reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Exoskeleton od Hyundai dovoluje ochrnutým opět chodit

30.12.2016, Jan Vítek, aktualita
Exoskeleton od Hyundai dovoluje ochrnutým opět chodit
Pokročilá robotika je velkou nadějí i pro miliony lidí po celém světě, kteří mají problémy se pohybovat po vlastních nohách. Nyní se můžeme podívat na Hyundai Medical Exoskeleton určený paraplegikům, kteří mohou díky němu opět chodit.
Lidé na vozíčcích mají v moderních městech relativně dobré možnosti, jak se dostat do zvoleného cíle, ale i tak musí překonávat řadu překážek. Hyundai H-MEX (Hyundai Medical Exoskeleton) také není dokonalé zařízení, ale s jeho pomocí se dají zdolat i schody nebo jiné překážky, které by vozíčkář bez pomoci jiných neměl šanci překonat. H-WEX tak slouží k chůzi a umožní si i sednout a opětovně vstát. Nicméně stále jsou zapotřebí hole k udržení rovnováhy, takže zařízení má stále daleko k dokonalosti. A vedle toho tu je také H-WEX (Hyundai Waist Exoskeleton), jehož typ už dobře známe. Určeno je pro pracovníky, kteří často zvedají těžká břemena, například krabice. Už dříve je představil i Panasonic, v jehož továrnách již pomáhají zaměstnancům snižovat zátěž zad.





Hyundai Medical Exoskeleton jsou prostě motorizované hliníkové nohy, které podepřou ty naše. Zařízení váží celkem 18 kilogramů a připevňuje se na chodidla, nohy a záda, přičemž má dvě dvojice kloubů u kyčlí a kolen. Nedílnou součástí je baterie s kapacitou 222 Wh, což je cca trojnásobek kapacity notebookových baterií, přičemž ta stačí až na 4 hodiny pohybu.





H-MEX ale není exoskeleton, který by sám o sobě dovolil svému uživateli se vzpřímeně pohybovat a držel rovnováhu. Nezbytné jsou hole z uhlíkového vlákna, díky nimž se člověk může nahnout mírně dopředu, aby se mohl následně vůbec pohybovat. Na jedné z holí jsou pak do kosočtverce umístěna čtyři tlačítka, která představují různé funkce, a to sednout či vstát, jít, jít po schodech a otočit se. Když tedy chceme chodit, s pomocí holí se trošku nahneme dopředu a jednu dáme dále než druhou a po stisku tlačítka nohy udělají jeden krok. Pak posuneme druhou hůl dopředu a opět stiskneme tlačítko a druhá noha udělá krok. Aby byl tedy pohyb plynulý, chce to trošku cviku a pak lze dosáhnout při chůzi rychlosti 2,5 km/h.

Hyundai se zatím nechystá H-MEX prodávat. Bude třeba jej ještě rok či dva vyvíjet, než začne být testován, aby se mohl poté dostat na trh. Jisté je, že bude třeba nabídnout více verzí, neboť ta aktuální je určena pro lidi s výškou 162 až 181 cm. Ale to už bude pouze otázka toho, zda si vybereme H-MEX S nebo H-MEX XXL. A pak tu je i otázka ceny, která pochopitelně zatím není vůbec známa, nicméně trh je jistě velký. Vedle postižených lidí může Hyundai totiž cílit i na stárnoucí populaci.

Zdroj: Extremetech
reklama