reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elpida začíná s dodávkami 4GB paměťových modulů

2.8.2005, Milan Šurkala, aktualita
Elpida začíná s dodávkami 4GB paměťových modulů
Elpida uvedla na trh nové vysokokapacitní paměťové moduly FB-DIMM (Fully Buffered Dual In-Line Memory Module) o neuvěřitelné kapacitě 4GB. Servery tak mohou být zase o něco výkonnější, když přináší vylepšené časování, podporu vysokorychlostních...
Elpida uvedla na trh nové vysokokapacitní paměťové moduly FB-DIMM (Fully Buffered Dual In-Line Memory Module) o neuvěřitelné kapacitě 4GB. Servery tak mohou být zase o něco výkonnější, když přináší vylepšené časování, podporu vysokorychlostních sběrnic.



4GB modul se skládá z 32 1Gbit paměťových čipů DDR2 SDRAM. Jsou k dostání v provedeních PC2-4200F a PC2-5300F. Moduly PC2-4200F (DDR2-533) disponují latencemi CL 4-4-4, moduly PC2-5300F (DDR2-667) pak CL 5-5-5. U rychlejších modulů tak činí propustnost 5,3GB/s, při čtyřkanálovém zapojení to pak může činit teoreticky maximálních 21,2GB/s a to je na paměťový subsystém opravdu hodně.

Při základních deskách s osmi paměťovými sloty tedy můžete osadit server 32GB paměti. Moduly se dále vyznačují velmi úzkou stavbou. Jejich šířka činí 6,7mm, přičemž standardy JEDEC vyžadují maximálně 9,8mm. To umožňuje zlepšit proudění vzduchu mezi moduly a tím i jejich chlazení a v neposlední řadě je to dobré i pro jejich životnost.

4GB moduly jsou zatím dodávány v malých vzorkových množstvích. Od čtvrtého kvartálu (tedy od podzimu) tohoto roku se pak výroba rozběhne naplno.

Zdroj: www.elpida.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama