Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli by nebyla možnost spájení nějáké pojistky na zdroj, která by např zamezila přístupu proudu k desce při nějáké anomálii v zdroji :) prostě aby když už zdroj umírá nevzal s sebou komponenty ;) kdyby tady měl někdo nějáké schéma byl bych velice vděčný
Daleko moudřejší je si koupit některou z kvalitnějších desek, které takové ochrany mají. Nechci podceňovat tvoji zručnost, ale svépomocí moc dobrého výsledku asi nedosáhneš.
to by asi můj problém moc nevyřešilo jelikož bych tohle chtěl zavést na PC bez záruký a koupí nové desky bych si moc nepomohl.
Ked chces predist anomalii v zdroji kup si znackovy zdroj :) To, co chces nieje mozne previest na existujucom zdroji. Dobre urobeny zdroj ma rozne ochrany a je pri nich, co najviac eliminovana moznost aby pri nejakej anomalii poslal do komponentov to, co nema. Najdi si specifikacie nejakeho lepsieho zdroja a uvidis, s cim vsetkym sa dokaze vysporiadat. Investicia do kvalitneho zdroja sa urcite oplati.
Ak chces si byt uplne isty, tak pouzivaj namiesto PC gulickove pocitadlo :)
Ak chces si byt uplne isty, tak pouzivaj namiesto PC gulickove pocitadlo :)
[QUOTE=odb;72131]Ked chces predist anomalii v zdroji kup si znackovy zdroj :) To, co chces nieje mozne previest na existujucom zdroji. Dobre urobeny zdroj ma rozne ochrany a je pri nich, co najviac eliminovana moznost aby pri nejakej anomalii poslal do komponentov to, co nema. Najdi si specifikacie nejakeho lepsieho zdroja a uvidis, s cim vsetkym sa dokaze vysporiadat. Investicia do kvalitneho zdroja sa urcite oplati.
Ak chces si byt uplne isty, tak pouzivaj namiesto PC gulickove pocitadlo :)[/QUOTE]jde o to že některé desky tuhle ochranu mají a proto jsem se ptal jestli by ta možnost udělat si to sám byla.
Ak chces si byt uplne isty, tak pouzivaj namiesto PC gulickove pocitadlo :)[/QUOTE]jde o to že některé desky tuhle ochranu mají a proto jsem se ptal jestli by ta možnost udělat si to sám byla.
Žádná deska se nedokáže ubránit špičkám a přepětí ze zdroje. Maximálně je možno doosadit na jednotlivé větvé transily a varistory. Sice nezabrání všemu ale nějakou mírnější havárii zdroje by to mohlo udržet.
Kvalitní zdroj + kvalitní UPS, to je asi maximum co můžeš v domácích podmínkách udělat. Něco bastlit na koleně podle mě nemá smysl.
No, právě si plánuju dělat filtrace s transily a předřazenými pojistkami :notsure jen prozatím pouze pro disky apod., na ATX konektoru je víc kontaktů :D
Ty pojistky bych raději pustil z hlavy, zbytečně zvyšují vnitřní odpor napájecích větví což je velmi nežádoucí. U CD-ROM a HDD by to asi ještě šlo při důkladném zablokování větším elektrolytem hned u zařízení+cca 100n keramika, ale do napájení základní desky si takové jištění absolutně nedovedu představit
[QUOTE=Martin Šejnoha;72300]Ty pojistky bych raději pustil z hlavy, zbytečně zvyšují vnitřní odpor napájecích větví což je velmi nežádoucí. U CD-ROM a HDD by to asi ještě šlo při důkladném zablokování větším elektrolytem hned u zařízení+cca 100n keramika, ale do napájení základní desky si takové jištění absolutně nedovedu představit[/QUOTE]
Však pro mě např. je nereálná i představa, že bych něco takovýho pájel, takže to je stejně jedno. U mě by byly mnohem větší problémy se studenými spoji apod. než s odporem pojistek :D
Však pro mě např. je nereálná i představa, že bych něco takovýho pájel, takže to je stejně jedno. U mě by byly mnohem větší problémy se studenými spoji apod. než s odporem pojistek :D