reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EveryKey: zapomeňte na hesla

30.12.2015, Jan Vítek, aktualita
EveryKey: zapomeňte na hesla
John McAfee nám chce dát do rukou jednoduchou možnost, jak si zabezpečit počítač či jiné zařízení plus jeho aplikace i data s pomocí jednoduchého hardwarového klíče. Jde malý EveryKey vybavený Bluetooth.
EveryKey je tedy další způsob, jak si jednoduše zabezpečit nejen počítač a přichází s ním John McAfee, zakladatel známé firmy, která jako první přišla s komerčně dostupným antivirovým programem. Ta je ale nyní již součástí Intelu a John McAfee se posunul dále a založil novou společnost Future Tense Central a nyní se zabývá také zabezpečením chytrých telefonů.





Jeho EveryKey je tedy malý hardwarový klíč vybavený rozhraním Bluetooth a myšlenka stojící za ním není nijak nová. Na stejném principu fungují třeba některé elektronické náramky, které si můžeme díky Bluetooth spárovat třeba s telefonem, který se zamkne v případě, že jsme od něj vzdáleni mimo dosah rozhraní.

EveryKey jde ještě o kousek dál. Zařízení bude na počítači tvořit komplikovaná hesla pro různé účely, třeba pro aplikace nebo webové služby. My ale tato hesla nebudeme muset využívat, stačí mít EveryKey, který nám k nim dá přístup. A i zde funguje to, že pokud se s klíčem vzdálíme od počítače, ten se bude moci ihned uzamknout nebo se rovnou odhlásit z účtu. Tato vzdálenost bude nastavitelná, přičemž logickým limitem je dosah rozhraní Bluetooth. Když se k počítači vrátíme, ten by zase měl být ihned odemčený a připravený k použití.

Hesla samotná jsou uložena v šifrované podobě na cílovém zařízení a EveryKey samotný slouží jen k jejich dešifrování, takže z něj samotného nelze hesla zjistit. Pokud nám jej někdo ukradne, nebo jej ztratíme, máme možnost jej ihned deaktivovat a využívat pro webové stránky či aplikace hesla, která jsme měli nastavena dříve. Problém může být to, že po jejich dlouhodobém nepoužívání na ně asi budeme vzpomínat jen s obtížemi. Chráněno má být i samotné bezdrátové spojení, aby ho někdo nemohl odposlechem využít, takže veškeré datové přenosy jsou také šifrované, a to pomocí 128bitového AES.

Aby byl EveryKey po ruce a nešlo tak malý klíč snadno ztratit, můžeme si k němu pořídit náramek nebo jej přidat na kroužek ke klíčům. John McAfee nyní hledá finance na Indiegogo, respektive už našel, neboť cíl 20.000 dolarů byl už dvakrát překročen. Jestli jste ale čekali, že půjde o levné zařízení, tak asi budete zklamaní. V základní nabídce je EveryKey, nabíjecí kabel a příslušenství pro klíčenku v ceně 128 dolarů. John ale věří, že se toto zařízení rozšíří a že možná v budoucnu budeme podobným klíčem zamykat vedle počítačů a telefonů i své domy a auta.

Zdroj: Indiegogo
reklama