Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 13 z 13

Téma: SATA + SATA/300, pomalý zápis na SATA/300

  1. #1

    dup dup je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2

    Dobry den,

    mam starsi desku MSI KT6 Delta s chipsetem VIA KT600 (radic VIA VT8237). Drive jsem provozoval jeden SATA disk (Seagate ST3120026AS) a jeden IDE Ultra-ATA disk a vse fungovalo bez problemu.
    Nyni staricky IDE disk odesel a ja jsem poridil novy SATA/300 disk (Western-Digital WD1600JS).
    Novy disk jsem musel nastavit pomoci jumperu na prenosovou rychlost 150MB/s, jinak ho deska nebyla vubec schopna najit.
    Nyni ovsem zaznamenavam problem s rychlosti zapisu na SATA/300 disk. Zapis bezi maximalne 6-8MB/s, pritom cteni z tohoto SATA/300 disku bezi klidne i rychlosti 30-40MB/s.
    Kdyz jsem mel drive SATA a IDE tak to bezelo 30-40MB zapis/cteni obema smery. Nevim absolutne cim to je.
    Sandra mi pise neco jako "Read/write cash not enabled", ale pise to jen nekdy...
    Nevim vubec co s tim delat - ani netusim, jestli se da nekde zkontrolovat, zda mam povolenou tu Read/Write cash...
    Nemate s tim nekdo zkusenosti?

    Diky.
    Naposledy upraveno uživatelem eraser: 23-10-2007 v 02:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele husky14
    Registrace
    Jun 2007
    Příspěvků
    4,308

    Ve Spravci zarizeni rozklikni Radice IDE ATA/ATAPI, dej vlastnosti Sata controleru a na zalozce Primary nebo Secondary Channel mas zatrzitka Enable Read/Write caching.... mas je zaskrtnuty?
    Potom se podivej do Primarni a Sekundarni radic IDE, zalozka Upresnit nastaveni na rezim prenosu. Mel bys mit DMA (PIO je spatne)....
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    3,015

    Citace Původně odesláno od husky14 Zobrazit příspěvek
    Mel bys mit DMA (PIO je spatne)....
    U SATA to není!

    Máš na SATU nainstalované drivery? Změř programem HDTune burst speed.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Čestný člen Avatar uživatele mech13
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    5,784

    Citace Původně odesláno od tgfh Zobrazit příspěvek
    U SATA to není!
    za predpokladu ze mu radic jede v nativnim SATA modu a system mu nevyvedl zadnou silenost...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5

    dup dup je offline
    Nováček
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    2

    Citace Původně odesláno od tgfh Zobrazit příspěvek
    U SATA to není!

    Máš na SATU nainstalované drivery? Změř programem HDTune burst speed.
    Je to tak, ten disk nema s IDE/ATAPI radicem nic spolecneho - je to SATA disk a bezi na SCSI SATA radici.

    Nicmene jeste k tomu HD Tune programu - jiz jsem oba disky ostestoval:

    Seagate ST3120026AS test dokoncil s temito vysledky:
    Minimum: 29.0 MB/s
    Maximum: 55,9 MB/s
    Average: 44.0 MB/s
    Access time: 12,5 ms
    Burst rate: 70,3 MB/s

    Western-Digital WD1600JS test opakovane nedokoncil uspesne. Na cca 90% testovani rychlosti mi vyjela chybova hlaska "Read Error! Test aborted". Jinak do te chyby si rychlostne vedl dobre - maximum 60,9 MB/s, minimum 40,9 MB/s.

    Tu rychlost zapisu 6-8 MB/s a rychlost cteni cca 30 MB/s z meho uvodniho dotazu mam zjistenou z Total Commandera pri kopirovani (pres Pruzkuminka je to stejne).

    Taktez Error scan (quick) mi vysel na Seagate bez problemu, na WD to zhruba na 90% zacalo cervenat. Ale nechce se mi verit, ze by ten disk mel spatne sektory - vzdyt jsem ho vcera kupoval!!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    352

    Proč by nemoh, disk povětšinou buď odejde relativně rychle (do pár měsíců) anebo pak většinou drží docela dlouho. Stačí, jestli s ním při přepravě třeba někdo blbě klepnul, nebo by třeba mohla bejt už z výroby nějak špatná na kraji ta záznamová vrstva, proč by ne.

    Nedávno jsem reklamoval po tejdnu od koupě novej disk (Samsung 500GB), kterej se při větší zátěži odpojoval (ale nepřehříval se, byl skoro studenej a teplota taky ukazovala cca 29, SMART nic), nejspíš to byla poškozená elektronika. (v případě toho WD to ale spíš vypadá na poškozenou záznamovou vrstvu)
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Obyvatel SHW
    Registrace
    May 2006
    Příspěvků
    355

    Vadny SATA kabel nebo disk.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    8

    Zdravim,

    mam stejnou desku kt600 delta. Jiny disk Seagate 320082 6AS. Ale uplne stejny problem zapisovani jede strasne pomalu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    winnim22

    Dobry den,

    mam ten isty problem. MB MSI KT4 Ultra a HDD Maxtor 7B320S0 (320ka). HDD je pripojeny cez RAID pole a ide strasne pomaly. Pritom nedavno som mal 250ku SATA a ten isiel bez problemov.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Banned Avatar uživatele Pavel Boček
    Registrace
    Apr 2007
    Příspěvků
    4,198

    Co zkusit update BIOSu...?
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Nováček
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    8

    Ja uz jsem BIOS updatoval a nic.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Čestný člen Avatar uživatele johny__g
    Registrace
    Sep 2007
    Příspěvků
    6,443

    Trevorbin - zkus druhý (víc jich ta deska myslím nemá) SATA konektor. Případně řadič zcela odebrat ve správci zařízení a nainstalovat znovu po restartu Win. Via 4in1 máš?

    winnim22 - přes jaký řadič ho máš připojen? KT400 nemá SATA, nebo ano? RAID pole je jaké, jaké jsou v něm další disky? Ovladače jsou aktuální, 4in1 máš nainstalované?
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    winnim22

    johny__g: nainstaloval som nove via 4in1, nove ovladace na RAID (je to Promise FastTrak 376 a ma 2xIDE a 2xSATA) a stale je pomaly zapis. Momentalne mam zapojeny 1xIDE Maxtor 160GB 7200RPM 8MB cache a 1xSATA Maxtor 320GB. IDE ide bez problemov. Skusal som aj zapojit SATA HDD aby bol sam a nepomohlo.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Reakcí: 15
    Poslední příspěvek: 21-11-2013, 23:47
  2. Pomalý HDD SATA III
    Od Niickll v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 12-12-2010, 16:08
  3. Windows Vista: SATA>IDE na SATA>AHCI (SATA>RAID) + Vista
    Od Lo v sekci OS Windows
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 03-05-2009, 12:06
  4. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 19-05-2008, 21:55
  5. Asus P4P800-E Deluxe, zapojenie 2x SATA HDD + 1x SATA DVDRW
    Od stano11 v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 13-04-2008, 16:50