reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FBI, Europol a další zničily Chipmixer, službu na praní špinavých kryptoměn na darkwebu

18.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
FBI, Europol a další zničily Chipmixer, službu na praní špinavých kryptoměn na darkwebu
Organizace pro potírání organizovaného zločinu z pěti různých států se zasloužily o zničení služby Chipmixer. Ta sloužila k zahlazování stop ve světě kryptoměn tak, aby nešlo vypátrat, která adresa platila které. 
Kryptoměny ve většině případů nabízí vyšší míru anonymity, což končí v okamžiku, kdy se povede přiřadit jednotlivou adresu k dané osobě. Do té doby je známo jen to, která adresa platila které, ale ne nutně to, kdo za danou adresou stojí. Nicméně i zde jsou způsoby, jak “špinavé” kryptoměny z ilegální činnosti docela efektivně “vyprat”. Jednou takovou službou byl Chipmixer. Tato služba sloučila větší množství transakcí do jednoho balíku, na jedinou adresu, ze které se pak tyto prostředky přeposlaly dál. Díky tomu se zkomplikovala možnost vidět v blockchainu to, které dvě strany mezi sebou komunikovaly. 
 
Bitcoin
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
FBI, Europolu a dalším organizacím pro potírání organizovaného zločinu z Belgie, Německa, Polska, Švýcarska a USA se povedlo tuto službu zničit, organizace zabavily 4 servery, 2 domény odkazující na ně, jeden účet na Githubu, 1909,4 BTC (okolo 44,2 mil. EUR) a 7 TB dat. Systém vznikl v roce 2017 a byl používán např. v byznysu kolem drog, prodeje zbraní, výkupných (např. ransomware) a mnoha dalšího. Věří se, že Chipmixer za svou historii vypral okolo 152 tisíc Bitcoinů, tedy cca 2,73 mld. EUR. 49letý Minh Quốc Nguyễn je nyní vyšetřován za praní špinavých peněz, provoz nelegální společnosti pro převody peněz a krádež identity. 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama