reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Formát BTX – následovník ATX s důrazem na chlazení a klid

29.10.2003, Jan Vítek, článek
Formát BTX – následovník ATX s důrazem na chlazení a klid
Standardy rozměrů základních desek osobních počítačů a komponent na nich rozmístěných se vyvíjí už od počátků historie stolních PC. Asi před šesti lety přišel nový standard, který nahradil svého předchůdce, který už nebyl schopen vyhovět novým požadavkům. V nejbližších letech se má udát něco podobného. Jak bude tedy nový standard vypadat se dozvíte v článku.
Důvod, který nutí výrobce přistoupit k BTX je prakticky stejný, jako důvod k přechodu z AT na ATX. Dnešní procesory vyzařují do svého okolí tolik odpadního tepla, které bylo ještě v roce 1996 nemyslitelné. Navíc se k tepelnému výkonu procesorů v poslední době lvím podílem přidaly ještě grafické karty, na jejichž chlazení při návrhu ATX formy nebylo myšleno skoro vůbec a přispívají i další komponenty, jako čipové sady, mosfety, RAM, atd. Primárním úkolem BTX tedy je zajistit dostatečné chlazení procesoru, následně grafické karty, čipové sadě a dalším.


Obr.3 - Návrh desky formátu BTX

Co se všechno v formátu BTX změnilo nám ukáže obrázek. Předně, rozšiřující sloty se přemístily z levé strany na pravou, kde zleva vidíme 1 slot PCI Express x16, který je určen pro grafiku (v této verzi má propustnost 8GB/s), následně 2 sloty PCI Express x1 a 4 klasické 32bitové PCI sloty. CPU je umístěn do přední části desky, využívajíce tak výhody čerstvého studeného vzduchu, který je nabírán zepředu skříně. V jedné linii za procesorem je situována čipová sada desky, regulátory napětí, systémová paměť, a nakonec grafická karta. Jak efektivně bude tento systém chlazení pracovat, se dozvíme asi až z praxe. Osobně se mi moc nezamlouvá chlazení grafické karty, která jako poslední v řadě dostane vzduch ohřátý od všech komponent před ní. V prvních prototypech BTX skříní se objevuje tzv. Thermal module, který se skládá z tunelu, pasivního chladiče a větráku, který na chladič fouká čerstvý vzduch zepředu skříně (zatím byl použitý ve velikosti 92mm). Thermal module je určen primárně k chlazení CPU a dle designerů nebude problém tento systém upravit na vodní chlazení, nebo stále populárnější heat-pipe chlazení. Obrázek dole ukazuje, jakým způsobem ve skříni proudí vzduch hnaný předním ventilátorem a vyfukovaný ventilátorem ve zdroji. V tomto případě je grafická karta namontována v horizontální poloze.


Obr.4 - Znázornění proudění vzduchu ve skříni počítače

Stejně jako ATX má několik verzí (Full ATX, Micro ATX, Flex ATX), tak i BTX bude mít minimálně 3 velikosti: BTX, Micro BTX a Pico BTX.


Obr.5 - Tři verze BTX základních desek

Z obrázků lze vyčíst počet možných rozšiřujících slotů, tedy až 7 pro plné BTX, 4 pro micro BTX a 1 až 2 pro pico BTX. Stejně tak rozložení děr pro uchycení desek na kostru skříně je jasně viditelné. Co už z obrázků vyčíst nelze, je počet šachet, které daná velikost podporuje. Pro pico BTX se předpokládá 1x 3,5" a 1x 5,25". Micro BTX, které by dle očekávání mělo být nejvíce populární, je to 1x 3,5" a až 2x 5,25". Plné BTX, určené pro tower skříně, se blíží dnešním Midi ATX a nabízí 3 a více 3,5" a 3 a více 5,25" šachet na uchycení disků a mechanik.

Dalším rozlišením formátů je výška skříní. Předpokládají se dvě velikosti - Typ 1 s výškou 14,1cm a typ 2 s výškou 10,6cm. Typ 1 využívá normálních rozšiřujících karet, ovšem typ 2 bude mít buď tzv. riser card, která umožní karty připojit v horizontální poloze (jako na následujícím obrázku), nebo se budou muset využívat nízkoprofilové karty.


Obr.6 - Pohled zezadu na microBTX počítač. Všimněte si chladiče v bílém tunelu napravo
reklama