Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core 2 Duo E6550, 64bit OS, multiplier

Vhiter (15)|21.10.2007 20:01
Zdravim, mozna je to uplne nesmyslna otazka ale zajima me jestli je mozne ze muj procesor E6550 64bit Windows XP bere jinak. Jestli je mozne, ze mam 32 bitovy operacni system a procesor tedy neni vyuzivan tak, jak by mel, nebo je to cele nesmysl a Service Pack 2 do Windows XP sam zjisti a optimalizuje se pro 64 bitovy procesor, protoze by to ani jinak neslo?

Dalsi vec, co me zajima, je proc mi program CPU-Z ukazuje frekvenci procesoru 2,0 GHz, kdyz ma mit 2,3?
Jde o multiplier, ktery mam v BIOSu nastaven samozrejme na 7x, ale program mi ukazuje 6x, ovsem kdyz zapnu nejakou aplikaci tak tam skoci 7 a frekvence 2,3 GHz, kdyz se vsak naloaduje a je necinna tak uz zas ukazuje multiplier 6x a frekvenci 2,0 Ghz. Jedna-li se o hru a prepnu-li se v jejim prubehu rychle ALT+TAB do Windows, tak programek zase chvilku ukazuje 7x a 2,3 Ghz, pote ovsem zpet na 6x a 2,0.

Mozna to jsou otravne otazky, ale koupil jsem nove PC a chci mit jasno, tak vas moc prosim o info.
Predem diky.
wtf.JPG
Intri (3490)|21.10.2007 20:15
To přepínání násobiče je běžná funkce procesoru. Jde o dynamické přetaktování, kdy se procesor přepíná podle potřeby. Když je zbytečné, aby jel na plný výkon, přepne se na slabší úroveň a šetří tak energii i sám sebe. Teda aspoň doufám, že nekecám...

Jinak pokud jde o tu optimalizaci, 64 bitový procesor je plně schopný pracovat s 32bitovými aplikacemi, s optimalizací ve Windows bych si starosti nedělal. Neřekl bych, že poznáš ve výkonu mezi verzemi Windows rozdíl.
Klingacikx (1545)|21.10.2007 20:27
Ak ti to skákanie násobiča vadí tak nájdi niekde v BIOSE položku Intel SpeedStep(aspoň si myslím že to bude ono) predpokladám že teraz tam pri tej položke bude ENABLE tek to zmeň na DISABLE
Vhiter (15)|21.10.2007 21:35
Diky, a proc tedy vubec existuji 64 bitove verze windows, mam na mysli windows vista 64bit (premyslim o jejich koupi)?
Intri (3490)|21.10.2007 22:03
Nejmarkantnější důvod je asi tento: 32bitové verze jakýchkoliv operačních systémů jsou omezené na 4GB paměti ( 2 na 32. B ). Kdo chce využít víc paměti ( a i tak je použití 4 GB paměti pro 32bitový systém na hraně, hrozí problémy ), bude jednoznačně potřebovat 64bitový systém, který umožní využít až 2 na 64. B paměti ( 18 446 744 073 709 551 616 B = asi 18,5 miliard GB paměti ( 18,5 exabajtů, EB ) ). To už by mohlo stačit i pro tu Vistu.

Ale jinak 64bitový procesor dokáže zpracovat 64bitové instrukce najednou, 32bitový procesor musí 64bitové instrukce rozdělit do dvou částí. Ale tohle je už na moje znalosti trochu složitější, to ti asi přesně vysvětlí někdo, kdo o HW ví daleko víc než já.
Vhiter (15)|21.10.2007 22:54
Aha, dobra tedy, takze pokud mam zajem o rozsireni dalsich 2GB pameti na celkovych 4GB tak se mi vyplati Vista? To uz se asi dostavame uplne jinam ale dekuji za odpoved.
btw Proc by mely XP problemy se 4GB pameti, kdyz je jeste podporuji a o jake problemy by se mohlo jednat?
Pavel Boček (4169)|22.10.2007 00:24
[QUOTE=Vhiter;55606]Aha, dobra tedy, takze pokud mam zajem o rozsireni dalsich 2GB pameti na celkovych 4GB tak se mi vyplati Vista? To uz se asi dostavame uplne jinam ale dekuji za odpoved.
btw Proc by mely XP problemy se 4GB pameti, kdyz je jeste podporuji a o jake problemy by se mohlo jednat?[/QUOTE]

Tak např. kvůli chybě prý najdou jen 3,5 GB. A možná to není stabilní atd., ale to spíš hádám, sám mám jen 2 GB.
mech13 (5526)|22.10.2007 00:37
Jde o omezeni procesoru, ten ve 32 bit modu je schopny proste adreovat jen 4GB pameti. Problem je, ze se to netyka jen RAM ale jsou to 4GB veskere pameti co je v PC (krome HDD a ruznych disku samozdrejme)

takze od kapacity 4GB si odecti pamet na grafice, ruzne vyrovnavaci pameti a kdo vi co vsechno, a dostanes maximalni mnozstvi RAM ktery s 32bit vyuzijes. proto se casto udava 3.5GB, protoze ten nekdo ma 512MB pameti na grafice (jednoznacne nejvetsi cifra kterou je potreba od 4GB odecist)

intri: tech 64 se vazne nada na 32bit CPU zpracovat jako dve instrukce, je to docela slozitejsi, jsou tam nejaky registry navic... asi si to pletes s tim, ze C2D (asi i barcelona) je schopne vykonavat MMX (ted nevim jiste, mozna SSE) instrukce, ktera maji 128bit data najednou a nemusi je pocitat jako jine CPU jako dve 64bit instrukce

XP ma svou 64bit verzi, ale ma mizernou podporu ovladacu. pokud ches 32bit, XP plne dostacuji. pokud mas 4GB RAM, potrebujes 64bit vistu (pokud nepojedes na tucnakovi)
pavel_p (993)|22.10.2007 00:49
[QUOTE=Pavel Boček;55624]Tak např. kvůli chybě prý najdou jen 3,5 GB. A možná to není stabilní atd., ale to spíš hádám, sám mám jen 2 GB.[/QUOTE]
To není chyba Windows, ale vlastnost 32bit architektury. Někam na 3.3GB se dostaneš i s 32bit Linuxem. Stabilní to je, znám počítač co s touto konfigurací nespadl navzdory Win2003 půl roku co existuje. Jak psal mech13 je adresní prostor využit i pro různá zařízení, a hádám, že to pak ani není schopné adresovat swap.
Intri (3490)|22.10.2007 09:24
[QUOTE=mech13;55625]intri: tech 64 se vazne nada na 32bit CPU zpracovat jako dve instrukce, je to docela slozitejsi, jsou tam nejaky registry navic... asi si to pletes s tim, ze C2D (asi i barcelona) je schopne vykonavat MMX (ted nevim jiste, mozna SSE) instrukce, ktera maji 128bit data najednou a nemusi je pocitat jako jine CPU jako dve 64bit instrukce[/QUOTE]

Uf... Jak říkám, na mě moc složité. S HW jsem si nikdy moc netykal, mnohem víc zkušeností mám spíš s SW. Blbé na tom je, že si s HW budu muset začít dřív nebo později tykat.