reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA představuje hybridní GeForce GTX 275

31.10.2009, Jakub Doležal, aktualita
EVGA představuje hybridní GeForce GTX 275
Informace o tom, že společnost EVGA kutí speciální grafickou kartu, kolují internetem již nějaký ten pátek, avšak jednalo se pouze o spekulace. Teprve teď uvolnil výrobce oficiální informace okolo nové hybridní karty. Na poli grafických...
Informace o tom, že společnost EVGA kutí speciální grafickou kartu, kolují internetem již nějaký ten pátek, avšak jednalo se pouze o spekulace. Teprve teď uvolnil výrobce oficiální informace okolo nové hybridní karty.



Na poli grafických karet si společnost EVGA vybudovala poměrně dobré jméno a její nový produkt ji může přidat ještě roli inovátora. Jako první totiž nabízí kartu, která má dvě grafická jádra, přičemž jedno má na starosti grafické výpočty, zatím co druhé bude obstarávat veškerou fyziku.



Jak toho EVGA dosáhla? Nová GeForce GTX 275 CO-OP PhysX Edition obsahuje jádro GTX 275 a GTS 250. První jmenované jádro vychází z GT200b vyráběného 55 nm procesem. Pracuje na taktu 633 MHz a k dispozici je celkem 240 výpočetních jader. Paměti jsou osazeny ve velikosti 896 MB a jedná se o GDDR3 taktované na 2268 MHz. Takt shader jednotek je pak 1296 MHz. Hlavním a vlastně jediným úkolem tohoto jádra jsou grafické výpočty.



Druhé jádro s označením GTS 250 je ve skutečnosti G92b výraběné taktéž 55 nm procesem. Pracovní takt jádra je 738 MHz a obsahuje 128 výpočetních jednotek. Paměť o velikosti 384 MB pracuje na taktu 2200 MHz a jedná se též o GDDR3. Shader jednotky mají frekvenci 1836 MHz. Tato část grafické karty má na starosti pouze fyzikální výpočty. Zdali se v případě nevyužití tato část vypne, výrobce neuvádí.

Chlazení tohoto hybridního řešení si EVGA vypůjčila z GeForce GTX 295. Ve výsledku zabírá karta celkem dva sloty. V zadní části výrobce umístil celkem dva DVI konektory. Navíc je do každého balení přidán kupón na bezplatné stažení hry Batman: Arkham Asylum, která staví zejména na podpoře fyzikálních výpočtů.



Ze strany EVGA se jistě jedná o zajímavý počin, avšak reálná využitelnost se teprve ukáže. Taktéž životnost karty by mohla být ohrožena samotnou Nvidií a jejím produktem Fermi. Zatím je možná pouze předobjednávka. Výrobce si za model EVGA GeForce GTX 275 CO-OP PhysX Edition účtuje přibližně 6200 Kč ($349,99).

Zdroj: TCM
reklama