Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 12 z 12

Téma: Jakou desku zvolit pro ryzen 3600

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    Feb 2013
    Příspěvků
    19

    Zdravím, potřeboval bych poradit jakou desku vzít jestli GIGABYTE B450 AORUS PRO a nebo ASUS ROG STRIX B450-E GAMING, která je ale bohužel dražší. s Asusem mám výborné zkušenosti ale gigabyte jsem zatím neměl. Plánuji pořídit Ryzen 3600 + HyperX Fury RGB 16GB (2x8GB) DDR4 3200, black.
    Ted mám v pc MSI Z97 gaming 3 a Msi už nikdy více. Proto bych potřeboval poradit, jak je na tom gigabyte či Asrock jak se s biosem a jejich softwary pracuje. Nerad bych zase řešil problemy s nekompatibilitou, neukládáním nastavení či nastavování větráků přímo v biosu apod.
    Pc bude spíše na hry + VR, taktovat prozatím moc nehodlám (přišel bych o XFR).
    Taky by mě zajímalo, jestli je nějaký rozdíl mezi ALC1220-VB a ROG SupremeFX (1220-A), vyžaduji co nejlepší integrovaný zvukový řadič.
    Naposledy upraveno uživatelem mikorot: 10-01-2020 v 18:51
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    htc htc je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    Aug 2008
    Příspěvků
    80

    Zdravím, já na začátku roku pořizoval zrovna GIGABYTE B450 AORUS PRO a k tomu Ryzen 3600 + Corsair 16GB KIT DDR4 3000MHz CL15 Vengeance LPX černá. S kompabilitou žádný problém. U ramek jsem v BIOSu zvolil 1.profil a hned jely podle uloženého nastavení. U mě druhá deska od Gigabyte a nestěžuju si. V Biosu je nastavení jednoduché a deska přišla rovnou FW pro Ryzeny. Na nejnovější FW můžeš aktualizovat rovnou z Windows. Větráky zatím neřeším, jsou připojené k desce, jsou tiché a točí se Co se týká zvukového řadiče, tady neporadím. Mám připojeny jen sluchátka a repráky.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    624

    Nevím přesně, jak to bylo chipsetu Z97 s biosy u MSI, ale já je považuji spolu s Gigabytem za, v současné době, nejlepší, na druhém místě Asus, který se pohoršil a na posledním ASRock. Tvou antipatii k MSI tedy nesdílím. Navíc má MSI skoro jako výjimka u hodně svých desek bios flashback, takže se nemusíš bát o kompatibilitu chipsetu s CPU a všechny jejich verze MAX mají dvojnásobnou kapacitu biosu, tudíž se graficky neoříznou u 3. generace Ryzen CPU v důsledku nedostatku místa.

    U zvuku máš de facto 2 kategorie kvality ALC8xx a ALC 12x0. Jak bude ALC12x0 v konečném důsledku hrát záleží na implementaci a provedení na každé konkrétní desce, ale vzhledem k nedostatku testů v této oblasti máš asi jedinou možnost, mrknou, zda je to ALC12x0, zda má 6 IO a kolik a jakých kondenzátorů je ve zvukové části, více proto udělat asi nepůjde. A taková technická, rozdíly začínají být patrné až u kvalitnějších sluchátek obvykle nad 2k nebo dobrých reproduktorů, pokud máš něco lacinějšího, s největší pravděpodobností nepůjde poznat rozdíl.

    Vybíráme-li jen s ALC12x0 na jednotlivých chipsetech, pak jsou zajímavými adepty: (čím více fází, tím jemněji půjde nastavit napětí a poběží při nižších teplotách)

    X370 - jako nevýhodu bych označil nutnost přehrát bios pro kompatibilitu CPU a jeho grafické ořezání vzhledem k jeho malé kapacitě pro tolik možných CPU, ale na druhou stranu dostaneš daný HW mnohem levněji, než u jiných chipsetů
    6 fází https://www.alza.cz/asus-prime-x370-pro-d4737579.htm
    8 fází, ve své době nejj deska na trhu https://www.alza.cz/gaming/asus-rog-...o-d4737577.htm

    B450 - zde není moc desek s dobrou zvukovkou, jen tvá Gigabyte a od Asusu jsou zajímavé jen ty 2 odkazované níže. Všechno to jsou 4 fáze, Gigabyte má polovinu Highside mosfetů, takže bude mít o několik wattů vyšší ztrátové teplo a nedokáže dodat takový proud, co tyhle Asusky. Oproti X370 si v HW samozřejmě dost pohoršíš. Zvuk bude mít IMHO ta Gigabyte mírně lepší, než tyto Asusky.
    Stejné VRM má i mATX verze https://www.alza.cz/asus-tuf-b450-pr...g-d5486146.htm
    Verze F gaming má horší VRM, než tato E https://www.alza.cz/asus-rog-strix-b...g-d5486188.htm

    X470 - zde není nic moc zajímavého, to nejlacinější je zde https://www.czc.cz/asrock-fatal1ty-x...235312/produkt a nic dražšího nemá smysl, je to 4 fáze, tento chipset prostě NE. To samé mohu říkat o chipsetu X370 a B450, jakmile se jejich cena začne přibližovat 4k, pak máš mnohem lepší vzít desku X570 s PCIe 4.0 a mimo https://www.czc.cz/gigabyte-x570-gam...264560/produkt mají všechny ALC 12x0.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Feb 2013
    Příspěvků
    19

    Díval jsem se i na některé levnější desky, které sice nevypadají špatně za danou cenu, ale jelikož bych musel koupit zvukovku protože ALC892 je strašny kodek, tak bych se s cenovkou stejně dostal mnohem výše. Zvukovku sice budu kupovat zároveň i s repráky , ale to bude nejdříve příští rok. Z toho důvodu mi prostě nezbývá než vzít desku s ALC1220, takže jde spíš o to jestli vzít ASUS či GIGABYTE.
    Na Ufonovi jsem ještě našel ASUS ROG STRIX B450-F GAMING za 3300 kč.
    Ted jde jen o to kterou z tech 3 desek vzít jestli příplatek od asusu u každé desky je adekvátní či nikoli. Třeba u Asus ROG STRIX B450-E navíc wifi nevím k čemu bych měl asi bych to využil jen na Lance, a bluetooth popravdě netuším na co bych použil v PC.
    Třeba právě na to bych se vás chtěl dotázat k čemu se bluetooth v pc hodí ? Dá se přes nějakou Apku v telefonu třeba ovladat či zapínat PC ??

    PS: Toto mám v plánu koupit https://www.czc.cz/269121,268114,264414,241835/kody
    k tomu mám aktualně AMD Fury X (planuji přejít na vegu 64 či něco podobného dle nabídky na Aukru)
    https://www.czc.cz/seasonic-focus-pl...220745/produkt
    https://www.czc.cz/cougar-panzer-max...229489/produkt
    https://www.czc.cz/enermax-elc-lmr24...175459/produkt
    Naposledy upraveno uživatelem mikorot: 11-01-2020 v 13:12
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    624

    Ty komponenty z těch 3 odkazů již vlastníš?

    Jak jsem psal, Asus B450-F má horší napájení, než B450-E a B450-PRO, ta se prostě nevyplatí. Tak vezmi tu Aorusku jak máš v seznamu a je to, na R5 3600 stačí a má dobře provedenou zvukovku a 2x M.2 slot i s pasivy.

    Musí ty RAM nutně být RGB osvětlené? Nemálo by se na tom ušetřilo a SSD bych také vybral jiné, např. MTE220S, Gammix S11 Pro nebo SX8200 PRO jsou lepší, vybral bych z nich to nejlevnější.

    Ne Bluetooth se automaticky vypne s PC a o žádné takové appce nevím. Wifi v desktopu nemá moc smysl, na hraní her je prostě potřeba kabel a když ta možnost není, využil bych powerline. Připlácet za potenciální využití na LAN, no nevím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Feb 2013
    Příspěvků
    19

    Ano vlastním. Původně jsem v košíku právě Gammix S11 Pro, ale jelikož byl nedostupný, tak jej na rychlo vyměnil, teď ho již mám nahozený zpátky. Ram jsem chtěl mít právě podsvícené, jinak bych vzal HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 3466, black. Původně jsem chtěl https://www.czc.cz/g-skill-trident-z...272818/produkt ale za ten příplatek bych si podle všeho nijak nepomohl rozdil v FPS přibližně stejny max. + 2 %
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    624

    Tyhle Trident Z jsou naprosto obyčejné moduly, ty nee.

    Klasicky když kupuješ RAM a chceš nastavit jen XMP profil, tak koupíš ADATA XPG nebo Patriot VIPER za pár kaček a máš vystaráno. Další možnost je koupit RAM s vidinou OC a pak koukáš na použité čipy, cena/výkon jsou nejlepší Micron E-die, které dávají 3600MHz CL16, což jsou například https://www.czc.cz/crucial-ballistix...259285/produkt no a chceš-li to nejj, pak Samsung B-die https://www.czc.cz/corsair-vengeance...247095/produkt (zda mají skutečně Samsung B-die ale neručím, není to vůbec snadné dohledat, tak kdybys je chtěl, raději si to ověř)
    Naposledy upraveno uživatelem Donald64: 11-01-2020 v 14:48
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Feb 2013
    Příspěvků
    19

    No a jake by si doporučil podsvícené, min. ale 3200Mhz a cl 16 čí lepší ??
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    624

    Tak vezmi klidně ty ze seznamu, ono je to ve výsledku jedno.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    Feb 2013
    Příspěvků
    19

    Jako já jsem si právě myslel že cl 16 3600 Mhz budou u ryzenu vykazovat vyšší výkon ve hrách třeba o 5 %, ale z testu jsem zjistil že od frekvence 3200 Mhz při Cl 16 je to v podstatě úplně jedno. A nebo máte jiné zkušenosti ?? Ještě bych se vrátil k těm podpůrným softum (nemám ted na mysli bios) k zakl deskám od Asus a Gigabyte, jaký je mezi nimi rozdíl , jak fungují a pod.

    Ted jsem dostal tip ješte na ASUS ROG CROSSHAIR VI HERO co na to říkáte ?? vyplatí se za příplatek ??
    A mám ještě jednu menší změnu, že asi vezmu Ryzen 3600X je tam navíc hra zdarma za cca 1500 kč tak proč to nevzít.
    Naposledy upraveno uživatelem mikorot: 11-01-2020 v 19:45
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    624

    Tys nečetl můj první příspěvek? Teď jsi dostal tip na desku, kterou jsem zmiňoval v podstatě okamžitě? Zda se příplatek vyplatí či ne už jsem přece také psal v prvním příspěvku, všechny desky blížící se 4k přestávají být zajímavé, protože X570, ale špatná není.

    Nelze říct, že o X MHz vyšší takt ti přinese o X % vyšší výkon. Nárůst výkonu je přímo závislý na CPU bottlenecku, takže pokud ti danou hru bottleneckuje GPU, tak ti vyšší takt RAM žádný výkon navíc nepřinese. Velmi opatrně lze říci, že každých 200MHz přidá 3,5% výkonu, ale jak říkám, musí být hra limitována výkonem CPU, jinak nárůst výkonu nečekej. Kolem frekvence 3733MHz už je to v podstatě loterie, musíš mít správně přetaktovaný CPU, musí to zvládnout RAM a taktéž Deska, kterýkoliv z daných komponentů nemusí vyšší frekvenci zvládnout a máš smůlu. Nárůst výkonu nad 3600MHz bych proto raději nebral vůbec v potaz, nemáš totiž 100% jistotu, že to na této frekvenci poběží.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček
    Registrace
    Feb 2013
    Příspěvků
    19

    Tak to se omlouvám, nějak jsem ty x370 úplně zazdil ve vašem příspěvku. Po prohlédnutí desky jsem vážně nadšen. Za 3600 je to asi jasná volba a 600 kč navíc za tuto desku si myslím, že je úplně v pohodě a možná se povede i něco potaktovat :-) moc děkuji za pomoc.
    Odpovídat lze po přihlášení



Podobná témata

  1. Ostatní: Jakou GK pro starsi desku??
    Od david.dda v sekci Grafické karty
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 09-05-2009, 17:33
  2. jakou desku pro 939???
    Od Fouk v sekci AMD - procesory a základní desky
    Reakcí: 17
    Poslední příspěvek: 09-02-2009, 02:26
  3. Jakou desku pro SLI
    Od Black tgfh v sekci Chci doporučit sestavu/notebook
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 09-07-2008, 20:45