reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook končí s rozpoznáváním tváří a smaže celou databázi šablon

5.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Facebook končí s rozpoznáváním tváří a smaže celou databázi šablon
Systém rozpoznávání tváří byl zdrojem mnoha kontroverzí. Poněvadž je soukromí stále častějším tématem, společnost Meta, která zahrnuje Facebook, se rozhodla se systémem skoncovat. Smaže i celou databázi šablon.
V poslední době je soukromí a ochrana uživatelských dat velkým tématem. Sociální síť Facebook to za nedostatečnou ochranu a nevhodné přístupy několikrát schytala a jednou z kontroverzních funkcí byl i systém rozpoznávání tváří. Ten původně sám označoval nalezené tváře, což nebylo každému po chuti a mohlo to některým lidem způsobit i nemalé nepříjemnosti (např. když byli automaticky označeni na nelichotivých snímcích z party a podobně). Později systém přešel na dobrovolné připojení do něj, aby byl nakonec úplně ukončen.
 
Facebook rozpoznávání tváří
 
Společnost Meta, která zahrnuje Facebook a další projekty původně patřící pod Facebook, se nyní rozhodla, že systém rozpoznávání tváří na síti zruší. Nebude možné ho tedy používat ani na vyžádání. Současně s tím by měla smazat i databázi s více než miliardou šablon, pomocí kterých se tváře rozpoznávaly. Vliv to bude mít i na funkci Automatic Alt Text (AAT), která umožňovala slepým lidem nebo lidem s výraznými očními vadami popisovat, kdo je na snímku. Nyní se už dozví jen to, kolik osob je na snímku, ale už ne to, kdo.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama