Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropská Komise vznesla námitky proti počínání Rambusu

24.8.2007, Jan Vítek, aktualita
Evropská Komise vznesla námitky proti počínání Rambusu
Evropská komise poslala firmě Rambus oznámení s námitkami (SO - Statement of Objections) a obviňuje ji z porušování evropských antitrustových zákonů. Firma Rambus, přední vývojová společnost na poli počítačových pamětí, se zodpovídá z vymáhání...
Evropská komise poslala firmě Rambus oznámení s námitkami (SO - Statement of Objections) a obviňuje ji z porušování evropských antitrustových zákonů. Firma Rambus, přední vývojová společnost na poli počítačových pamětí, se zodpovídá z vymáhání absurdních licenčních poplatků od výrobců pamětí a také že učinila tzv. "patentové přepadení".



Rambus si klade nároky na patenty klíčových technologií použitých v moderních pamětech SDRAM, DDR SDRAM a DDR2 SDRAM. Výrobci pamětí však poukazují na to, že Rambus tyto patenty získal oklamáním organizace JEDEC (standardizační orgán EIA - Electronic Industries Alliance). Námitky EK mluví o tom, že Rambus cíleně jednal podvodným způsobem. Zamlčel totiž existenci patentů, o kterých až později prohlásil, že mají spojitost s přijatými standardy. "Takové jednání je označováno jako patentové přepadení," píše se v dokumentu Evropské komise. Dále komise také říká, že Rambus porušil pravidla dohody EK tím, že zneužil podvodně získaného dominantního postavení, aby si kladl nepřiměřené nároky na licenční poplatky z využívání patentovaných technologií.

Rambus se slovy Thomase Lavelle vyjádřil takto: "Námitky vznesené Evropskou komisí se týkají působení Rambusu v organizaci JEDEC, které skončilo před více než deseti lety. Většinou jde o stejné záležitosti, jež byly již zkoumány množstvím soudů v USA, Federální obchodní komisí (FTC) a momentálně také u apelačního soudu v USA. Nyní dokument s námitkami EK zkoumáme a posléze se k němu vyjádříme." Firma ještě dodala, že oficiální odpověď bude mít připravenu za několik měsíců.

Zdroj: X-bit labs