reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falešné disky Maxtor na trhu

29.9.2005, Milan Šurkala, aktualita
Falešné disky Maxtor na trhu
Falšuje se kdeco, ale u pevných disků bych to skutečně nečekal. A přece! V Japonsku se objevil záhadný model Maxtor MaxLine II 5A320J0. Je jím ATA disk s 5400rpm a 2MB bufferem. Zajímavé na celé věci je to, že Maxtor MaXLine II se vyrábí...
Falšuje se kdeco, ale u pevných disků bych to skutečně nečekal. A přece! V Japonsku se objevil záhadný model Maxtor MaxLine II 5A320J0. Je jím ATA disk s 5400rpm a 2MB bufferem. Zajímavé na celé věci je to, že Maxtor MaXLine II se vyrábí pouze ve 250GB a 300GB variantách.



Tento disk je dodáván OEM partnerům. Disky lze už na první pohled poznat podle špatného označení, zatímco Maxtor označuje své disky MaXLine, falešné jsou označeny MaxLine, tedy s malým "x".

Ještě zajímavější je ale celá situace na stránkách firmy. Zatímco při hledání na stránkách Maxtoru v sekci MaXLine na 320GB model nenarazíte, ve výběru disků nahoře vpravo již model 5A320J0 uveden je. Jenže stránka není z nějakých velmi zvláštních důvodů přístupná. Dokonce i v Googlu najdete spoustu odkazů na tento disk.

Alespoň z mého pohledu a prolézání několika stránek s uvedením disků MaXLine II se zdá, že Maxtor uvedl tuto řadu s kapacitami 250GB a 320GB. Později však s výrobou 320GB verzí přestal a nahradil je 300GB verzí (to by vysvětlovaly WWW stránky Maxtoru, kde 320GB verze chybí, ale je uvedena mezi disky, které Maxtor vyráběl). No a jiní výrobci disků dnes vesele falšují zastaralou verzi disku, který se již nevyrábí a prodávají je OEM partnerům.

Zdroj: www.xbitlabs.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama