Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon TVFreak.cz  TV Freak   Fórum Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 9 z 9

Téma: Externí disk - prosím o pomoc s výberom

  1. #1
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2010
    Příspěvků
    140

    Ahojte,
    prosím Vás o radu, potrebujem nový externý disk v kapacite ideálne 4TB. Jeho využitie by malo byť občasná záloha a pripájanie k TV resp. Blu-Ray prehrávači koli púšťaniu filmov.
    Rozmýšlam tiež či 2,5" alebo 3,5". Je v niečom ďalšom výhoda 2,5" diskov okrem rozmerov a nepotrebnosti adaptéru? Predpokladam že 3,5" disky majú vždy adapter ale istý si nie som

    A nemáte skúsenosti aký HDD býva problém pripojiť k TV? Čítal som niekde že HDD s vačšou kapacitou tieto zariadenia (TV) "neutáhnou" takže sa nenačtú resp ich TV nerozpozná.
    Može toto byť problém s 4TB diskom? Asi bude v tomto prípade vačšia istota 3,5" disk s adapterom alebo ani tento nemusí byť rozpoznaný?

    Nakoniec sa spýtam, aktuálne som nepočítal s tým že by disk bol trvale pripojený k TV, iba v čase kedy chcem pustiť film ale ak by bol nakoniec trvale pripojený k TV može toto byť problém? Myslím teda na spolahlivosť resp či to disku neškodí ak sa spúšťa s každým spustením TV?

    Vopred Vám ďakujem za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,282

    Tak 4TB je ranec. Pokud chceš maximální možnou přenosnost, tak disk musí být MBR a to je omezeno tuším na 2TB. 4TB by jsi musel koncipovat jako GPT, ale dokážu si představit, jak to většina zařízení ještě nepobere - zvláště ta starší ..

    K samotné HW stránce je určitě lepší vybrat si vhodné interní 2,5" a externí box k němu.
    https://vymenne-kity-boxy.heureka.cz/
    Osobně preferuji tento - je trochu větší, ale je vystlaný silikonem a disk se v něm utěsní a je tak lépe chráněn:
    https://vymenne-kity-boxy.heureka.cz...ed600u31-cbk/#

    Totéž samozřejmě můžeš udělat i s 3,5" Jeho nevýhoda je v rozměrech, spotřebě a nutnosti napájet zvlášť - tedy použití coby přenosný či mediální je dosti nekomfortní. Jeho výhoda je však v delší životnosti a i vzhledem k ergonomickým omezením je vhodný spíše coby stacionární dlouhodobá, přírůstková záloha apod.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    721

    Jo s disky nad 2TB bývá u televizí problém, obvykle ho vůbec nerozpoznají, takže bych kompatibilitu určitě nezaručoval. Zda je 2,5" nebo 3,5" je v tomto ohledu úplně jedno a 3,5" má napájecí adaptér vždy, respektive kdyby nebyl, tak nemusí být dostatek šťávy pro roztočení ploten. Ohledně roztáčení disku při zapnutí TV, počítej s tím, že každé zapnutí je jak 10h provozu, s ohledem na životnost disku, takže když se telka zapne 2x denně na 3h, tak je to jak kdyby disk běžel 26h denně

    Nevýhoda 2,5" disků je ta, že mají skleněné plotny, tedy jsou choulostivější na pády, než 3,5" verze. Další nevýhoda je ta, že vzhledem k malým rozměrům se nedělají v kapacitách nad 5TB a mají v podstatě výhradně SMR zápis. Ovšem pokud není disk systémový, jen se na něj nahrají filmy a jinak se z něho jen čte, tak to vůbec ničemu nevadí. Co tyto disky nesnášejí je současné čtení i zápis větších objemů dat bez přestávek. Jako přenosný disk bych ale 3,5" plotnu nechtěl, je to nepraktické.

    Kdybys nechtěl odolný box a dal přednost něčemu menšímu a designovějšímu, tak mám docela dobré zkušenosti s tímto https://www.alza.cz/orico-2588us3-v1-sv-bp-d5853602.htm

    P.S.: důrazně upozorním na to, že 2,5" disky s kapacitou nad 2TB mají výšku 15mm a to se do standartního boxu nevleze, je potřeba vzít tento https://www.alza.cz/gaming/icy-box-i...m-d5553493.htm
    Naposledy upraveno uživatelem Donald64: 04-01-2021 v 09:00
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2010
    Příspěvků
    140

    Ďakujem Vám za odpovede.
    Ak teda je skor nepravdepodobné že 4TB disk mi televize nenačte tak by som asi volil 2TB variantu. Tu som na TV mal odskúšanú v oboch velkostiach (2,5" aj 3,5") a fungovalo to. Ja som povodne myslel že je hlavne problém s napájaním takže som myslel že 4TB vo verzi 3,5" so zdrojom bude fungovať. Ak nie tak by som sa skor priklonil k verzi 2,5" a neobťažoval sa zbytočne adaptérom :-)

    Ešte sa spýtam prečo radšej doporučujete verzi interného HDD + box a nie rovno kúpiť externý disk? Čo som zbežne pozrel tak sa to cenovo moc neliší.

    Zároveň Vás poprosím ešte o jednu radu, trochu to celé zamotám :-D Povodne mám externý 2TB 3,5" HDD Samsung ale na tomto sa mi pretrhol kabel adaptéru, je tak nešťastne u tela adapteru že ten kabel nejde opraviť. Tak som myslel že by som ten box nejak rozobral a ten 2TB disk hodil do stolného PC ako interný a k tomu dokúpil nový externý 4TB. Keďže ale teraz padá myšlenka 4TB externého HDD pre TV tak nevím či má zmysel kupovať nový.
    Nešlo by to nakonec urobiť tak že by som ten Samsung box rozobral a HDD hodil no nového 3,5" boxu? A pre stolný PC kúpil nový interný disk? Na ten som sa povodne neptal pretože som zvažoval ten disk Samsung ale tam mi už kapacita taky moc nestači.

    Mám konkrétne tento (na štítku je napsano že je to vlastne Seagate):

    https://pevne-disky.heureka.cz/samsu...b/#specifikace
    Naposledy upraveno uživatelem michal84: 04-01-2021 v 09:37
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,282

    To je prave to co nejde. HDD, ktere jsou v hotovych resenich externiho disku maji jiny radic. Neni tam radic na sata, ale specialni tovarni radic rovnou na usb. A proto se doporucuje klasicky hdd s boxem. Jestlize se poskodi externi disk, tak je to ve vetsine pripadu ten radic a nikoliv disk samotny. Budes-li pak chtit z nej dostat data budes muset bud slozite shanet stejny funkcni kus a bastlit (coz nemusi vzdy vyjit) nebo zaplatit firme nemale penize.
    Zatimco v boxu s klasickym diskem kdyz odejde radic, tak koupis novy box za par stovek. Pokud se pokazi mirne disk, tak vyjmes, das do PC a pomoci SW nastroju vetsinu dat zachranis.

    U 3,5 hotovych reseni je vetsi sance, ze disk je tam klasicky a box obsahuje prevodnik - to je kus od kusu ..
    Tedy muzes samsung rozebrat a mrknout ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Donald64
    Registrace
    Sep 2012
    Příspěvků
    721

    Externí disky nemají SATA rozhraní, takže když ti odejde USB rozhraní, můžeš ho zahodit. Pokud si to složíš sám, tak je dost velká šance, že odejde jen BOX a ty data se dají normálně přes PC zachránit, navíc máš kontrolu nad tím, co tam strkáš za HDD. Osobně bych si to určitě složil. Klidně bych volil to nejlacinější, ono je více méně jedno, zda vezmeš Seagate, WD nebo Toshibu. Krabičku pak buď tu, co jsem navrhoval já, anebo tu bytelnější silikonovou, jak radil Ventero.

    https://www.mironet.cz/wd-blue-2tb-h...m-2y+dp367515/
    https://www.mironet.cz/toshiba-l200-...bulk+dp375270/

    U té porouchané krabičky záleží na tom, zda je vevnitř skutečně klasický SATA HDD, anebo je tam pevně připájený, to by se potom nedal použít ve stolním PC. Kdyby to bylo OK, tak by to teoreticky šlo, ale pořád to je 3,5" s adaptérem, což není úplně "mobilní" řešení.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2010
    Příspěvků
    140

    Ďakujem Vám za vysvetlenie, zatial som disk nerozoberal ale mrkol som na nejaké videa na youtube kde rozoberali ten moj model akurát s inou kapacitou a vypadá to na sata, je to tak že?
    Na videu je to vidieť od 8-mej minuty (nešlo mi tu nahrať obrázok)



    V takom prípade by bola možnosť vymontovať a hodiť do PC. Ak slúži iba na data (systém mám na SSD) tak asi nebude vadiť rýchlosť 5600 ot. oproti 7200 ot. že?
    A ako externý by som teda spíš vymyslel ten 2,5" jak navrhujete. A teda určite jak píšete zvlášť box a zvlášť interný HDD.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Starousedlík SHW Avatar uživatele Ventero
    Registrace
    Oct 2012
    Příspěvků
    1,282

    Ano - zdá se, že v tomto případě budeš mít štěstí a budeš moci disk vypreparovat a použít jako úložný do PC. Akorát počítej s tím, že může hučet.
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Občasný diskutér
    Registrace
    Nov 2010
    Příspěvků
    140

    Tak disk z toho externého Samsungu už sa točí v kompe :-) som rád teda že mal to SATA rozhranie.
    Nie je ani hlučnejší.
    Teraz už iba objednám ten 2TB interný + box jak ste mi poradili.

    Ďakujem Vám moc za rady :-)
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. LCD: pomoc s vyberom IPS
    Od desann v sekci Monitory
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 11-10-2012, 22:18
  2. Záloha dat: Externí disk a nebo interní disk + box
    Od zdenda05 v sekci Storage (úložná zařízení)
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 17-09-2012, 18:34
  3. Externí HDD: 16GB flash disk nebo 160GB externí disk?
    Od Stetha v sekci HDD, boxy, SSD
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 08-09-2009, 15:57
  4. Klávesnice: Pomoc s vyberom
    Od MichalU v sekci Periferie
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 10-11-2008, 21:52
  5. Pomoc s vyberom ZD
    Od pao v sekci Intel - procesory a základní desky
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 23-12-2007, 18:54