reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fortron odhalil velmi efektivní zdroj pro běžné sestavy

29.12.2014, Jan Vítek, aktualita
Fortron odhalil velmi efektivní zdroj pro běžné sestavy
Pokud hledáte nový zdroj pro svou počítačovou sestavu, která není založena na velmi výkonném a žravém hardwaru, a přitom ji chcete provozovat tiše a energeticky efektivně, je tu 400W novinka od firmy Fortron.
Známý tchaj-wanský výrobce počítačových zdrojů, společnost FSP Group, si pod značkou Fortron připravil nový 400W zdroj FSP400-60AGTAA, který nese označení 80 Plus Titanium. To znamená, že by měl při 10% zátěži nabídnout alespoň 90% efektivitu, při poloviční zátěži pak 94 % a při 90% zátěži pak opět alespoň 90% efektivitu, což ovšem platí pro 115V sítě. Na našich 230V sítích je to ještě lepší, a to 96% efektivita při poloviční zátěži. Ta bude přitom u dnešní normální počítačové sestavy s mainstreamovým procesorem a grafikou velmi reálná, tedy při běžné zátěži, jinak můžeme v klidovém režimu počítat spíše se zátěží kolem 10 až 20 procent.





Ztráty by tedy při poloviční zátěži a 96% efektivitě měly činit jen pár wattů, takže pomaloběžný 120mm ventilátor bude na svou práci jistě stačit. Při velmi nízké zátěži sestavy pracující v klidovém režimu by mohl tento zdroj pracovat i s pasivním chlazením, ale o tom se zpráva nezmiňuje. Doufejme tedy, že řízení otáček ventilátoru dle teplot či zátěže má výrobce podchyceno.

V ostatních ohledech jde o naprosto běžný zdroj, což platí i pro jeho napevno připájené kabeláži, která evidentně nemá na jednotlivých větvích žádné pletené bužírky či jiné specialitky. Samotný zdroj je i nudně šedý, ale zde jde o vzhled až na posledním místě. Zpráva se však bohužel nezmiňuje o dostupnosti a ceně. Snad se tedy tento zdroj dostane i na pulty obchodů. Fortron totiž velmi často dodává zdroje OEM zákazníkům, takže tento kousek snad nebude vyhrazen pouze jim.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama