reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic loni rozdal kopie her v hodnotě 18 miliard dolarů

31.1.2022, Jan Vítek, aktualita
Epic loni rozdal kopie her v hodnotě 18 miliard dolarů
Epic Games Store loni pokračoval s rozdáváním her zdarma a my se dozvídáme, že šlo o kopie v celkové hodnotě 18 miliard dolarů. To je ovšem pochopitelně spíše jen taková teoretická suma. 
Podobně jako některé filmové společnosti počítají své ztráty odhadem toho, kolik lidí si stáhlo nelegálně pořízené kopie jejich filmů, je i číslo 18 miliard dolarů v rozdaných kopiích her jen velice málo vypovídající. Lidé, kteří si zdarma stáhli nějaký film, by samozřejmě hned neutíkali pro legálně pořízenou kopii, pokud by pokus o download nevyšel, a to samé platí i pro ty, kteří si od Epic Games Store vezmou nabízenou kopii hry zdarma. Můžeme směle tvrdit, že většina takto pořízených kopií nikdy ani nebude nainstalována, s čímž Epic i jeho partneři z řad herních nakladatelů a vývojářů samozřejmě počítají, jinak by se Tim Sweeney nedoplatil. 
 
 
K výsledným 18 miliardám dolarů dojdeme jednoduchým výpočtem, který nám samozřejmě dá jen přibližný výsledek. EGS loni nabídl celkem 89 her zdarma v celkové hodnotě 2120 dolarů, čili v průměru necelých 24 dolarů za hru. A pokud bylo staženo celkem 765 milionů kopií her s průměrnou cenou 24 dolarů, vyjde nám cca 18,3 miliard dolarů. V důsledku by to mohlo být i více, neboť pozornost pochopitelně přitahují spíše známější a novější tituly, které jsou pochopitelně v průměru dražší. Ale jak vyplývá z výše řečeného, ona suma je tu stejně jen pro zajímavost. 
 
Od PC hráčů přitom Epic Games Store utržil 840 milionů dolarů a dalších 300 milionů padlo v podobě kupónů a různě distribuovaných kódů. Celkově pak tato prodejní platforma rostla, jak ukázaly i vyšší počty sledujících na sociálních sítích. 
 
EGS hlásí, že v případě PC hráčů už získal přes 194 milionů registrovaných uživatelů, což je oproti roku 2020 o 34 milionů víc, přičemž každý den se přihlásí v průměru 31,1 milionů lidí a rekord současně přihlášených činil 13,2 milionů. Jako obvykle pak aktivita vrcholila v prosinci, kdy byla o 11 procent vyšší než před rokem. Dle těchto čísel je EGS zhruba na úrovni Steamu v roce 2016, což není špatné. 
 
Ani v tomto roce se přitom Epic nechystá ukončit své nabídky her zdarma, které jsou obvykle obměňovány jednou za týden a při výjimečných příležitostech i denně (Vánoce). A především se máme těšit na další zajímavé tituly, které letošní rok teprve přinese, ale o tom se samozřejmě zatím nic bližšího nedozvíme. Pokud jde ale o hry, které budou k dispozici ke koupi, máme tu již krátký seznam: Forspoken, Dying Light 2 Stay Human, S.T.A.L.K.E.R. 2 nebo Tom Clancy's Rainbow Six Extraction. 


reklama