reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Flotila NASA si dá pauzu, Mars spěje do konjunkce se Sluncem

29.9.2021, Jan Vítek, aktualita
Flotila NASA si dá pauzu, Mars spěje do konjunkce se Sluncem
Mars se vždy jednou za dva roky schová za Slunce, čili se ocitne s ním v konjunkci a v takovém případě se pro nás stává nedosažitelným i z hlediska rádiové komunikace. NASA se tak musí na tuto událost patřičně přichystat.
Mars tak na několik dní zmizí schovaný za Sluncem, přičemž NASA musí zohlednit také to, že sluneční koróna a plazma zasahuje daleko nad samotnou hvězdu a může narušovat komunikaci. Vzniká tak nebezpečí, že přenášená data budou poškozena, a tak se doba, během níž bude s Marsem přerušen kontakt ve smyslu zasílání nových příkazů, rozšíří ve většině případů na plných 14 dní. Letos to bude znamenat pauzu mezi 2. a 16. říjnem, přičemž v některých případech NASA tuto dobu pro jistotu rozšíří celkově až o čtyři dny. 
 
 
Roy Gladden spravující Mars Relay Network (NASA JPL) k tomu uvádí, že každé zařízení na Marsu či u něj dostane své "domácí úkoly" a i během pauzy bude zkoušet zasílat informace o své kondici. Jak tedy marsovská flotila NASA využije tento čas?

Perseverance se bude věnovat sledování počasí pomocí senzorů MEDA (Mars Environmental Dynamics Analyzer) a sledovat bude případné vzdušné prachové víry, naslouchat svému okolí pomocí mikrofonů a také bude mít spuštěný radar RIMFAX (Radar Imager for Mars’ Subsurface Experiment). Helikoptérka Ingenuity pochopitelně zůstane na zemi, a to v pozici 175 metrů od roveru a prostřednictvím něj se bude hlásit. 
 
Curiosity bude také sledovat počasí, a to pomocí senzorů REMS (Rover Environmental Monitoring Station), dále i okolní záření díky RAD (Radiation Assessment Detector) a DAN (Dynamic Albedo of Neutrons) a kamery také zkusí zachytit případné víry. 
 
InSight to bude mít jednoduché, ten prostě bude mít zapnutý svůj seismometr, takže bude naslouchat vnitřním procesům planety a pak už zbývají jen tři družice: Odyssey, MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) a MAVEN, jejichž úkolem bude dále sledovat planetu a případně přeposílat komunikaci od roverů a modulu InSight. 
 
Většina dat ale bude přenesena až po obnovení oboustranné komunikace, a to případně včetně těch, která dorazila poškozena. 
 


reklama