reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic ustoupil a zpřístupnil Fortnite na Google Play Store

23.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Epic ustoupil a zpřístupnil Fortnite na Google Play Store
Společnost Epic Games se stylizovala do role advokáta bojujícího za zvýšení podílů z prodejů her, s čímž spustila i vlastní obchod nabízející všem bez výjimky 88% podíl. Nechtěla tak ustoupit a dávat Googlu ze zisku celých 30 %. 
Společnost Epic Games tak vydržela celých 18 měsíců nabízet svůj Fortnite na operačním systému Android mimo obchod Google Play Store, čili uživatelé si museli tuto hru instalovat zvlášť jako "neznámou aplikaci". Nyní tak je Fortnite již k dispozici, i když není nabízena ani zdaleka pro všechny telefony, jak si uživatelé často stěžují. Znamená to tak, že Epic Games se budou muset s Googlem podělit a přenechat mu 30 procent ze zisku, což se zde týká transakcí v rámci hry, která je samotná nabízena zdarma. 
 
 
Server The Verge si vyžádal oficiální stanovisko firmy Epic Games, které zní tak, že ta už nechtěla svou hru nabízet mimo obchod Play Store kvůli přístupu Google. Ten dle Epic značně znevýhodňuje takový software, když uživatelům opakovaně ukazuje upozornění ohledně bezpečnosti a pomocí Google Play Protect se rovnou i snaží blokovat software, který nepochází z nabídky obchodu.
 
Na tom jistě bude kus pravdy, i když v Epic Games si jistě dobře spočítali, že když se s Googlem podělí o zisk a nebudou už Fortnite nabízet bokem, nejspíše se jim to vyplatí. To ale nic nemění na tom, že za tím stojí právě i snaha Googlu nabízet vše prostřednictvím svého obchodu zdánlivě kvůli zajištění bezpečnosti, ale především kvůli zajištění svého podílu z prodeje a tržeb celkově. 
 
Tim Sweeney, CEO Epic Games, je přitom hlasitý kritik zavedených obchodů se softwarem, jako je právě i Google Play Store, App Store firmy Apple a zvláště pak Steam. Proti Steamu útočí už více než rok a za tu dobu Epic Games Store získal řadu důležitých exkluzivních titulů a zákazníkům se podbízí i pravidelným rozdáváním her zdarma. Vývoj obchodu a celé prodejní platformy firmy Epic jde ale pomalu, což je velká skvrna, která ji hyzdí. Stále se teprve chystá i taková základní funkce, jako je škrcení rychlosti stahování a nebo také možnost jednoduše a formou samoobsluhy v řádném termínu vracet zakoupené hry. 

Fortnite se tak dostal do oficiální nabídky Play Store, ovšem Epic Games budou i nadále nabízet svou stejnojmennou aplikaci (tu na Play Store pochopitelně nenajdeme), prostřednictvím níž bude Fortnite k dispozici stále mimo Play Store. 


reklama