reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Emulátor PS4 zvládne pod Linuxem provozovat již na 350 her

14.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Emulátor PS4 zvládne pod Linuxem provozovat již na 350 her
Už od roku 2019 je vyvíjen emulátor konzole PlayStation 4, který je určen pro operační systémy Linux, ovšem o otevřený software se nejedná. Nyní se objevila jeho první veřejná verze i se seznamem kompatibilních her. 
PlayStation 4 je sice stále prodávaná konzole, jejíž cenu neposlala do volného pádu ani nově nastoupivší generace. Spíše naopak, cena 500GB PS4 Slim v poslední době spíše ještě roste. Výkonnější PS4 Pro ale už začíná být nedostupné zboží, ostatně za cenu 13 tisíc korun už také nejde o dobrou nabídku. 
 
 
Původní PlayStation 4 přitom dosahuje výkonu 1,84 TFLOPS, což už je dnes výkon srovnatelný s integrovanými grafickými čipy, ostatně Radeon Vega nabízí 1,79 TFLOPS a moderní grafické karty Ampere či RDNA 2 jsou už zcela jinde. Čili i na emulaci her pro PlayStation 4 na PC nám může dnes dostupný hardware snadno stačit. Jak se ale ukazuje, v případě Spine PS4 Emulator nejde ani tak o výkon, jako spíše o to, aby hra fungovala opravdu bezchybně. 
 
 
Dle seznamu dostupného se samotným softwarem bylo testováno na 1000 her, z nichž 35 procent má fungovat, 40 procent her se alespoň spustilo a zbytek nefunguje vůbec. Navíc ale dle autora obzvláště dobře fungují 2D hry či hry s jednodušší grafikou, takže spíše nelze počítat s tím, že si v emulaci budeme moci užít hlavní AAA tituly určené pro generaci PlayStation 4. Navíc ani u oněch 35 procent fungujících her není zaručeno, že poběží skutečně bez problémů. 
 
Od uživatele se také očekává, že herní data už si sežene sám, přičemž emulátor ještě ani nemá vlastní GUI, nicméně ze všech podobných projektů je i tak na tom nejlépe a práce na něm neskončily. Třeba někdy dospěje do stavu, kdy nám umožní si na PC kvalitně zahrát i takové AAA tituly, které zůstaly exkluzivitami pro PS4.  
 
Zdroj: Wololo


reklama