reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

test UPS

Whitehawk (14)|19.10.2007 13:50
Zdravim,
Nikde na netu jsem nenašel nějaký srovnávací test záložních zdrojů do rack skříní. Nějaké to srovnání by bylo dobré hlavně pro správce sítí, pro které je UPS neodmyslitelnou součástí serveroven. Samozřejmě prodejci informace nabídnou, ale jak je to s životností baterií, kvalitou zpracování, co všechno umí dodávaný SW, to už si většinou musí Admin zkusit sám. Bohužel tato zařízení jsou nákladnější než další součásti pro servery a firmy nechtějí investovat do nákupu zdrojů jen pro test.

Whitehawk
Martin Šejnoha (255)|20.10.2007 03:59
Posoudit kvalitu provedení by se ještě dalo... ale životnost bateriií? Pokud by nevadilo že by onen test trval několik let tak proč ne:)
eraser (0)|24.10.2007 02:43
Životnosť batérií je samozrejme irelevantná záležitosť a to hneď z niekoľkých dôvodov, ktoré sa mi nechce menovať, ale každý si pár bodov dokáže domyslieť. Avšak test UPS je celkom dobrý námet, aspoň by sa v ňom ukázalo, ako to vyzerá so skutočným podržaním počítača a jeho periférií počas výpadku napájania. Samozrejmosťou by bola zastúpenosť aspoň troch zostáv s rôznym výkonom a taktiež ich idle a burst priebehy. Na konci by bolo vhodné spracovať prehľadnú tabuľku s výsledkami, takéto dačo by bolo iste veľmi zaujímavé a prínosné.
boboco (1987)|24.10.2007 13:12
moje UPSka umí dodávat maximálně 480 W a když ji zatížím cca nad 400 W, tak po výpadku proudu nestihne nahodit akumulátory tak rychle, aby mi PC nespadl... - a to mám nový akumulátory:turtle Možná je ale na vině i můj Eourocase zdroj, který má asi bezkapalinové kondenzátory, protože jednoduše všechny elyty vyschly:D. Když třeba za běhu připojím třetí disk, ostatní dva zaparkují a znova se roztáčí, protože napětí poklesne tak, že to prostě neustojí:slug. Každopádně, podívat se na střívka UPSkám, na jejich kvalitu a podívat se co umí atd, by nebylo špatné:turtle
snajprik (110)|24.10.2007 13:34
tak tie UPS vydrzia 5-6 rokov ak začnu stracať kapacitu tak začnu raz dvakrat denne neznesitelne pipať to je preto aby sa vymenil akumulator, mam to odskušane mynuli tyžden som menil akumulator :) po tyžni pipania asi tak raz dvakrat denne jednu minutu.K funkčnosti naprosta spokojnosť nikdy my z dosletku vypadu prudu nepadol PC, ak vypadne prud tak mam cca 15 min na to aby som dokončil čo mam rozrobene uložil to a vypol PC. Mam na nom diodove odpočitavanie času vydrže baterie.
K UPS ma donutil kolisanie napatia v sieti, padlo to niekedy až na 180V pred šiestimy rokmy my to odpalilo dve matične od zakupenia UPS nemam problem aj ked už mam stabilnych 228V v sieti ,ale stale mam pre istotu založny zdroj:)
Konnor (278)|24.10.2007 13:38
to je divný, já mám ups z roku ani nevim, má jenom 300VA a stihne nahodit včas, akorát s monitorem mi to udrží sestavu tak 30s. Používám ju tedy spíš na filtrování napětí zapojenou jenom na pc,...
testík bych, ale taky uvítal nikde se o tom moc nepíše.
eric appla (3)|9.5.2008 10:53
UPSky se daji testovat na mnoho veci.

1) doba vypadku (vypovida o tom jestli vypadek ustoji vsechny pripojene zarizeni nebo jen ty s dostatecnou filtracni kapacitou)
2) overeni deklarovane kapacity (to je pomerne jednoduche a overi zaroven i chlazeni UPS)
3) uroven ruseni na vystupu (dost dulezity faktor, nektere UPS vytvareji tak zkresleny a zaruseny tvar sinusovky na vystupu ze podstatne zhorsuji vlastnosti pripojenych spinanych zdroju)
4) uroven ruseni na vstupu (vpodstate jen kontrola do jake miry bude UPS zanaset ruseni do site ktere muze mit za nasledek poblikavani TV, bzuceni v repro atd.
5) pulzni zatez (odolnost proti induktivni zatezi, uz nekolikrat se mi stalo ze kratkodobe pretizeni zpusobene induktivnim charakterem zateze zpusobilo ze z UPS vyskakaly IGBT tranzistory za doprovodu svetelnych i zvukovych efektu)
ICEBOSS (3435)|9.5.2008 14:43
jsem pro. rad bych tam videl od APC jejich Back UPS, BackUPS-RS a SMART řadu + ekvivalenty od ostatnich firem, nic lepsiho bych asi nestestoval :).

BTW, APC ma minimalne v CR velice dobry support (mejlem, na telefonu to neni nic moc).
KEOSAN (958)|22.5.2008 20:24
Uvital by som v teste TRUST UPSky 950VA, 1000VA, 1200VA +
MGE NOVA upsky.

Ad rackove UPSky: tie byvaju slabsie, pretoze musia byt ploche a idu do nich
drahsie baterie. To je lepsie kupit jednu silnejsiu, klasicku line interactive UPSku.
Pozor na plastove UPSky, maju okolo seba silne elektromagneticke pole na rozdiel od kovovych. Ale aj tej plastovek by sa dalo urcitym sposobom pomoct, aby sa to odrusilo...

Od APC, rada Back-UPS je offline, okrem RS rady. RS ta je line interactive.
Whitehawk (14)|24.6.2008 09:25
Zdravim všecky,
tak jsem si projel údaje dané výrobci záložních zdrojů a srovnal ceny distributorů. Hledal jsem UPS, která bude mít výkon kolem 5000W, nějakou přiměřenou velikost do racku, dobrý SW a rozumnou cenu. Vypadly dvě a to APC Smart-UPS 5000VA s označením SUA5000RMI5U a Elteco PS 2200RT2 s batery packem BP 08A07. Vzhledem k tomu, že s APC mám dobré zkušenosti a je to jeden celek bez BP s výbornými parametry, vyhrálo APC. Od objednávky jsem si počkal měsíc ( tahle doba je běžná ). Pak přijel kurýr a dodal mi vadný kus:-) Do týdne ale přivezli funkční a vyměnili kus za kus. Vyřízení reklamace běželo jako po másle, až jsem se sám divil ( všecko přes APC ). Montáž je vcelku jednoduchá a zvládne jí jeden silnější člověk. Už jí mám v racku a běží jako hodinky. Můžu jen doporučit. Ale stejně by mě zajímaly i ty další mršky co třeba dokážou v extrémních podmínkách:-)

Whitehawk
KEOSAN (958)|24.6.2008 09:37
APC sice mam a oblubujem Smart verzie UPSiek. ALE servis APC na Slovensku:

- pred par rokmi som volal do APC kvoli problemom s prepatovymi ochranami na fast ethernet.
Napr. tie co boli v UPSke, ci v el. predlzovacke, boli bez problemov. Ale tie co boli samostatne, tak tie s PoE zariadeniami robili problem. Inde chodili OK.

U APC po par telefonatoch to vyzeralo, ze problem zacali registrovat a slubili, ze dojde kurier behom par dni. Kde nic, tu nic kurier neprisiel ani za par rokov. Po par telefonatoch som to vzdal...

Nakoniec po par rokoch zrusili este aj SK stranku http://www.apc.sk.
----------------------------
Ad APC Back, rada RS- bola tiez line interactive, plastovy kryt. Po case na vsetkych kupovanych 500VA upskach tejto rady sa vyskytuje na jednom a tom istom mieste ociernenie plastu /take zhnednutie ako ohoreny/ - presne nad jednym miestom.
KEOSAN (958)|27.8.2008 14:47
Bude, ci nebude test UPSiek ? Celkom by potesilo :)

K zoznamu by som pridal este Belkin UPSky s AVR obvodom.
Bolo by mozne nejak simulovat chyby, poruchy - napr. simulovane podpatie v urcitych situaciach o urcitych parametroch, plus casove reakcie. Pripadna funkcnost napr. pri iskreni zasuvky, funkcnost prepatovych ochran atd atd.
Whitehawk (14)|18.9.2008 09:54
A test by se taky nemusel týkat jen vlivu el. energie. Celkem by mě taky zajímalo, při jaké teplotě ta těžká mrška vydrží nejvíc, jaké jsou pro ní teplotní hranice a tak. Samozřejmě už jsem musel vyzkoušet výpadek proudu, kdy vše proběhlo přesně jak má. APC má pěkný ovládání přes program PowerChute Network Shutdown. Dá se tam nastavit, jak má stanice reagovat na veškeré hlášky UPS a dají se tam sledovat další věcičky. Jinak má UPS vlastní webové rozhraní, ze kterýho výše uvedený program čerpá info.
Whitehawk (14)|3.8.2011 14:17
Tak po pár letech používání APC SmartUPS 5000RMI:
Jede 24h denně bez problému. Jelikož pravidelně testujeme funkčnost systému pro bezpečné vypnutí serverovny při přehřátí, zkusili jsme i "maximální" teplotu. Tedy horní hranici v serverovně jsme nastavili na 55°C. Při vypnuté klimatizaci a větrání v serverovně jsem naměřil teplotu u UPS 62°C. Při této teplotě jela bez problémů. Víc jsme už pro jistotu nezkoušeli a systém bezpečně vypnul vše v serverovně včetně UPS.