Nová grafická karta a staršia doska
chcel by som si kúpiť novú grafiku RTX 3070, len neviem či by ju moja doska podporovala. ide o MSI Z370-A Pro. ak som správne vyčítal info na nete, tak moja doska podporuje PCI-e 3.0, no ale nová grafika potrebuje PCI-e 4.0. fungovala by tá grafika na nej, či bude potrebné sa rozhliadnuť sa po novej doske?
a chcel by som sa ešte opýtať na M.2 SSD (to aby som nemusel zbytočne otvárať ďalšiu tému), čo znamená keď je u nejakého disku napísané podpora PCIe 4.0? u grafiky to chápem, len neviem čo to znamená u SSD-čka. išlo by mi to? (typ mojej dosky som tu už uviedol)
M.2 SSD se pripojuji primo do PCI-E (nikoliv do SATA) rozhrani. Tzn. PCI-E 4.0 SSD ma teoreticke prenosove rychlosti kolem 8 GB/s, PCI-E 3.0 ma tyto rychlosti kolem 4 GB/s (zduraznuji "teoreticke"). Kdyz mas dve zarizeni desku/ssd/grafiku s ruznymi verzemi, tak se bude automaticky pouzivat to pomalejsi, tzn. SSD 4.0 s deskou 3.0 a naopak pouzije 3.0.
Pokud brzy neplanujes menit desku, tak nema smysl za 4.0 SSD priplacet. Pokud bude stat stejne jako odpovidajici 3.0, tak ho klidne vem.
Pokud brzy neplanujes menit desku, tak nema smysl za 4.0 SSD priplacet. Pokud bude stat stejne jako odpovidajici 3.0, tak ho klidne vem.