Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Neustálý restart před BIOSem- příčina?

  1. #1

    Cev Cev je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    97

    Ahoj, asi 4 týdny jsem bez problémů provozoval tuto sestavu:

    •zdroj 300W se 120 mm větrákem
    •mainboard MSI G41 TM-P33
    •procesor Intel Xeon E5450 3,0GHz (4 jádra, TDP 80W)
    •RAM 2×DDR2 4GB 800MHz (celkem 8GB)
    •HDD 250GB (IDE)
    •2×HDD 80GB (SATA)
    •grafika ASUS HD 5450 1GB
    •120 mm větrák chladiče procesoru
    •92 mm větrák skříně

    Před pár dny byla před rozběhem delší prodleva než obvykle a pak se začal PC neustále restartovat (ještě před BIOSem). Zkoušel jsem výměnu pamětí, to nepomohlo. Nakonec jsem vyndal grafiku a jedu na integrovanou, funguje to.

    Je možné, že by to neutáhl zdroj nebo spíš tipujete vadnou grafiku?
    Naposledy upraveno uživatelem Cev: 03-08-2020 v 05:54
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,198

    To je teoreticky zhruba stejná pravděpodobnost - je třeba to selektivně vyzkoušet - jednou s jiným zdrojem, podruhé s jinou grafikou odpovídajícího výkonu - zde se bavíme asi o 70W.
    Zkušenostně ovšem příklon spíše ke zdroji - ve výkonu problém nejspíš nebude, ale mohl by být už vadný - jeho značku jsi nenapsal - tedy bych začal u něj.
    Píšeš, že sestavu provozuješ cca 4 týdny, přičemž ta je papírově opravdu stará - takže pokud jsi ji tedy koupil od někoho a nějaké počínající občasné kiksy mohly být důvodem prodeje.
    Také je možnost, že odchází deska - podívej se na ni, jestli tam nejsou nafouklé elektrolytické kondenzátory.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3

    Cev Cev je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    97

    Zdroj je Fortron ATX-300PNR. Nafouklé kondíky na MB nejsou, předtím jsem ji bez problémů několik měsíců provozoval s Celeronem D351 3,2GHz a 1GB, později 2×2GB RAM, integrovanou grafikou a pouze jedním HDD. Jako nová byla používána šetrně, stále vypadá jako nová. Ten Celeron má zhruba stejný TDP, je možné, že při rozběhu je vyšší příkon a proto se restartuje?
    Ta grafika běžela předtím více jak rok na jiném mém PC bez problémů.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    674

    No jako co si budem, ale do desky za 11 stovek asi není úplně vhodné dávat procesor, který stál v době uvedení na trh přes 20k. Té napájecí kaskádě bych úplně nedůvěřoval, přeci jen má jen 2 fáze. Může to být klidně více komponenty, jak píšeš, zdrojem, grafikou, ale nevylučoval bych ani desku. Těžko radit, asi budeš muset prozkoušet, co se dá a uvidíš.

    Jinak tyhle polymerové kondenzátory na deskách a grafikách se nenafukují, ovšem postupem času ztrácí kapacitu až jsou úplně nepoužitelné. Jejich počet bývá obvykle předimenzovaný, takže je zařízení schopné fungovat i když jich třeba 20% odejde a takhle napohled se to nepozná. Vzhledem k tomu, že tady není žádný moc nazbyt, může pak kolísat napětí až za hranici stability a pc se pak restartuje. Když ti to na té iGPU chodí, zkus zapnout nějaký stress test, třeba p95 nebo by stačil i FurMark, každopádně když to padne, může být na vině i zdroj, to by možná potom dávalo smysl i to restartování, když to nezvládne ukrmit ani samotné CPU, pak by to s dedikovanou kartou ani nenajelo. Můj odhad je tedy zdroj - je možnost do něj mrknout? Tam se ty elektrolyty skutečně nafukují a bývá to hned patrné - někdy dokonce, tyhle problémové zdroje, po odpojení ze sítě už nikdy nenajedou.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,198

    Fortron nebyla špatná značka, ale později už ani ne tak dobrá. Každopádně, jestli ten zdroj jel hodně a třeba mnoho let, tak to bude značně amortizován.
    Každopádně je to nejpravděpodobnější příčina. Zkus nejprve ten jiný s tou grafikou a pak až příp. selektovat dál.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6

    Cev Cev je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    97

    Ten Xeon E5450 SLBBM jsem použil jako levný - cca 500,- upgrade (ekvivalent místo drahého Q9650), proti původnímu Celeronu je rozdíl obrovský. Ta grafika v jiném PC zatím chodí, ale zatím jsem ji zkoušel jenom 1×. Zdroje mám aktuálně k dispozici jen 350W (Evolve - ten nevím v jakém je stavu - je v nefunkčním PC, a s tím samým příkonem MaxPower PL-350 ale ten běží v jiném compu), možná ho někdy zkusím.

    Ve specifikacích desky je uvedeno, že 'pro stabilitu systému je vysoce doporučeno napájení 350 wattů (a výše)'. Proto si myslím, zda příkon při rozběhu pro ten 300W zdroj nebyl už na hraně.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    674

    Když budu vycházet z udávaných hodnot TDP, tak CPU má 80W, GPU 19W, když bych na zbytek počítal velmi nepravděpodobných 41W, tak jsme na 140W při maximálním zatížení pro celou sestavu. Tady o nedostatečném výkonu zdroje nemůže být ani řeč, ty udávané hodnoty a doporučení jsou s ohledem na velice nekvalitní zdroje, které obvykle zvládnou tak poloviční výkon oproti vyspecifikovanému. Pokud to zdroj nezvládá, tak je to proto, že je na pokraji smrti.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,198

    Jestli si to pamatuji dobre, tak MaxPower jsou plecky - poznas uz podle vahy. Otazka, jrstli ten Evolve bude na tom lepe. Kazdopadne zkusit to je nutnost, jinak to nezjistis.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    Cev Cev je offline
    Občasný diskutér
    Registrace
    Feb 2009
    Příspěvků
    97

    Ten 350 W Evolve, který mám v nefunkčním PC, nevím jak na tom je - mám obavy abych s ním neodpravil desku. Nebo to není možné?
    Jaká značka zdrojů je solidní?
    Jinak Donald64, u té mé GPU je uveden maximální příkon 75 W.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    674

    Odpravit desku zdrojem samozřejmě možné je.

    Z levnějších zdrojů není špatný BQ! System Power, který je zároveň i tichý. Kvalitnější je pak BQ! Pure Power s 5 letou zárukou a TOP zdroje jsou Corsair RMx. Tohle je takový základní přehled dobrých a tichých zdrojů ve všech cenových a kvalitativních kategoriích. Samozřejmě ještě Seasonic, třeba jejich řada Core GC / Core GM je solidní nebo Focus Plus Gold, každopádně tichostí se předchozím nevyrovnají.

    Maximální příkon je 75W, protože si více šťávy z PCIe nelze vzít, ale dle specifikací by měla brát jen 19W.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Starousedlík SHW
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    2,528

    Citace Původně odesláno od Donald64 Zobrazit příspěvek
    Když budu vycházet z udávaných hodnot TDP, tak CPU má 80W, GPU 19W, když bych na zbytek počítal velmi nepravděpodobných 41W, tak jsme na 140W při maximálním zatížení pro celou sestavu. Tady o nedostatečném výkonu zdroje nemůže být ani řeč, ty udávané hodnoty a doporučení jsou s ohledem na velice nekvalitní zdroje, které obvykle zvládnou tak poloviční výkon oproti vyspecifikovanému. Pokud to zdroj nezvládá, tak je to proto, že je na pokraji smrti.
    Ten zdroj měl jako nový maximum na 12V větvích 250W, od určité doby je fortron "kvalitní" jako EuroCase, takže bych mu víc jak 200W nedával (novému).

    S tím, že má dvě 12V větve a pokud je veškerý proud braný z desky (takže klidně z 1 větve), tak to je sakra na hraně, protože 1 větev (ta silnější) má papírový limit právě cca 150W.

    Každopádně pokud se deska restartuje, tak by měl speaker "říct" o jakou chybu se jedná ...
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Neustálý restart pc
    Od Ebri v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 18
    Poslední příspěvek: 19-05-2014, 22:52
  2. WiFi, neustaly recconect a timed out
    Od john v sekci Sítě
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 06-01-2013, 14:27
  3. Problem s Biosem
    Od meky17 v sekci Ovladače a BIOSy
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 22-09-2008, 22:54
  4. neustálý reset pc
    Od toreador v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 01-04-2008, 00:30
  5. Problém s BIOSem
    Od Jerome82 v sekci Problémy s PC (HW/SW) a řešení
    Reakcí: 9
    Poslední příspěvek: 24-03-2008, 14:05