Nastavení digitálního výstupu zvuku
Dobrý den, chci ve Windows XP nastavit digitální výstup zvuku, aby mě šel digitálně zvuk z PC do zesilovače. Našel jsem návody ve smyslu: Master Volume a zde že by to mělo jít nastavit Možnosti - Upřenit nastavení. Tuto položku mám však ve stavu, kdy na něj nemohu vůbec kliknout... Nevíte někdo jak nastavím toto ve Win XP jinak?
Jenomže tam se všechno tváří že je ok, že pracuje správně, ale nikde tam nemám políčko, kde bych mohl přepnout digitální a analogový výstup zvuku z PC, čili teď mám defaultně analogový, ale chci to nějak přepnout na digitální... a nevím jak jinak než přes to royšířené nastavení zvuku, na který nemůžu kliknout protože je šedivý :-(
Je to takový ten počítač stolní k LCD televizi, má to tam na to normálně konektor jak na coax tak i na optiku, chci to hnát tím coaxem, což by logicky mělo z tohohle "PC pro přehrávání filmů" jít...
No, ono je potřeba vědět, co v PC je, než ho koupím. Marketing ti klidně řekne, že toto PC je to nejideálnější na hry, na přehrávání filmů atd. Přehrávání filmů, BTW, zvládneš dneska s jakýmkoliv PC.
Zkus zjistit typ zvukové karty, nejlíp nějakým diagnostickým nástrojem, třeba Everestem.
Zkus zjistit typ zvukové karty, nejlíp nějakým diagnostickým nástrojem, třeba Everestem.
Je to Spectra HTPC. Zvukovka je integrovaná na základní desce, k ní je připojen RCA rozbočovač, který má výstup buď na optický kabel nebo na coax. Jinde jsem se tady dočetl https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php/2239-instalace-ovladacu-pro-spectra-htpc že tam asi bude nějaký konflikt s ovladačem Realtek HD Audio Driver, který je k tomu dodáván. Nejsem teď u toho PC, až se k němu dostanu, tak s tím zase ještě něco vyzkouším přeinstalovat ten ovladač, třeba to pomůže, když tak se pak ještě ozvu. Díky zatím za inspiraci.
preisntalvoat ovladace, najit novy apod. je to vec prevazne tech ovladacu, xpcka samy tohle asi nezvladnou
Takže zvuk už mě ze SPDIF už jede, problém byl v tom, že uvnitř toho HTPC to bylo propojené na výstup optikou a ne coaxem, ale bohužel teď hraje jenom stereo, takže bych ještě potřeboval nějakou podnětnou radu, jak nastavit, aby to hrálo 5.1.
Ovladače mám ty nejnovější, ale v diagnostickém nástroji zvukové karty, kde se zkouší jednotlivé reproduktory mě vždy hrají jen ty dva přední. Pokud ten zvuk rozkládám na 5.1 pomocí receiveru, tak mě to funguje, čili v zapojení reproduktorů problém není... Nějaká rada na správné nastavení 5.1? Děkuji za podněty.
Ovladače mám ty nejnovější, ale v diagnostickém nástroji zvukové karty, kde se zkouší jednotlivé reproduktory mě vždy hrají jen ty dva přední. Pokud ten zvuk rozkládám na 5.1 pomocí receiveru, tak mě to funguje, čili v zapojení reproduktorů problém není... Nějaká rada na správné nastavení 5.1? Děkuji za podněty.
[QUOTE=martini_cz;64277]Ale bohužel teď hraje jenom stereo, takže bych ještě potřeboval nějakou podnětnou radu, jak nastavit, aby to hrálo 5.1.[/QUOTE]
V rozhraní IEC958 (S/PDIF) se musí správně nastavit non-audio bit, který signalizuje data jako třeba DTS namísto PCM-stereo. Obvykle to umí rovnou aplikace či ovladač.
Vím, že používáte Windows, nicméně kdyby zde někdo hledal radu pro Linux, tak pro ruční nastavení bitů IEC958 rozhraní lze použít příkaz iecset z balíku alsa-utils.
V rozhraní IEC958 (S/PDIF) se musí správně nastavit non-audio bit, který signalizuje data jako třeba DTS namísto PCM-stereo. Obvykle to umí rovnou aplikace či ovladač.
Vím, že používáte Windows, nicméně kdyby zde někdo hledal radu pro Linux, tak pro ruční nastavení bitů IEC958 rozhraní lze použít příkaz iecset z balíku alsa-utils.