reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
11.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Nástup obchodu Epic Games Store vyvolal vášně a z mnoha hráčů se najednou stali velcí zastánci Steamu, kteří jej vidí jako tradiční platformu v ohrožení ošklivých Epiců rozhazujících peníze vydělané díky Fortnite. O souboj hodných a zlých však nejde.
JUWARE (489) | 12.4.201915:19
Proč mám takový dojem, že ty super výhodné podmínky v Epic Games Store nebudou trvat věčně. Jestli uvažuji hloupě, tak mě zarazte a opravte, ale mám takové tušení, že až Epic Games natáhne dost titulů a nebude už nutně potřebovat každou dobrou hru jako exkluzivitu, hezky zvedne ceny za distribuci a vývojáři nebudou mít kam utéct. Zdánlivě nyní výhodná nabídka je jen iluzí a ve finále je jen dočasná. Od Steamu potažmo Valve na jednu stranu beru za správné, že tohle jejich cenovou politiku neovlivnilo. Tím můžeme říct, že se jedná o stabilní obchodní nabídku, která se nebude příliš měnit podle toho, že najednou někdo podlehne jakémukoliv druhu ­"šílenství­".
Také mě fascinují v komentářích hráči, kteří argumentují slovy, že je Epic lepší právě kvůli nižším poplatkům. A jaký to má efekt pro hráče? Musí si nainstalovat dalšího klienta, kde hru stejně nedostane levněji. Zrovna nedávno jsem se díval na 5 her, které mě zajímají a jsou v obou obchodech. Jejich cena se naprosto shoduje. Což jen svědčí o nenažranosti herních studií, že i když dostanou lepší podmínky, tak hru nenabídnou za méně peněz. Celkově bych řekl, že je trh s hrami pokřivený, když je možné aby hra stála přes dva tisíce a ještě je k ní další dodatečný obsah, který mnohdy převyšuje cenu samotné hry. AAA tituly by jako novinky měly stát do 1500,­- a pokud vydají nějaký další obsah, neměl by to být obleček pro postavu za 500,­- a víc, ale to už jsem zašel mimo téma.
Za mě by byl ideální stav ten, kdy by si člověk mohl vybrat, kde si hru zakoupí a obchody by si skutečně konkurovaly a to cenami, ne nabízenými produkty.
Představte si to tak, že by v ČR Alza zakázala všem ostatním prodejcům PC prodávat procesory Intel a vůbec by jim diktovala kdo co smí prodávat a co ne. Taky by se to nikomu, snad krom samotnému obchodu nelíbilo. Naštěstí v tomto případě je Alza pro Intel tak malá, že pochybuji o zájmu jako zvolení výhradního distributora. A ani shodné ceny jednoho výrobku v různých obchodech by se asi nikomu moc nelíbily.
Odpovědět2  0
KarlEgon (3) | 12.4.201910:32
Čtu to a vypadá to jako hezky zaplacený článek, Epic má spousty problému, chyb a kontroverzních úniků dat. Bylo by dobré je pořádně zmínit.

Stejně ty komentáře pod článkem, jak kdyby dal někdo zadarmo skin ve fortnite.

Epic store je cancer kvůli exkluzivitám. Tohle je věc, která je morálně mimo. Ano exkluzivity tu byli, ale způsobem, že vydavatel má vlastní launcher. Epic uplací ostatní vydavatele, aby nepustili hru na steam. To skoro zavání nekalou hospodářskou soutěží. Navíc k tomu došlo i u titulů, které již byli na Steamu oznámeny, což je sviňarna. Hráčům PC her to nic nepřineslo. Epic neni v ničem lepší než steam a ve spoustě je mnohem horší. Hry na epicu nejsou levnější a epic zdaleká nemá takovej support zaměřenej na hráče jako steam.

Nejde o počet launcherů ktere si naistalujeme, jde o svobodu vybrat si co chceme používat a abych měl kolekci Bordelands, Metro roztříštěnou mezi několi launcherů mě jko uživateli vadí i z praktického hlediska.

Takže ti co se tu oháněj tím, že si ostatní odmítaj stáhnout lancher jen hloupě podporují nemorální jednání a sami, alespoň podle projevů, rozumu a morálky moc nepobrali.
Odpovědět5  3
Andir (748) | 12.4.201910:38
i když i toho placení tak spíše tvůj koment vypadá jako zaplacenej, to že steam si bere 30% je nemorální, steam kašle na hráče jak to jen jde je v pořádku že? Epic nám přinesl daleko více věcí za tu krátkou dobu, zaostává jen na papíře v praxi mu nechybí nic co by bylo potřeba ;­) seš naprosto mimo zjisti si o tom něco než budeš psát takové kraviny ;)
Odpovědět1  5
KarlEgon (3) | 12.4.201910:45
"Epic nám přinesl daleko více věcí za tu krátkou dobu,­" něco konkrétního?

A o tom kolik si bere steam sem se nezmiňoval, není moje starost. 30% je možná hodně, ale to je na studiích a publisherech aby tohle vyřešili se steamem. Tobě jako hráči to může být fuk, nijak tě to neovlivňuje pokud epic i steam má ve výsledku stejný ceny.
Odpovědět4  1
Andir (748) | 12.4.201911:00
Zajímavé jakmile něco delá špatně epic to je hrůza ale když steam to není moje starost vidíš vůbec co píšeš? co přinesl jako vážně? třeba že steam začal něco dělat začal snižovat % začal upravovat launcher kterej je otřesnej, přinesl více konzolových exkluzivit který jsou teprve problém možná to nevíš ale epic je pořád na pc PS už ne. publisheři to vyřešili šli na Epic :D chápeš to vůbec nebo ne? ne ani mě jako hráči to nemůže být fuk protože umím matiku čím více si veme steam tím méně bude na hry a budou méně kvalitní :D matiku trochu použij a ty něco piš jak tomu rozumíš :D smutné
Odpovědět1  6
Akuh (1102) | 12.4.201911:13
To že těch 30% neznamená reálně 30% z prodaných her které budete mít ve vaší steam knihovně ­(a tím pádem i zátěž serverů kvůli službám které steam poskytuje, ale Epic ne­) jsem vám vysvětlil níže a i se zdrojem. Smutné že se tímto nesmyslným argumentem stále oháníte
Odpovědět4  0
Andir (748) | 12.4.201913:10
jistě ono je to jiných 30% až si to zjistíš dej vědět ;)
Odpovědět0  2
Akuh (1102) | 12.4.201914:32
Kdyby jsi netrolil a přečetl si co jsem psal včera v reakci na tvůj koment, nebo článek na ars technika, který jsem přidal odkaz a ze kterého vycházím, možná by jsi chápal.
Odpovědět1  0
KarlEgon (3) | 12.4.201911:43
Překrucujete, nechápete a vymejšlite si; tohle nemá cenu. Ani jste pořádně nečetl co jsem psal a dokonce neumíte odpovídat na otázky. A promintě matiku neumíte...
Odpovědět2  1
Andir (748) | 12.4.201912:48
zajímavé když někdo vyvrátí tvé argumenty a dá své tak jediné co můžete na to říct že sme zaplacení a že si vymýšlíme hmm :D to má váhu teda :D je vidět jaký typ lidí brání steam zuby nehty :D
Odpovědět0  2
Destabilizator (45) | 12.4.20197:21
Mozna jsme v minorite, ale prave to, ze Epic Store je jen obchod­/knihovna se nam libi. Zadne streamovaci koniny, fora, voice a dalsi proste nepotrebuju.
Ze vyrobcum her stoji za ten heat kyvnou na exluzivitu take o necem svedci ­(bud to na Steamu bylo tak hrozne, nebo Epic ten deal nalezite osladil, koneckoncu nam to muze byt jedno­).
Plac ohledne dalsiho launcheru nechapu, Steam, Origin, uPlay, R*S, Battle.Net, GameForge... to jako neva, ale Epic Store je najednou problem? Stejne jsem ho potreboval k Unreal Enginu­/Tournamentu. No, pokud pak k tomu nekdo jeste rekne, ze se v nabidce her na Steamu nevyzna kvuli plevelu, tak uz si o nem muzu jen myslet svoje ­- proc se dobrovolne snazi prohazovat tim hnojem tam? Kdyz nevim co bych, vlezu na nejakou stranku, reknu si co bych si tak zahral a treba podle toho vyfiltruju recenze, reknu si aha, toto vypada dobre a jdu na jistotu...
Odpovědět2  1
JUWARE (489) | 12.4.201914:24
Co se týče různých launcherů, musím říci, že mě to s prominutím se*e. Furt aby člověk něco instaloval. Jsem zastánce mít toho balastu v počítači co možná nejméně a hlavně aby se vše nespouštělo při startu počítače, protože ho nepoužívám jen ke hraní. Takže pokud už fakt musím mít nějakou tu platformu, tak bych uvítal, kdyby byla jen jedna jediná. Nějaký agregátor, který by zahrnul vše do jednoho a já dál nic neřešil.
Já jako koncový zákazník se zajímám se zajímám o sebe a ne o to kdo je větší hamoun a kdo se jak chová k jiné firmě. Mě záleží jen na tom, jaký z toho budu mít benefit já. Origin je upřímně otřesnej a nejraději bych ho neměl taky, ale co naplat, když tam mám hry, které se bez něj neobejdou? Obdobné to je i s dalšími platformami. Proč sakra musí mít každý svůj vlastní obchod, nebo launcher? Já bych byl pro, aby to bylo jak to dělá třeba GOG. Prostě si koupím hru a nepotřebuju k tomu nic, než tu hru samotnou.
Odpovědět2  0
Akuh (1102) | 12.4.201923:07
Osobně ho nepoužívám ale na linuxu je Lutris který to myslím řeší, ale zkušenosti s ním nemám. Na windows nevím zda něco takového je, ale pokud v Epicu nejsou větší ... než si myslím tak by hra snad mohla jít spustit přímo ­(s tím že si sama pustí epic klienta na pozadí na to na co potřebuje­), nebo spustit epic klienta z cmd s parametrem definujícím hry a to by myslím pak šlo narvat do steamu jako externí aplikaci, hry z GOG tam půjdou narvat určitě. Není to elegantí řešení, je to pracné řešení, ale alespoň by jste měl již koupené hry jinde pod Steamem jako agregátorem.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 11.4.201916:36
25 titulů den co den. I to je mi ale hrůza.. To je takový problém sehnat stovku studentíků, kteří to coby placenou brigádu nainstalují, spustí, udělají pár screenů ze hry a napíší k tomu 10 řádek? Zalistovací poplatek 50 USD, student z toho dostane 40, nazdar bazar. A bude to dělat rád, pač to bude mnohem milejší brigoška než hranolky u mekáče!
Odpovědět4  0
XyM (193) | 11.4.201915:22
Ale stejně to časem dopadne s Epic Games Launcher jak ze Steamem, si vemte, že Epic Games Launcher potřebujete k Fortnite ­(Jasně, není to stejné jako v roce 2003, ale i tak je to hodně podobné­), tak za chvilku to bude velký moloch který se bude koupat v penězích a bude s***t na komunitu.. No snad se chytne Steam za nos a začně něco dělat.
Odpovědět2  1
Andir (748) | 11.4.201916:02
jde hlavně o to že steam potřebuje konkurenci a dobrý je že epic alespon co říkají by neměl brát všelijaký odpad co se vydá takže tam nebude milion her často i podvodných, jinak všem jde primárně o peníze kdyby nešlo tak se s ničím nedělají :D
Odpovědět0  3
Andir (748) | 11.4.201912:50
rozhodně Epic vidím jako velké pozitivum, nejen že to donutilo steam konečně něco i dělat a ne jen hrabat ale taky i hry co byli jen na konzole míří častěji na PC konkrétně na epic, steam se nějak moc nezajímal. To že lidi všude nadávají že je potřeba launcher navíc jako vážně to už dnes lidi nejsou schopni používat 1 launcher navíc? to mi je jich opravdu líto jak potom zvládají hrát něco složitějšího :D, a to co Epicu chybí tam brzy bude a není tam nic moc co by mi chybělo možná tak ta 2 fázová ověření při logování.
Odpovědět5  8
Akuh (1102) | 11.4.201913:25
Druhej launcher vem čert. Na spuštění hry postačí lutris. Druhej store je horší. Vidím recenzi, jeden store, nic druhej store, nic, třetí trefa... jako ještě horší vidím to že steam má obrovské náklady na servery protože musí udržovat obrovskou databázy her a ty náklady se z něčeho platit musí a na rozdíl od GOG není známo co se stane s hrami co jsme si koupili když by steam zkončil. No a to nejhorší, epyc je nepřátelskej vůči hráčům jako jsem já. Fortnite mají od roku 2017 a dodnes nemá linux build, takže nepočítám že ten jejich store kdy bude na linuxu, nepočítám že budou mít někdy řešení jako integrovaný wine ­(u steamu pod jménem proton­)
Epic store je to nejhorší co kdy potkalo PC gaming, oslabený steam nemusí být schopen ufinancovat vývoj rozšiřování podpory linuxu a to může otevřít microsoftu cestu k omezování instalací her jinak než přes jejich store, protože nebude alternativa kam se uchýlit když by s tím začal. Epic chce jen nahrabat lidi a vůbec nejeví známky péče o platformu. Narozdíl od valve.
Odpovědět2  4
Andir (748) | 11.4.201914:02
pověz to je troll koment nebo si opravdu tak naivní? to že má steam tolik her a s tím i náklady je jejich blbost když tam pustí každý odpad a hry který jsou podvod, prej nepřátelský ano epic tě nemá rád :D tvl :D to je prostě moc :D, Linux komunita je zanedbatelná takže to že něco není tam je naprosto mimo ;­) , zrovna valve jde jen o peníze, dojili nás jak to jen šlo a až když se ukázala konkurence tak se ukázalo že si nepotřebovali brát tolik ale ovšem s jídlem roste chut, já doufám že je Epic pořádně nakope až s epicem se věci dali pořádně do pohybu a ne jako za roky se steamem.
Odpovědět4  4
Akuh (1102) | 11.4.201918:06
Ty náklady jsem zmínil z mého sobeckého strachu o přístup k mé knihovně. Pokud valve zkrachuje, já pravděpodobně příjdu o svoji knihovnu.
Ne mě konkrétně ne, ale typ hráčů jako jsem já. To jest: Linux ­(můj desktop na kterým běží hry je linux, musím řešit wine,... to u steamu neplatí, připomínky na novou platformu nepovažuji za relevantní právě kvůli Fortnite, pokud by chtěli, podporu mohly dodělat dávno­), streamování her do jiného zařízení ­(Epic pokud vím nemá obdobu steamovského in home streaming ­(často hraji z postele z Macbooku který hru neutáhne, musel bych zase nějak obchůzkovat­)­)
Myslíte že steam tolik dělá pro linux z dobroty srdce? Ani omylem. Zatím z něj zisk rozhodně nerýžuje. Důvodů je několik a jeden z ním se zdá jsou náznaky že Microsoft může zvažovat že uzavře svoji platformu ­(mezi náznaky: Windows 10 S­), snahy Valve o rozvoj linuxu pro hry jsou pak snahou o udržení steamu životaschopného. Pokud microsoft se bude cítit ohrožen že můžou přijít o podstatnou část uživatelů k tomuto kroku nepřistoupí a to ohrožení je jedině využitelnost Linuxu pro hry jakožto alternativa pro hráče ­(mac má velké limity, například absence Vulkan, výkon HW a z pohledu steamu může být uzavřen též­)
Dojili vás? To by mě zajímalo jak? Když jste koupil hry z Humble Bundle, či zjiskal podporou na kickstarteru, nebo nevím kde, za které steam nedostal nic? Reálně z těch slavných 30% kolik si steam bere z toho co se prodá přímo přes Steam je reálně cca 20% protože dost se prodá mimo steam, ale stále všichni mají služby které poskytuje steam.
­(https:­/­/arstechnica.com­/gaming­/2019­/04­/why­-valve­-actually­-gets­-less­-than­-30­-percent­-of­-steam­-game­-sales­/­)?
Odpovědět2  0
wrah666 (6205) | 12.4.20198:43
Jasně, že to nedělají z nějakého samaritánství. Vybudovat komunitu, pro kterou jste reálně jediný možný dodavatel je ve výsledku dost zajímavá obchodní příležitost, i když nejde o obrovskou komunitu. A ona navíc roste, MS k tomu přispívá ­"kvalitou­" W10. A naopak, mládež od ­"testnutí­" linuxu odrazovalo hlavně to, že se na něm nedá hrát. Dodejte linuxu hry a Win ­"kvalitní­" updaty, kdy 2x ročně jen čekáte, kolik milionů PC se změní v mrtvé železo a máte fakt zajímavé možnosti.
Odpovědět1  0
Akuh (1102) | 12.4.201914:17
To píšete o Epicu? Ten kupuje exkluzivitu takže jinde to nekoupíte.
Steam ne, naopak, steam linuxovou komunitu sice buduje, ale ne bez možnosti volby. Vývojáře nechá vygenerova steam klíče a pak je nechá to prodat kde chtějí a nic za to ani nechce ­(uznávám že v tomto ohledu politiku epicu neznám­). Busines model steamu je postavenej dost na otevřenosti. Ano, berou si 30% z toho co se prodá přes steam, ale nenutí vás to přes steam prodat.
Snahy u Linuxu jsou dost otevřené, proton je open source­(podědil z wine­), DXVK taky ­(ten začal financovat až byl nějakou dobu ve vývoji­), ve své podstatě kdyby epic chtěl může si forknout proton od valve, integrovat ho do epic storu jakto má steam a vylepšovat ho též a benefit by z toho měli všichni a pak bych proti nim nic neměl, protože bych viděl že si uvédomují že blaho komunity je důležité pro jejich zisk. Takhle vidím jen že chtějí nahrabat co můžou, žádný dlouhodobý plán a po nás potopa.
Jinak konkurence na linuxu pro steam je, největší v podobě GOG mám pocit.
Odpovědět1  0
Andir (748) | 12.4.201914:24
ty a ten linux :D nikoho nezajímá linuxová komunita :D sotva někdo ví že nějaká vůbec existuje a potom co píšeš se nedivím že na ní všichni kašlou :D radši jdi na konzole :D tam bude spokojen :D nebo se nauč s winem jo počkat to je moc složité jako instalovat epic :D
Odpovědět0  1
Akuh (1102) | 12.4.201917:51
To že preferuji linux, neznamená že nemám zkušenosti s windows. Právě proto že je mám, preferuji linux a v práci se neustále přesvědčuji na vlastní oči že linux je lepší cesta, neb tam ho nepoužívám. Konzole není pro mě, nemám rád exkluzivity, preferuji multiplatformnost. V tomhle je je epic a konzole v mích očích stejná špína...
Já nepsal že nainstalovat epic je neřešitelný problém, kdybych chtěl, nainstaluji ho pod wine a myslím že by měl jet. Ale peroč mám podporovat někoho kdo nechce moje peníze a nedělá nic proto aby si je zasloužil? Slyšel jste o termínu hlasování peněženkou? já hlasuji proti epic store a konzolím a pro steam a gog.
Odpovědět1  0
Gunnycz (1) | 12.4.20190:04
Tak tohle mě dost pobavilo. Hlavně ten závěr. Prej že Epic nic nedělá, a co ta roadmapa na příští půlrok? Naopak já jsem neslyšel za posledni rok o nějaké změně na Steamu. ­(Tedy kromě zrušení Steam greenlight­)
Tak se přenes přes fakt, že Epic vytvořil platformu konkurující Steamu a přestaň psát takový sra**y.
Díky!
Odpovědět2  3
Akuh (1102) | 12.4.20191:11
Co z toho co dělá pomůže platformě přežít když MS příjde s nápadem že bude svůj Store razit agresivněji? Co steam dělá v tomhle směru, co jsem aktuálně narychlo našel:
https:­/­/github.com­/ValveSoftware­/Proton
https:­/­/github.com­/doitsujin­/dxvk
https:­/­/www.gamingonlinux.com­/articles­/valve­-have­-confirmed­-linux­-support­-for­-their­-valve­-index­-vr­-headset­-pre­-orders­-on­-may­-1st.13905
https:­/­/www.gamingonlinux.com­/articles­/valve­-announces­-new­-networking­-apis­-for­-developers­-and­-steam­-link­-anywhere.13761

Ve vami zmiňované slavné roadmapě není ani zmínka o ničem co by zastrašovalo MS od toho silně tlačit svůj store, jak už jednou skoušel s Windows 10 S.
Odpovědět1  1
Andir (748) | 12.4.20198:42
až bude steam dělat něco užitečného dej vědět ;)
Odpovědět2  2
Akuh (1102) | 12.4.201912:36
Problém s odrazovací taktikou je ten, že když funguje, nemusí se vám zdát užitečná. Pokud by nefungovala byl by jste ale první kdo by nadával že Windows Store nemá konkurenci.
Odpovědět1  1
Andir (748) | 12.4.201912:51
až si to tady pročteš pořádně dej vědět ;)
Odpovědět0  2
Akuh (1102) | 12.4.201913:08
Až přestaneš sfanatizovaně hájit podřadnej store a začneš hájit skutečně přínosnou konkurenci pro steam jako je třeba GOG, který Steamu konkuruje pomocí nějaké přidané hodnoty, místo toho aby kupoval časově omezenou exkluzivitu u titulů, tak se ozvi.
Odpovědět1  0
Andir (748) | 12.4.201914:21
říká někdo kdo hájí steam jen protože je to steam :D zatím si nedal jediný důvod :D ale je to steam :D GOG není konkurence :D ale nevadí ale co se divím tady lidi už opravdu neumí ani myslet budou podporovat monopol protože ani neví co to je a jaké to má následky :D tak to dopadá když lidi sotva dodělají základku :D
Odpovědět0  1
Akuh (1102) | 12.4.201917:42
To musí být zvláštní forma doublethinku. Na jednu stranu jeden z nejhorších případů monopolu v IT ­(windows na desktopu­) společnosti která má dlouhou historii zneužívání monopolního postavení ­(snad nemusím připomínat například IE, ne?­) je to co chceš zachovat a na ty co mají tu drzost hájit ty co podporují alternativi se díváš skrz prsty a na druhou stranu ti ale vadí benevolentní řekněme též monopol, který alespoň zatím nezneužívá postavení, chová se čestně, nekupuje si exkluzivitu, umožňuje vývojářům bokem prodávat hry a i tak všem umožní využít celou jeho infrastrukturu i z když z těch bokem nemá ani dolar a navíc se snaží narušit víše zmíněný monopol windows a ten ti vadí... Myslet ty to s bojem proti monopolu vážně jsi taky linuxák, ale ne, tobě vadí steam, nevím, možná proto že systematicky pracuje na zničen monopolního postavení Microsoftu?
Důvody proč já osobně podporuji Steam jsem vypsal, ale když neumíte chápat psaný text zkusím to znovu a bez podrobností, ty si dohledejte ve zbytku diskuse: Podpora linuxu, jak proto že jsem jeho uživatel, tak proto že mám silné obavy ze zneužití monopolního postavení microsoftem.

Nemyslím že je vhodné vytahovat v této diskusi vzdělání, ukazuje to hloupost těch komu docházejí argumenty, obzvlášť když neví proti komu v diskusi stojí, či jakého vzdělání dosáhl.
Odpovědět1  0
marek12 (57) | 11.4.201923:51
Podobne to vnímam aj ja, nechápem ľudí, ktorí sa zaprisahavajú, že ďalší launcher si nenainštalujú ani za nič, to radšej tú hru hrať nebudú. V čom je ako problém? To je ako keď mi niekto povie, že on si viber nenainštaluje, lebo používa WhatsApp. No tak do riti, mám nainštalovaný Viber, WhatsApp, hangouts, messenger aj skype, a každý sa mi dopíše nech už používa čo chce. S jedným píšem tak s iným onak.... veď veľa miesta to nezaberie a v ničom inom ma to neobmedzuje. Tak isto mám steam, epic, uplay, origin, discord či ako sa to volá, gog, a neviem čo ešte a hru si tak kúpim tam, kde je najvýhodnejšia.... ľudia, ktorí si epic nenainštalujú za nič na svete proste idú sami proti sebe.
Odpovědět1  2
Akuh (1102) | 12.4.20190:49
No, v mém případě je to jednoduché, hraji na minoritní platformě ­- linuxu.
Steam my poskytuje: nativní klient, některé tituly jsou nativní, proton­/Steam play ­(fakticky integrovaný wine­) mi umožňuje hrát dost dalších.
Co se týče přidané hodnoty s nepřímím dopadem, Valve spolufinancuje vývoj linux ovladačů grafiky,financuje vývojáře DXVK, tedy knihovny která implementuje DirectX 10 a 11 pomocí API Vulkan, jejich hry běží nativně na linux.
Nic z toho Epic nedělá, pokud vím.
Naprosté minimum co požaduji je abych mohl ze storu zjískat alespoň nějakou nativní hru a nativní klient
Odpovědět3  0
Andir (748) | 12.4.20198:46
asi tak ne prostě části lidí dělá problém nainstalovat to protože to prostě neumí, museli by si zvykat na nový launcher a to taky by nezvládli prostě pokročilá degenerace :D ale jak se říká poddaní si vždy jen stěžují :D stejně si stěžuji ti co by si ty hry nekoupili tak či tak nebo si stěžují a pak si jí tam jdou koupit stejně :D
Odpovědět0  1
littleon (68) | 12.4.20198:51
Lidé na Windows v mém okolí říkají, že chtějí mít knihovnu her v jednom klientovi. Jak tu už zaznělo, kdyby se stalo, že Valve bude natolik oslabeno a v černém scénáři by tzv. zavřelo krám ­(čemuž moc nevěřím­), přišly by o zakoupené hry, ale také o tu platformu. Jsou zvyklí na ostatní služby ve Steamu a prostě je chtějí. Nebudou instalovat další klienty a budou nakupovat pouze ve Steamu ­- ochrana vlastních investic. Celkem ty lidi chápu, když jeden z nich má ve Steamu hry za 3tis €, což teda úplně nechápu, ale každý máme nějaké koníčky :­).

Já to mám jako Akuh, jsme pro většinu hráčů exoti na Linuxu :­). Z našeho pohledu je Valve jedinou firmou, která přinesla multiplatformnost, cestu i pro jiná studia vydat hry pro další OS. Navíc v tom neustává vyvíjí dále a přináší i nám nějaké to povyražení :­). Kupuji hry za plnou cenu a nečekám na slevy ­- to je můj způsob, jak říct ­"díky­".

Abys byl k lidem kolem tebe chápavější ­(myšleno aby ses zasmál­). Já používám pro IM pouze protokol XMPP a nikdo se mnou nemůže víc jak 10 let hnout. Ale už si zvykli ;)
Odpovědět3  0
Andir (748) | 12.4.201912:53
steam nezavře krám epic nemá ani zájem mu vše přebrat steam prostě bude mít všechnu tu hromadu co se tam hrne a Epic ty lepší hry, a zrovna v IT být na něco zvyklej a nechtít se hnout je chyba ;)
Odpovědět0  1
Akuh (1102) | 12.4.201917:45
Tak proč se nechceš hnout z monopolu windowsu? Do svobodnějších míst? Jo vlastně, ten tvůj epic tě poutá k monopolistánu MS...
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.