co koupit místo gtx 1060
Zdravím, na začáktu roku jsem pořídil Ryzen 5 3600 a 16GB DDR4 a v současné době mám GIGABYTE GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming 6G a přemýšlím o upgradu. Rád bych se vrátil k ATI, teda AMD :) cenový strop 12000. Přemýšlel jsem GIGABYTE Radeon RX 5700 XT GAMING OC 8G. Otázka samozřejmě je, jestli má takový upgrade smysl. Monitor mám 24" FHD s freesync.
Nebo je lepší zůstat u nVidie a koupit nějakou vyšší řadu? Díky za rady
Nebo je lepší zůstat u nVidie a koupit nějakou vyšší řadu? Díky za rady
Zda má pro tebe upgrade smysl si asi musíš zodpovědět sám. GTX 1060 6G je fajn grafika pro hraní ve FHD na 60/75Hz monitoru. U méně náročných FPS nebo MOBA se dá použít i na 144Hz monitor. V současné době je to ekvivalentem pro GTX 1660(S)(Ti) a RX 5600(XT), které jsou určeny pro FHD 60FPS gaming bez kompromisů, takže upgrade na tuto řadu nemá význam. Výkonnostní posun je příliš nízký.
O třídu výkonnější jsou RX 5700(XT) a RTX 2060S/2070(S), na těch se dá dobře zahrát AAA tituly v QHD na 60FPS nebo FHD 144Hz, takže zda má tento ugrade pro tebe význam záleží především na tom, jakou máš obnovovací frekvenci monitoru, jaké hry hraješ a jak moc jsi náročný na detaily, ve kterých hraješ.
Všeobecně lze říci, že poměrem cena/výkon jsou Turingy a RDNA grafiky velmi nezajímavé, a pokud ti současná grafika stačí, vyčkal bych na nové generace GPU, které nabídnou zajímavější posun výkonu a spotřeby a snad již dají důvod k upgradu v rámci segmentu i současným majitelům GTX 10x0, Vega a Polaris GPU. Mnozí jsou i toho názoru, že dnešní hry nestojí za to, aby si kvůli nim člověk kupoval novou GPU.
O třídu výkonnější jsou RX 5700(XT) a RTX 2060S/2070(S), na těch se dá dobře zahrát AAA tituly v QHD na 60FPS nebo FHD 144Hz, takže zda má tento ugrade pro tebe význam záleží především na tom, jakou máš obnovovací frekvenci monitoru, jaké hry hraješ a jak moc jsi náročný na detaily, ve kterých hraješ.
Všeobecně lze říci, že poměrem cena/výkon jsou Turingy a RDNA grafiky velmi nezajímavé, a pokud ti současná grafika stačí, vyčkal bych na nové generace GPU, které nabídnou zajímavější posun výkonu a spotřeby a snad již dají důvod k upgradu v rámci segmentu i současným majitelům GTX 10x0, Vega a Polaris GPU. Mnozí jsou i toho názoru, že dnešní hry nestojí za to, aby si kvůli nim člověk kupoval novou GPU.
mám FHD monitor s 144Hz. V plánu si mám zahrát Cyberpunk v co nejlepší kvalitě - nehraju často, ale o to víc si to chci vychutnat. Takže v podstatě mi současná grafika stačí a novou netřeba kupovat - z toho by měla manželka radost. Co jsem se koukal na obě architektury, tak každá má něco proč si ji vybrat. Asi bude opravdu záležet na mém vkusu...
RTX 2070 Super je přímá konkurence pro RX 5700 XT. Kdybych si z těchto 2 grafických karet měl vybírat, volil bych Radeon. Jeden z důvodu je ten, že RayTracing v podání Nvidie je předem odsouzen k nezdaru (není to otevřený standard) a naprosto jediná RTX, která se dá považovat za alespoň použitelnou na 30 FPS, je 2080 Ti. Z tohoto úhlu pohledu ti Nvidia nenabídne nic navíc a ještě za ni připlácíš zhruba 2k. U radeonů lze očekávat nárůst výkonu s časem (architektura se bude ladit, stejně jako GCN), taktéž bych čekal lepší optimalizaci nových titulů kvůli tomu, že tato architektura bude ve všech nových PlayStationech a Xboxech. Můžu zmínit i docela zajímavou funkci Radeon Image Sharpening a lze očekávat zpětnou podporu otevřeného RayTracingu až bude implementován v nových konzolích.
vidím to stejně a podpořil jsi moje rozhodnutí. Je pravda, že mě RayTrancing zaujalo, ale četl jsem spoustu recenzí, kde psali, že se to vyplatí snad jen na 2080Ti a to je už mimo moji relaci. Jenom bych měl dodaz ke zdroji. Zatím mám Seasonic S12II-520 Bronze, k sestavě Ryzen 5 3600 a 16GB DDR4, bude na novou kartu RX5700 XT stačit nebo mám jít do silnějšího, 550 nebo 600W? Díky
Současný zdroj má 520W, takže by tě navýšení na 550W nevytrhlo :D
5700XT má TDP 225W, R5 3600 žere 65W (pokud bychom lineárně přepočítali spotřebu ze základní frekvence na turbo, tak 76W), na RAM, větráky a HDD by mělo stačit 10W a deska si vezme tak 20-40W, berme 25. Takže 225+75+10+25=335W při maximálním zátěži. I kdybys celou sestavu přetaktoval a zvýšil tak spotřeby jednotlivých komponent, stejně by ses v klidu do 520W vešel. Navíc takovéto spotřeby ani nedosáhneš, moc často se nestává, že by hra dokázala využít CPU i GPU zároveň na 100%.
Otázka tedy není, zda to zdroj utáhne (ano), ale otázka je, jak je zdroj starý, jak výkonné sestavy napájel a zda bys mu svěřil grafiku za 11k. Obecně po elektrické stránce je SSII-520 dostatečný zdroj pro grafiku střední třídy, což RX 5700(XT) je.
5700XT má TDP 225W, R5 3600 žere 65W (pokud bychom lineárně přepočítali spotřebu ze základní frekvence na turbo, tak 76W), na RAM, větráky a HDD by mělo stačit 10W a deska si vezme tak 20-40W, berme 25. Takže 225+75+10+25=335W při maximálním zátěži. I kdybys celou sestavu přetaktoval a zvýšil tak spotřeby jednotlivých komponent, stejně by ses v klidu do 520W vešel. Navíc takovéto spotřeby ani nedosáhneš, moc často se nestává, že by hra dokázala využít CPU i GPU zároveň na 100%.
Otázka tedy není, zda to zdroj utáhne (ano), ale otázka je, jak je zdroj starý, jak výkonné sestavy napájel a zda bys mu svěřil grafiku za 11k. Obecně po elektrické stránce je SSII-520 dostatečný zdroj pro grafiku střední třídy, což RX 5700(XT) je.
trochu jsem se odmlčel. Takže když koupím zdroj 650W bude to zbytečně moc, něco od Seasonic s efektivitou +Gold? Ten původní, 520W dám bráchovi
Jelikož je rozdíl jen stovka, neváhal bych a vzal ve všech ohledech lepší [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
takže zdroj bychom měli, díky moc Donald64. Poslední věc, co bych chtěl koupit, je nějaké SSD na hry :) kapacita kolem 500GB. Přemýšlel jsem nad jedním z těchto:
1.[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
2.[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
?
1.[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
2.[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
?
Je mírně lépe osazen a co především, tak je podstatně tišší.
SSD vezmi [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
- pokud si na něj chceš osadit vlastní chladič, pak jeho sourozence [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
SSD vezmi [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
- pokud si na něj chceš osadit vlastní chladič, pak jeho sourozence [odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
nechápu proč verze s chladičem je levnější než bez chladiče. K desce jsem dostal pasivní chladič, tak možná využiju ten. Co mě ale trochu zaráží je rozdíl v hodnotě TBW, například Gigabyte 800 a AData 300?
Životnost 320TBW, neboli 625 kompletních přepisů (175GB denně po dobu 5 let) je slušná a pro SSD na Win, programy a hry nic lepšího není třeba. Kdybys potřeboval SSD, které zvládne velké zatížení, stejně by to chtělo nejlépe MLC, což je drahá záležitost. Gigabyte na trhu s SSD není moc dlouho, jejich modely jsou mizerně označené, hůře se o nich dohledávají informace, recenze a co jsem měl tak možnost zjistit, nejsou výkonem moc zajímavé. Proč je tam takový rozdíl v TBW? Třeba nemusejí mít SLC cache, která ty buňky samozřejmě více namáhá, může to být i částečně marketing. Stejně je životnost nastavena tak, aby výrobce neměl, pokud možno, žádné reklamace, v reálu ty buňky vydrží řádově mnohem více a nejčastěji SSD umře na řadič, nikoliv na mrtvé buňky.