reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA představuje GTX 960 s 4 GB paměti

4.3.2015, Jan Pánek, aktualita
EVGA představuje GTX 960 s 4 GB paměti
Již před několika týdny EVGA představila grafickou kartu GTX 960, ta ale obsahovala pouze 2 GB paměti, což je v dnešní době málo. A proto ji záhy na trh následuje další verze, která tento nedostatek opravuje.
Je velmi příjemné, že výrobce reaguje na komentáře svých zákazníků, kteří si po uvedení minulé verze stěžovali, že 2 GB jsou přeci jen málo. Stačí si hru zapnout ve 4K rozlišení nebo si jen stáhnout kvalitní textury a paměť je zaplněná hned. Na druhou stranu je zřejmé, že se další parametry grafické karty moc nemohly změnit, protože EVGA zareagovala okamžitě, takže v návrhu stačila změnit jen paměťový modul. To ale v důsledku vůbec nemusí nikomu vadit, protože již původní verze byla velmi zajímavá.

Především zde výrobce zdůrazňuje systém ACX 2.0+, tedy chlazení. To je dost komplikované, ale nabízí hromadu vymožeností, například 8mm heatpipes, které tam jsou tři na každé straně. Dále třeba chladicí destička na paměti nebo 3fázový větrák s funkcí dB Inverter, která má zajišťovat snížení hluku. A bude to dělat tím způsobem, že jednoduše vypne větrák, když bude teplota jádra grafické karty menší než 60 stupňů Celsia.

Dále společnost vychvaluje nová ložiska větráků, která by měla být až o 20 % efektivnější v porovnání s minulými produkty. Dále předesignoval i lopatky větráků, takže mají mnohem větší chladicí výkon a taky jsou o 25 % lehčí. Všechny změny mají důsledek v 6% snížení teploty GPU.





Kromě sníženého hluku při nižší zátěži se můžeme dále těšit i na slušnou frekvenci - 1279 MHz, která se ještě bude moci přetaktovat až na 1342 MHz. Pro porovnání s referenčním modelem - ten je primárně nastavený na hodnotu 1127 MHz s možností přetaktování na 1178 MHz. Zde je teda jasné, že je grafická dobře chlazená a je zde dobrá možnost i budoucího přetaktovaní. Paměť je nataktovaná na 7010 MHz a běží na 128bitovém rozhraní. To je shodné s referenčním modelem, zde EVGA takt nenavyšovala s největší pravděpodobností proto, aby snížila spotřebu, a tedy i hlučnost. Protože vyšší takt by poškodil dobře vypadající čísla, která byla prezentovaná u předchozí verze.

Dále grafická karta nabízí duální BIOS. Také přichází kromě dB Inverteru, který snižuje hluk, i s výkonným módem, který zase umožní pracovat grafické kartě naplno.

Bohužel EVGA ještě nezveřejnila, kdy a za jakou cenu se bude tato grafická karta prodávat. Nicméně i tak lze očekávat vysokou cenu, obzvláště když byly přidány ještě další dva GB paměti.

Zdroj: www.tomshardware.com
reklama