU pro vývoj AI do Twitteru
Elon Musk byl sice součástí výzvy k pozastavení vývoj systémů umělé inteligence s úrovní vyšší než GPT-4, sám ale hodlá vyvíjet AI pro jeho sociální síť Twitter. Přesto měl právě k tomuto účelu nakoupit 10 tisíc GPU.
Před dvěma týdny se objevila výzva, ve které se nabádalo k alespoň 6měsíční pauze ve vývoji systémů umělé inteligence se schopnostmi vyššími, než má nynější GPT-4. Pod ní se podepsal např. Steve Wozniak nebo Elon Musk. Přesto by to podle zákulisních informací měl být Musk, kdo chce vyvíjet nový systém AI pro svou sociální síť Twitter. Co přesně by ale tento systém měl v rámci Twitteru dělat, je nyní nejasné.
 
Elon Musk
autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 2.0, přes Flickr (přidáno logo)
 
Hovoří se o tom, že Musk měl pro tyto účely nakoupit 10 tisíc GPU, na nichž by se AI měla trénovat (dá se odhadovat, že to stálo vyšší desítky milionů USD). Současně s tím zaměstnal dva bývalé zaměstnance společnosti DeepMind, kteří by měli na projektu pracovat (konkrétně je to Igor Babuščkin a Manuel Kroiss). Připomeňme, že Musk je dlouhodobým kritikem umělé inteligence, nicméně ne AI jako takové, jako spíše rizika toho, že může být použita nesprávně. Sám byl totiž jeden ze zakladatelů společnost OpenAI, která vyvinula systém ChatGPT. S nimi se ale později poněkud nepohodl (nelíbila se mu tendence tento systém zpeněžovat), a tak do OpenAI nakonec neputovala ani slíbená investice jedné miliardy USD, kterou později vložil Microsoft.
 
Někteří rovněž podotýkají, že se Musk mohl připojit k výše zmíněné výzvě proto, aby měl jeho projekt trochu více času dohnat konkurenci. Podle zákulisních informací je vývoj AI ve Twitter jen ve velmi rané fázi.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama