reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Exact Audio Copy - detailní návod

27.6.2005, Eagle , návod
Exact Audio Copy - detailní návod
Exact Audio Copy je patrně nejlepším programem na extrakci zvuku z kompaktních disků. Andre Wiethoff ho napsal, protože nenalezl nic, co by dokázalo využít moderních technologií a provést skutečně kvalitní rip. EAC proto nabízí mnoho možností nastavení.
Nastavení Compression Options

Série čtyř záložek Compression Options se týkají ukládání extrahovaných souborů. První záložkou je Waveform.



(klikněte pro zvětšení)

Soubory WAV (Waveform) jsou takové soubory, které obsahují hudební skladby - ať už komprimované či nekomprimované - s hlavičkou. Hlavička nese informace o způsobu kódování souboru. V podstatě tak k přehrání WAV souboru potřebujete libovolný přehrávač WAV souborů (např. Windows Media Player) a nainstalovaný dekompresní kodek v operačním systému.

Poznámka: Často bývá WAV označován jako nekomprimovaný formát. To není pravda. WAV může obsahovat nekomprimovaný obsah ve formátu PCM, ale také může obsahovat komprimované formáty MPEG Audio Layer 3 a další (fakticky se takový soubor od čistého ".mp3" souboru liší pouze tím, že má onu WAV hlavičku a koncovku ".wav").

EAC standardně umožňuje komprimovat soubory buďto pomocí v operačním systému nainstalovaných kodeků nebo je posílat externím kompresorům (".exe" souborům). Mezi těmito způsoby se přepíná v záložce External compression (viz dále). Zásadní rozdíl tkví v tom, že v případě externího kompresoru se na disk nejprve uloží nekomprimovaný WAV ve formátu PCM, který se pak pošle kompresoru, zatímco u kodeků se komprimuje přímo na pozadí. Lepší z těchto voleb jsou externí kompresory a to jednak z toho důvodu, že je možné je lépe konfigurovat a za druhé proto, že komprese přímo při extrakci často intenzivně zatěžuje procesor, který pak nemusí stíhat, což může vést k chybám při extrakci.

Záložka Waveform tedy určuje, jaký kodek se má použít. Waveform se tato záložka nejmenuje proto, že by všechny soubory vycházející z komprese pomocí kodeků měly koncovku ".wav", ale spíše proto, že většina jich to tak má. Když si ale zvolíte například Monkey's Audio, dostanete standardní ".ape" namísto ".wav". Název je tak svým způsobem matoucí.

Wave format - Určí formát, v jakém bude uložen obsah. Pro bezztrátový záznam zvolte PCM.

Sample format - Určí parametry formátu. Může to být úroveň komprese, bitrate nebo jen vzorkovací frekvence. Pro formát PCM nastavte standardní CD kvalitu 44,100 kHz; 16 bitů; Stereo

Add ID3 tag - Vloží do souboru identifikační kód (tag) podle standardu ID3. Toto se týká především souborů ve formátu MPEG Audio Layer 3, ale nejen jich.

Do not write WAV header to file - Přikáže nepřipojovat souboru WAV hlavičku. To v podstatě znamená, že soubor bude obsahovat pouze data bez jakéhokoli záznamu o formátu dat. Toto se někdy může hodit, pokud dále hodláte se souborem pracovat v nějakém jiném programu, který si s WAV hlavičkou nerozumí (takových ale zjevně moc nebude). File extension for headerless files určí koncovku názvu souboru bez hlavičky - s hlavičkou je standardně ".wav".

High Quality, Low Quality - Některé kodeky mají možnost volby kvality při enkódování. Toto nemá vliv na formát PCM a mnoho jiných. Pro jistotu nastavte High Quality.

Záložka External compression se týká předávání dat externím kompresorům. Toto je alternativa k Waveform. Zde se předpokládá, že data nedostane v operačním systému nainstalovaný kodek, ale program - kompresor (např. Lame.exe), který je převede na cílový formát.



(klikněte pro zvětšení)

Use external program for compression - Přikáže použít externí program (enkodér) při kompresi. Zaškrtnutím v podstatě zakážete záložku Waveform a způsobíte, že EAC nebude volat kodeky nainstalované v operačním systému, ale zvolený program. Pokud vysloveně nechcete soubory extrahovat v nekomprimovaném formátu PCM a komprimovat je později pomocí dalších utilit (což je nejlepší, byť nejzdlouhavější volba), je toto lepší řešení než použití kodeků nainstalovaných v operačním systému - zde totiž máte mnohem více možností konfigurace.

Parameter passing scheme - Vybere, jaký typ komprese chcete použít. Mezi nejpoužívanější typy patří MPEG Audio Layer 3 (.mp3), Monkey's Audio (.ape), FLAC, AAC, Ogg Vorbis. Přestože ne všechny tyto formáty v nabídce jsou, je možné zvolit poslední volbu User Defined Encoder a přiřadit prakticky kterýkoli spustitelný soubor.

Program, including path, used for compression - Udává cestu ke spustitelnému souboru (kompresor / enkodér).

Additional command line options - Určí příkazy, které budou (v příkazové řádce) poslány enkodéru. Pro mnoho formátů a enkodérů (např. LAME) je vysloveně nutné dodat další parametry, protože standardní nastavení neposkytuje tu nejvyšší kvalitu.

Bit rate - Volba kvality. Podle zvoleného typu kompresoru se zde objevují různá nastavení, mezi nimi i bitový tok. Čím vyšší tok, tím větší soubor vznikne, ale tím také bude kvalitnější.

Delete WAV after compression - Po skončení komprese vymaže nekomprimované WAV souboru ve formátu PCM, které byly zasílány kompresoru.

Use CRC check - CRC je metoda kontrolních součtů, které určují, že soubor není poškozen. Tato volba platí pouze pro některé formáty (např. MPEG Audio Layer 3), kde je chrání proti chybám například při přenosu přes počítačovou síť (např. Internet). Tato volba zvětší soubory bez dopadu na kvalitu. Pokud vysloveně neplánujete distribuci rizikovými formami přenosu dat, je zbytečné toto zapínat.

Ad ID3 tag - jako u záložky Waveform.

High Quality, Low Quality - jako u záložky Waveform.

Záložka Offset specifikuje offset pro enkódování. Některé kodeky totiž evidentně posouvají zvuk o několik pozic, obdobně jako to dělá mechanika při čtení / zápisu CD.



(klikněte pro zvětšení)

Use Offset Correction for encoding and decoding - Přikáže použití korekce offsetu při enkódování a dekódování. Toto by mělo být použito u všech formátů vyjma PCM, kde je offset vždy nula (přesná kopie).

... Sample Offset - Hodnota offsetu. Tu zjistíte tlačítkem Detect Offset.... Pokud jste změnili typ kompresoru (ať už ve Waveform nebo External Compression) a zatím dialog neuzavřeli stisknutím tlačítka OK, musíte tak provést, jinak se EAC bude zlobit.

Construction of the ID3 Tag comment field on extraction - Identifikační formát ID3 má také položku komentář (comment). EAC umožňuje tuto položku automaticky vyplňovat jedním ze čtyřech údajů:

Write ...Track... - Zapíše číslo skladby.

Write CRC - Zapíše kontrolní součet CRC.

Write freedb ID - Zapíše identifikační číslo v rámci databáze skladeb freedb.

Write following text - Zapíše níže zvolený text.

Poslední záložkou je ID3 Tag.



(klikněte pro zvětšení)

Use ID3 V1.1 tags instead of ID3 V1.0 tags - Přikáže použít formát verze 1.1 namísto verze 1.0. Výhoda je především v tom, že verze 1.1 umožňuje uložit číslo skladby. Některé přehrávače novější formát nemusí pobrat, většina jich je ale dávno připravena. Zaškrtněte.

Additionally write ID3 V2 tags, using a padding of ... - Přikáže zapsat ID3 také ve formátu verze 2. Narozdíl od verzí 1 tento umožňuje mnohem delší názvy skladeb i autorů (s tím měla verze 1 velké problémy). Opět to některé přehrávače nemusí pobrat, ale většina to dnes již zvládá. Velikost v kB udává, kolik místa bude v souboru pro tag verze 2 vyhrazeno. Pokud zadáte málo, bude nutné při vložení rozsáhlejších informací nutné tag zvětšit, což si vyžádá kopírování celé skladby (ID3 verze 2 je uložen před samotnými audio daty). Naopak pokud zadáte hodně, bude soubor zbytečně větší. Je to jakýsi kompromis - buďto si pro informace rezervujete hodně místa nebo nikoli. Osobně bych spíše doporučoval menší velikosti, protože pozdější zvětšení tagu vyžadující kopírování trvá na dnešních počítačích velmi krátkou dobu.

Use ID3V2.4.0 tags instead of ID3V2.3.0 tags - Přikáže použít novější verzi tagu 2.4.0 namísto 2.3.0. Změny mi nejsou známy. Některé přehrávače to nemusí pobrat.

Use track format xx/xx in ID3V2 tags - Přikáže použít pro jednociferné číslo skladby dvouciferný zápis. Ze skladby číslo 6 se tak stane 06. To se může hodit, pokud některé přehrávače sladby špatně řadí.

Construction of filenames from ID3 tags - Určuje, jakým způsobem budou na disku vytvářeny soubory z údajů z ID3 tagu. Systém je popsán přímo na záložce.

reklama