reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon 9 od SpaceX dostal výjimku, letěl na polární dráhu z Floridy

1.9.2020, Kateřina Hoferková, aktualita
Falcon 9 od SpaceX dostal výjimku, letěl na polární dráhu z Floridy
Americká kosmická společnost SpaceX má na svém kontě už dlouhý zástup startů, nyní se ale raketě Falcon 9 povedl neobvyklý start, při kterém dostala výjimku a zamířila z Floridy na polární dráhu.
Soukromá společnost SpaceX amerického podnikatele a vizionáře Elona Muska na konci srpna úspěšně odstartovala se svou raketou Falcon 9 v misi SAOCOM 1B. I když start probíhal na Mysu Canaveral v Kennedyho vesmírném středisku, raketa nesměřovala východně na otevřené moře, ale zamířila na jih směrem na Kubu a její dráha vedla poblíž obydlených oblastí na floridském pobřeží. SAOCOM 1B je tak první misí z Floridy po více než padesáti letech, jejíž let byl veden na polární dráhu. 
 
Satelit SAOCOM 1B, který vypravovala Argentinská kosmická agentura, bude díky následování heliosynchronní dráhy snímat místa na Zemi každý den ve stejnou dobu. Pomocí radaru bude monitorovat různé katastrofy na planetě, které by mohly ovlivnit například zemědělství nebo těžební průmysl. Start mise je možné zhlédnout na záznamu od SpaceX, odpočet T-10 začíná v čase 16 minut a 44 sekund. 
 
 
Poslední let na polární dráhu z Floridy proběhl v roce 1969, 31. srpna 2020 dostala výjimku pro takový start i společnost SpaceX. Družice, které směřují na polární oběžné dráhy (satelit letí přes jižní a severní pól), se obvykle vynášejí například z kosmodromu Vandenberg v Kalifornii. Tam může raketa zamířit na jih přímo nad oceán a nestává se tak nebezpečnou pro obydlené oblasti. 
 
Společnost SpaceX dostala ale speciální výjimku, protože poblíž kosmodromu Vandenberg bylo nebezpečí požárů a protože Falcony 9 mají automatický bezpečnostní systém, který může provést destrukci rakety, pokud se při letu objeví anomálie nebo pokud stroj vybočí z plánované dráhy. Klíčové je i to, že raketa v těchto ohledech není závislá na lidském rozhodnutí ze Země. 
 
Kritický moment pro SpaceX nastal krátce po startu, kdy se raketa octla poblíž floridského pobřeží. První stupeň se následně odpojil ještě než se Falcon 9 nacházel nad Kubou a poté již byl stroj dostatečně vysoko na to, aby představoval potenciální nebezpečí pro obydlené oblasti tohoto ostrova. První stupeň rakety použitý při včerejším startu letěl nyní již čtyřikrát a díky úspěšnému návratu na přistávací rampu na pevnině bude mít možnost vzlétnout znovu. 
 
Výjimku pro netradiční start z Mysu Canaveral dostal pouze Falcon 9 od SpaceX, i jiné společnosti na ni budou moci dosáhnout po vybavení svých raket autodestrukčními systémy. Na to se chystá například New Glenn od Blue Origin, Vulcan od United Launch Alliance či Falcon Heavy od SpaceX. 
 


reklama