reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ericsson chce použít okna jako síťové prvky

5.4.2013, Jan Vítek, aktualita
Ericsson chce použít okna jako síťové prvky
Společnost Ericsson poodhalila svůj výzkumný projekt nazvaný Window of Opportunity, který zkoumá využití obyčejných oken v domech pro účely datových sítí. Aplikovat se na ně mohou průhledné antény, které pomohou zvýšit pokrytí datové sítě...
Společnost Ericsson poodhalila svůj výzkumný projekt nazvaný Window of Opportunity, který zkoumá využití obyčejných oken v domech pro účely datových sítí. Aplikovat se na ně mohou průhledné antény, které pomohou zvýšit pokrytí datové sítě v interiéru domu nebo i v dopravních prostředcích. Krom toho může okno posloužit také jako tabule, které zaznamená napsaný text a ten pak může odeslat třeba e-mailem, ovšem osobně tedy nevím, k čemu by zrovna toto mělo být dobré.





Ericsson rovnou mluví o chytrých oknech, která je také možné vyuižít pro komunikaci, zobrazení obsahu či pro regulaci prostupu světla, čili pro zatmívání. To pak lze rovněž spojit s využitím průhledných fotovoltaických článků, díky čemuž tak okna plní dvě úlohy naráz.

Krom toho mohou nápad firmy Ericsson využít také mobilní operátoři pro rozšíření pokrytí mobilním signálem s pomocí základnových stanic využívajících antény právě v oknech. Ty pak nebudou rušit vzhled budovy a umožní lépe pokrýt interiéry, z čehož budou těžit samotní uživatele, kteří získají vysokorychlostní mobilní připojení.

Sdílnější však Ericsson bohužel nebyl, takže není jasné, jak blízko je celý projekt Window of Opportunity nasazení. Na stránkách projektu se však můžete podívat na video (viz zdroj).

Zdroj: TZ Ericsson
reklama