Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Zamrznutí PC po studeném startu

Vindaloo (12)|29.10.2007 20:31
Dobrý den, měl bych dotaz:
PC mi prakticky od koupě čas od času po "studeném" startu (pokud delší dobu neběželo, třeba přes noc) zamrzne. Stane se tak v intervalu cca 2 až 5 minut od spuštění, začne se zasekávat myš, přestane reagovat klávesnice (nereaguje ani num-lock), do Správce úloh se vůbec nedostanu. Nakonec se myš zasekne úplně a když mám trpělivost čekat, PC se cca za minutu restartuje. Po restartu už je vše ok - nikdy se mi nestalo, aby PC zamrzlo dvakrát za sebou (jinak zamrznutí po studeném startu pozoruju poslední dobou cca obden).

Zdroj jsem měnil, chování PC zůstalo stejné. Vypálil jsem si CD s Memtestem a testoval paměti celou noc – bez chyby. Podezření mám na Harddisk, mám dva 160GB Hitachi zapojené do Raid-0 a občas se chovají podivně a navíc v poslední době dost chrastí. Tu a tam zahlásí Raid configurer po startu chybu, dnes jsem si navíc užil hodinku ve strachu, že mi jeden HDD odešel – odmítly naběhnout windows, Windows instalátor mi tvrdil, že oddíl je poškozen. Nakonec jsem přepojil kablíky z jednoho do druhého a vše jako zázrakem opět naběhlo.

Nemáte někdo podobnou zkušenost? Ten problém tkví v tom, že se vše projevuje po studeném startu, při plné zátěži může počítač běžet stabilně celý den bez jediného záseku, takže nevím jak otestovat, kde je chyba. Vzhledem k povaze Windows nemůžu testovat jiné hardwarové komponenty, ostatně ani nemám tu možnost.

Díky předem za radu.
Pavel Boček (4169)|29.10.2007 20:36
Začal bych těmi disky, pokud dělají problémy. Po jednom otestovat utilitou od výrobce a někde kde je systém se mrknout na S.M.A.R.T. Jinak co je to za sestavu ? A taky ten zdroj.
Vindaloo (12)|29.10.2007 20:41
Ještě konfigurace PC:
Win XP Home (legal)
MB: Gigabyte GA-965P-S3 - Intel P965 ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste])
HDD: Hitachi Deskstar T7K160 HDS721616PLA380 - 160GB SATA II ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste]) 2x RAID-0
CPU: Intel Core2 Duo E6300 1,86GHz 2MB 1066MHz 775pin BOX ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste])
RAM: Kingston DIMM 2048MB DDR II 750MHz Dual Channel Kit CL4 ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste])
Zdroj: Chill Innovation CP-400P fan 12cm 400W ATX ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste])
Pavel Boček (4169)|29.10.2007 20:46
Hmm, tak zdroj nic moc. Co grafika...? Ta rozhodne o to, jestli je to jím...
Vindaloo (12)|29.10.2007 20:50
Grafika Sapphire Atlantis ATI Radeon X1300XT 256MB, PCI-E ([odkaz, pro zobrazení se přihlaste])
Pavel Boček (4169)|29.10.2007 21:09
Tak ta nebere nějak moc...zkusil bych teda otestovat ty disky a někde si půjčit lepší zdroj, pokud disky budou OK. Tady na SHW v testu shořel, tak to asi nebude taková kvalita jak říkají na CZC :D
Vindaloo (12)|29.10.2007 21:17
Díky za rady. Stáhnul jsem si utilitu Drive fitness test od Hitachi, spustil ji z diskety a pustil quick test na oba HDD. První byl v pořádku, druhý se mi u SMART analýzy zasekl. Pak to napsalo "Unhandled exception 000D at 00B7 224E Error Code 7520". Opakování testu přineslo stejný výsledek. Zkusím pak ještě důkladný test, ale asi to bude ono, že jo? Můžou mi to uznat jako reklamaci, když jim to takto popíšu?
husky14 (4214)|29.10.2007 21:18
x1300xt ma hodne malou spotrebu, tou to nebude....

Zkus nejak zprehazet kabel management, jestli mas nejaky DVD, vetraky atd, tak je dej na jinou vetev nez HDD, proste to nejak prehaz. Za to nic nedas a mohlo by to pomoc.

To zasekavani systemu by taky moh klidne delat nejakej proces, kterej po startu vytizi CPU na 100%, ale ten restart je podivnej. Jinak je PC pri zatizeni (treba 2x Prime95) stabilni? Ma CPU dost voltu?

Popr. zkus PC provozovat jen s jednim HDD, Raid-0 stejne neni zadna zaruka bezpecnosti.... to radsi dva HDD klasicky vedle sebe.... a vypada to na vadnej HDD.
Pavel Boček (4169)|29.10.2007 21:23
[QUOTE=Vindaloo;57662]Díky za rady. Stáhnul jsem si utilitu Drive fitness test od Hitachi, spustil ji z diskety a pustil quick test na oba HDD. První byl v pořádku, druhý se mi u SMART analýzy zasekl. Pak to napsalo "Unhandled exception 000D at 00B7 224E Error Code 7520". Opakování testu přineslo stejný výsledek. Zkusím pak ještě důkladný test, ale asi to bude ono, že jo? Můžou mi to uznat jako reklamaci, když jim to takto popíšu?[/QUOTE]

Má k tomu Hitachi někde psáno co ty chyby znamenají...? Ale jinak vypadá to, že to bude tím. Zazálohoval bych rychle data a dal ho na reklamaci. IMHO to uznají když program od výrobce házel chybu. Jinak, poznalo to oba disky dobře, není ta chyba jen kvůli RAIDu ? Já např. na nForce 4 musí jeden disk odpojit a testovat po jednom, jinak mi je to nepozná a nedokáže to z RAID pole přečíst S.M.A.R.T. Kdyžtak bych ještě zkusil test vždy jen s jedním diskem.
Vindaloo (12)|29.10.2007 21:34
Prošel jsem dokumentaci (http://www.hitachigst.com/hdd/support/downloads/Dft32_User_Guide.pdf), ale kód 7520 (str. 28) jsem tam nenašel. Nebo jsou to nějaké násobky? I tak by to byl násobek akorát 20. Ale z toho prvního disku to SMART přečte. Zkusím to ještě vždy s jedním diskem, jak píšeš. Díky za rady.
ICEBOSS (3435)|30.10.2007 09:29
Ten chill innovation je imho pekny zabijak, ani se nedivim, kdyby ty disky pomalu zabijel. Rozhodne bych koupil novy zdroj, treba 430W Seasonic a chill hodil do kose.

Jinak sis asi odpovedel sam, bude to diskama, mozna i radicem nebo nacatou deskou...
Vindaloo (12)|30.10.2007 22:26
[QUOTE=ICEBOSS;57780]Ten chill innovation je imho pekny zabijak, ani se nedivim, kdyby ty disky pomalu zabijel. Rozhodne bych koupil novy zdroj, treba 430W Seasonic a chill hodil do kose.

Jinak sis asi odpovedel sam, bude to diskama, mozna i radicem nebo nacatou deskou...[/QUOTE]

No, ty problémy byly úplně stejné už před výměnou zdroje, asi jsem to nezdůraznil...