reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk zakládá společnost X.AI Corporation, konkurenta OpenAI

16.4.2023, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk zakládá společnost X.AI Corporation, konkurenta OpenAI

Nedávno vyšlo najevo, že Elon Musk hodlá obohatit Twitter o vlastní systém umělé inteligence. Nyní se dozvídáme další detaily, např. to, že založil novou společnost X.AI Corporation, patrně i jako konkurenta OpenAI.

Vztah Elona Muska s umělou inteligencí se může mnohým zdát jako hodně nejasný. Velmi často se proti umělé inteligenci vymezuje, naproti tomu jsou na těchto algoritmech založeny části autonomního řízení vozů Tesla a v poslední době se hovoří dokonce o tom, že měl zahájit vývoj AI pro sociální síť Twitter. Tak jako to tedy je? Vraťme se do roku 2015, kdy byl jedním ze spoluzakladatelů společnosti OpenAI. S tou se ale moc nepohodl, protože byla založena jako nezisková organizace pro výzkum umělé inteligence a nikoli jako projekt, který měl přinášet peníze. Musk se proti tomuto směřování firmy ke komerčním projektům ohrazoval a firmu nakonec v roce 2018 opustil. Zrušil také svou plánovanou investici ve výši 1 mld. USD, kterou později provedl Microsoft.
 
Elon Musk
 autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 2.0, přes Flickr (přidáno logo)
 
Současně se v posledních letech možná pro mnohé paradoxně vyjadřoval kriticky na adresu AI, to ale nebylo proti AI jako takové, ale upozorňoval na riziko jejího zneužití např. pro vojenské účely. A to trvá v podstatě dodnes. V posledních dnech se začalo mluvit o tom, že v rámci Twitteru (dnes X Corporation) zakládá divizi pro vývoj AI, a nyní toto nabírá detailnější obrysy. Ve skutečnosti v Nevadě založil novou firmu X.AI Corporation, a to podle nalezených dokumentů už 9. března. Co přesně bude jejím účelem, ale zatím není jasné. Může jít o náhradu propuštěných zaměstnanců Twitteru (např. moderování obsahu), může jít také o neziskové pokračování toho, kde si přál, aby zůstalo OpenAI, a od čehož se dle jeho názoru odchýlilo. Připomeňme, že nová firma už najala i dva významné inženýry z projektu DeepMind a měl také koupit okolo 10.000 GPU pro trénování této AI.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama